Image default
Egészség - betegség

Kórházi pónival gyógyulnak a gyerekek – Amerikából érkezett Vertigo, az alig méteres patás

Budapest — Egy négylábú tüneménnyel, egy minilóval gyógyulnak a Bethesda Gyermekkórház beteg apróságai. Játékos bökdösések, simogatás és sok játék – így néz ki, amikor Vertigo felbukkan a gyerekek között.

Az apró paripa még csak két hónapja aranyozza be a gyerekek mindennapjait, de már így is feledhetetlen élményeket szerzett.

– Az ölükbe teszi a fejét, megbökdösi őket finoman az orrával, de ha éppenséggel nem egy fekvőbetegről van szó, még játszik is a kis patás – kezdte az állat gazdája, Ács Franciska (40).

– Könny szökik az ember szemébe, ha csak rájuk néz ilyenkor. Nemrégiben egy látássérült kislánynak szerzett életre szóló élményt, amikor a gyermek először érinthetett meg lovat – folytatta a büszke gazda.

Franciska hat évvel ezelőtt álmodta meg, hogy egyszer még ilyen lovakkal dolgozik majd. Négy évvel ezelőtt egyenesen a tengerentúlról érkezett meg hozzá társa, Vertigo. Az Egyesült Államokban már nagyjából 20-30 éve bevált módszernek számítanak a terápiás lovak. Vertigo fajtáját is így tenyésztették: kecses, mégis kicsi és nyugodt lovat akartak létrehozni. Utóbbit mi sem bizonyít jobban, mint hogy egy csapat óvodással is gond nélkül megbirkózik a kivételes állat.

Az orrával finoman bökdösi a beteg gyerekeket Vertigo, de akár egy kis játékra is kapható /Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

– Mielőtt belevágtunk volna a kórházi látogatásokba, először egy óvodába vittem, hogy szokja a gyerekek közelségét. Emellett sokat volt mellettünk, mintha csak egy családi kutyus lenne – magyarázta a nő.

– A higiéniával sincs probléma az ő esetében: kabátot visel, ami csak a nyakát és a fejét hagyja szabadon, illetve egy speciális, a fenekére erősített zsákkal oldjuk meg, hogy ne törtjén baleset egy-egy látogatás alkalmával.

Franciska önkéntes alapon teszi mindezt a gyermekekért, személyes kötődése miatt választotta pont ezt a kórházat. Szeretné ezt minél tovább csinálni, ám a ló szállítása komoly költség, így felajánlásra vár, hogy a jövőben is mosolyt csalhasson a gyerekek arcára az apró patással.

Már 300 éve tenyésztik

A minilovakat a 18. században tenyésztették ki az Egyesült Államokban. Marmagassága – nevéhez hűen – elmarad az átlagtól, hiszen amíg a lovak nagyjából a 145 centit érik el, addig a minilovak mindössze 86 centi magasra nőnek meg.

Forrás: Blikk

Hasonló hírek

Tudtad, mi mindenre jó a szegfűszeg?

Mazsi

Ezért menthet meg a fogorvos a szívinfarktustól

Mazsi

Rákkeltő anyagot találtak Budapesten, a XVIII. kerületi kutakban

Géza