Hirmagazin.eu
Főoldal » Könnyes búcsú! Ezeket a csemegéket tünteti el a klímaváltozás
Tudástár - minden érdekesség

Könnyes búcsú! Ezeket a csemegéket tünteti el a klímaváltozás

Már most bru­tá­li­san drá­gul több ked­venc élel­mi­sze­rünk, de lesz­nek kö­zü­lük olya­nok is, me­lyek­ről örökre le­mond­ha­tunk…

Drágul a citrom, a narancs, a banán, eltűnik a piacokról a hazai málna. Csak néhány gyümölcs azok sorából, melyeket veszélyeztet, esetleg el is töröl a föld színéről a globális felmelegedés.

Legutóbb az Independent írt arról, hogy ha a globális felmelegedés, a növényt fenyegető gombabetegségek miatt  2080-ra eltűnhet a kávé a földről.

Könnyes búcsú! Ezeket a csemegéket tünteti el a klímaváltozás

Lassan búcsút vehetünk a csokoládétól, ugyanis a kakaóbab 70 százalékát Nyugat-Afrikában termelik, és a növény igencsak érzékeny a hőmérséklet növekedésére.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) Vihar előtti csend című jelentése is azt hangsúlyozza, hogy

a fogyasztók hamarosan érezni fogják egyes termékek, mint például a kávé vagy a narancs árának brutális drágulását.

Könnyes búcsú! Ezeket a csemegéket tünteti el a klímaváltozás 1

A világ kávétermésének felét jelenleg Brazília és Vietnam adja, de az évszázad közepére a jelenlegi termőterületek fele termelésre alkalmatlanná válhat az éghajlatváltozás következtében.

Könnyes búcsú! Ezeket a csemegéket tünteti el a klímaváltozás 2

A banán léte is veszélyben van. A melegebb idő, a viharok és áradások kedveznek a veszélyes baktériumok és gombák elterjedésének. Külön kihívást jelent, hogy a banántermelés jó része egyetlen fajtán alapul, így egy-egy betegség szinte a teljes globális termést tönkreteheti.

Könnyes búcsú! Ezeket a csemegéket tünteti el a klímaváltozás 3

A narancs számára a legnagyobb veszélyt az aszály jelenti. A világon elfogyasztott narancslé fele Brazíliából származik, és az ország narancstermelésének 80 százalékát egyetlen állam, São Paulo adja. A termeléshez jelenleg is egyre gyakrabban intenzív öntözés szükséges, ami az 1960-as és 1970-es években még egyáltalán nem volt elterjedt.A kaliforniai és floridai termelőterületek is egyre inkább érintetté válnak vagy a vízhiány, vagy pedig a tengerszint-emelkedés miatt.

Könnyes búcsú! Ezeket a csemegéket tünteti el a klímaváltozás 4
Még nem sejti, mi vár rá (Fotó: Thinkstock)

A mogyoró világpiacát Törökország uralja, a globális termelés 70 százalékát meghaladó részesedésével. A török környezetvédelmi minisztérium szerint az országban a termőterületek eltolódására és terméscsökkenésre kell számítani, ami hatással lesz az ország gazdasági helyzetére is.

És, áll a WWF jelentésben, az éghajlatváltozás globális élelmiszerellátásra gyakorolt általános hatásai még nincsenek is felmérve.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

A nap vicce: Az EU terrorizmus elleni koordinátora nem gondolja, hogy migránsok között vegyülnek el a terroristák

info

UFO-t kaptak lencsevégre egy reptéren!?!? Videó

Edit

A plougasteli rejtély – jutalmat ajánlottak fel egy 230 éves, kőbe vésett felirat megfejtéséért – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------