Hirmagazin.eu
Főoldal » Kordonok nélkül: így vonultak tegnap a Budapest Pride-on – fotók
Életmód hírek

Kordonok nélkül: így vonultak tegnap a Budapest Pride-on – fotók

Délután három után már ezrek várakoztak, hogy kezdetét vegye az idei Budapest Pride, melynek az a különlegessége, hogy hosszú évek után nem lesznek kordonok közé zárva a résztvevők, az ellentüntetők azonban igen.

A 24. Budapest Pride programsorozat záró rendezvénye, a felvonulás, amelyet idén “Van egy közös a történetünkben” szlogennel hirdettek meg.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett rendezvény megnyitóján – a felvonulás kezdete előtt – Peksa Kama sajtószóvivő kijelentette, elegük van abból, hogy a hatalom másodrendű állampolgárként kezeli őket.

Ezt támasztja alá, hogy kiszivárgott, szeptemberben alaptörvény-módosítást hajtanának végre, amely rögzítené, hogy az LMBTQ-emberek ne fogadhassanak örökbe – mondta.

Hangsúlyozta, nem fogják abbahagyni a küzdelmüket, sőt minél nagyobb a nyomás a hatalom részéről, annál inkább összefognak az LMBTQ-szervezetek.

Szólt arról, hogy összesen tizenöt jármű halad a menetben, és 300 önkéntes segíti a tömeg vonulását, akik között jogi megfigyelők is vannak.

A megnyitó beszéset Karafiáth Orsolya írónő mondta el

A rendezvény műsorvezetője arról beszélt, jó lenne, ha az ország legalább olyan nyitott lenne, mint a Kossuth téren összegyűlt tömeg. Hozzátette, nem félnek, és most a méltóságért, illetve a másságért állnak ki.

Elmondta, hogy a tér egyik oldalán egy civil falut alakítottak ki, ahol különböző szervezetek állítottak fel sátrakat.

A harmadik felszólaló – Máté Dezső szociológus, társadalomkutató – úgy fogalmazott, a XXI. század elején azt lehet észrevenni, hogy hiányzik a társadalomból a változtatás, a kérdezés és az egyenlőség motivációja.

“Mintha megállt volna az idő, és megelégednének az állam tagjai azokkal a polgári jogokkal, és kötelességekkel, amelyeket az elődök harcoltak ki”. Azt látni, hogy a nyilvános és az országot, Európát megrengető társadalmi mozgalmak és megmozdulások mintha a végüket járnák – fogalmazott a szociológus.

A Kossuth téren csókolózós flashmobot is tartottak:

Budapest Pride / Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az első atrocitásra már a gyülekezés előtt sor került, amikor körülbelül 40 Hungary Légió feliratú pólót viselő ember hangosanan tiltakozott a rendezvény ellen, a rendőrök azonban azonnal elvezették őket.

A menet negyed öt körül indult útjára, de hamar el is akadt a kijáratnál, ezért voltak, akik negyed órát is vártak a nyári kánikulában, hogy tovább haladhassanak.

A kordon nélküli vonulásnak az az előnye, hogy az érdeklődők bárhol csatlakozhatnak, kivéve néhány pontot, mint az Erzsébet tér, a Bazilika és a Vértanúk tere. Ezeken a helyszíneken szorítják kordonok mögé az ellentűntetőket.

A menet ezen az útvonalon haladt

Kossuth Lajos tér – Falk Miksa utca – Markó utca – Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila utca – Széchenyi István tér – Apáczai Csere János utca – Március 15. tér.

A menetben az emberek szivárványszínű zászlókat lobogtatva énekelnek és táncolnak a dübörgő zenére.

A Momentumtól az MSZP-ig, Karácsony Gergelytől Fekete-Győr Andrásig sok politikus és párt képviselteti magát a helyszínen.

blikk

Hasonló hírek

Névnapok február 2.

info

Történet a leghűségesebb barátról: “Azok jutnak a mennyországba, akik nem hagyják el a szeretteiket”

Mazsi

Így hűthetjük le a lakást légkondi nélkül

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------