Image default
Életmód hírek

Kordonok nélkül: így vonultak tegnap a Budapest Pride-on – fotók

Délután három után már ezrek várakoztak, hogy kezdetét vegye az idei Budapest Pride, melynek az a különlegessége, hogy hosszú évek után nem lesznek kordonok közé zárva a résztvevők, az ellentüntetők azonban igen.

A 24. Budapest Pride programsorozat záró rendezvénye, a felvonulás, amelyet idén “Van egy közös a történetünkben” szlogennel hirdettek meg.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett rendezvény megnyitóján – a felvonulás kezdete előtt – Peksa Kama sajtószóvivő kijelentette, elegük van abból, hogy a hatalom másodrendű állampolgárként kezeli őket.

Ezt támasztja alá, hogy kiszivárgott, szeptemberben alaptörvény-módosítást hajtanának végre, amely rögzítené, hogy az LMBTQ-emberek ne fogadhassanak örökbe – mondta.

Hangsúlyozta, nem fogják abbahagyni a küzdelmüket, sőt minél nagyobb a nyomás a hatalom részéről, annál inkább összefognak az LMBTQ-szervezetek.

Szólt arról, hogy összesen tizenöt jármű halad a menetben, és 300 önkéntes segíti a tömeg vonulását, akik között jogi megfigyelők is vannak.

A megnyitó beszéset Karafiáth Orsolya írónő mondta el

A rendezvény műsorvezetője arról beszélt, jó lenne, ha az ország legalább olyan nyitott lenne, mint a Kossuth téren összegyűlt tömeg. Hozzátette, nem félnek, és most a méltóságért, illetve a másságért állnak ki.

Elmondta, hogy a tér egyik oldalán egy civil falut alakítottak ki, ahol különböző szervezetek állítottak fel sátrakat.

A harmadik felszólaló – Máté Dezső szociológus, társadalomkutató – úgy fogalmazott, a XXI. század elején azt lehet észrevenni, hogy hiányzik a társadalomból a változtatás, a kérdezés és az egyenlőség motivációja.

“Mintha megállt volna az idő, és megelégednének az állam tagjai azokkal a polgári jogokkal, és kötelességekkel, amelyeket az elődök harcoltak ki”. Azt látni, hogy a nyilvános és az országot, Európát megrengető társadalmi mozgalmak és megmozdulások mintha a végüket járnák – fogalmazott a szociológus.

A Kossuth téren csókolózós flashmobot is tartottak:

Budapest Pride / Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az első atrocitásra már a gyülekezés előtt sor került, amikor körülbelül 40 Hungary Légió feliratú pólót viselő ember hangosanan tiltakozott a rendezvény ellen, a rendőrök azonban azonnal elvezették őket.

A menet negyed öt körül indult útjára, de hamar el is akadt a kijáratnál, ezért voltak, akik negyed órát is vártak a nyári kánikulában, hogy tovább haladhassanak.

A kordon nélküli vonulásnak az az előnye, hogy az érdeklődők bárhol csatlakozhatnak, kivéve néhány pontot, mint az Erzsébet tér, a Bazilika és a Vértanúk tere. Ezeken a helyszíneken szorítják kordonok mögé az ellentűntetőket.

A menet ezen az útvonalon haladt

Kossuth Lajos tér – Falk Miksa utca – Markó utca – Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila utca – Széchenyi István tér – Apáczai Csere János utca – Március 15. tér.

A menetben az emberek szivárványszínű zászlókat lobogtatva énekelnek és táncolnak a dübörgő zenére.

A Momentumtól az MSZP-ig, Karácsony Gergelytől Fekete-Győr Andrásig sok politikus és párt képviselteti magát a helyszínen.

blikk

Hasonló hírek

A tudósok megfejtették a tökéletes csók receptjét

info

25 évesen tudta meg, hogy kicserélték a kórházban

Mazsi

Elképesztő változás: így alakul át a feneked 1 hónapnyi guggolástól

Mazsi