Image default
Belföldi hírek

Komoly konfliktusok és tárgyalások – erre kell készülnie Magyarországnak Brüsszellel

forrás: hirado.hu/M1

A népszavazási eredmény ellenére a konfliktus nem oldódott meg, a brüsszeli elit szándékaik változatlanok. Komoly konfliktusokra, tárgyalásra, egyeztetésre lehet készülni – ezt mondta Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, mert – mint mondta – “felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét”.

Komoly konfliktusok és tárgyalások - erre kell készülnie Magyarországnak Brüsszellel

A kormányfő vasárnap, a kvótanépszavazás után a Fidesz-KDNP eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében közölte: az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3 millió 56 ezer ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3 millió 204 ezernél állnak a nem szavazatok, és nem ismertek még a határon túli magyarok szavazatainak nagy része.

Mintegy 15 százalékkal többen vettek részt most, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson – tette hozzá Orbán Viktor, úgy értékelte: “a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is”.

Elemző: komoly konfliktusokra, tárgyalásra, egyeztetésre lehet készülni

A konfliktus nem oldódott meg, (…) a brüsszeli elit szándékaik változatlanok. Komoly konfliktusokra, tárgyalásra, egyeztetésre lehet készülni – ezt mondta Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Lánczi Tamás szerint most kezdetét veszi majd egy számolgatás, Brüsszel meg fogja vizsgálni, hogy mekkora támogatottságot tudhat magának Orbán Viktor. A vizsgálat során azt fogják látni, hogy nagyobb a támogatottsága, mint akkor amikor belépett Magyarország az Európai Unióba – vélekedett a Századvég Alapítvány vezető elemzője.

Komoly konfliktusok és tárgyalások - erre kell készülnie Magyarországnak Brüsszellel

Az elemző szerint ezen el fog gondolkodni Brüsszel: a választópolgárok világos nemet mondtak, ezzel szembemenni kockázatos. Egyrészt újabb demokratikus deficitet okozna Brüsszelnek, ha egy ilyen egyértelmű akarattal szembemenne. Másrészt, ha egy ilyen ütközetbe Brüsszel belemegy, akkor „belebonyolódik egy nagyon komoly közjogi vitába” – emelte ki Lánczi Tamás.

Lánczi Tamás emlékeztetett arra, hogy több európai országban – Olaszországban, Franciaországban, Németországban – fontos választások lesznek a közeljövőben. Az elemző úgy véli, hogy ezek eredményében benne lesz a választópolgárok véleménye a migráció kezeléséről.

Nehéz év lesz 2017

„2017 nehéz év lesz Európa kulcsországaiban, ahol az elitnek szembe kell néznie a választókkal , és ha nem veszik tudomásul, hogy Magyarországon és máshol is a választók túlnyomó többsége az elit véleményét elutasítja, akkor könnyen megbukhatnak” – hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel.

 

Hasonló hírek

Végre valóra váltaná gyerekkori álmát? – Most megteheti – Vegyen egy villamost a BKV-től!

info

Bevezethetik az egy hónapos katonai alapkiképzést

Edit

Kocsis Máté lett a Fidesz új budapesti elnöke

info