Hirmagazin.eu
Főoldal » Költenek a fekete gólyák a szatmár-beregi erdőkben
Csillagászat, űrkutatás

Költenek a fekete gólyák a szatmár-beregi erdőkben

2015 04 27 171438
Forrás: MTI | 2015. 04. 27. 16:00:00

A veszélyeztetett faj egyedei márciusban-áprilisban tértek vissza közép- és dél-afrikai telelőhelyükről, és kezdtek költeni.
Költenek a veszélyeztetett fekete gólyák a szatmár-beregi erdőkben, ahol mintegy negyven pár él a kihalással fenyegetett fajból. Habarics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Nyírség-Szatmár-Bereg természetvédelmi tájegységének vezetője hétfőn az MTI-nek elmondta: a fekete gólyák a Szatmár-Beregi-síkság öreg tölgyeseiben és a Felső-Tisza menti puhafás ligeterdőkben fészkelnek.

A madarak márciusban-áprilisban tértek vissza közép- és dél-afrikai telelőhelyükről, és kezdtek költésbe. A nemzeti park természetvédelmi őrei évről évre felmérik állományukat, és megteszik az intézkedéseket fészkük fokozott védelmére.

A tájegységvezető hangsúlyozta: a fészkek környékének nyugalma igen fontos a fekete gólyáknak, a tojásrakás kezdetétől a fiókák kikeléséig ugyanis igen érzékenyek minden zavaró körülményre. Ebben az időszakban, ha megzavarják őket, leugranak fészkükről és csak később térnek vissza, ami akár a tojások vagy a fiókák kihűlését okozhatja – tette hozzá Habarics Béla.

A szakember kitért arra: a költés sikerét befolyásolja az is, hogy megfelelő mennyiségű táplálékhoz jutnak-e a gólyák. Elsősorban kisebb halakat, kétéltűeket, hüllőket és rovarokat fogyasztanak a fészkük környékén lévő holtmedrekben, kisebb erdei vízfolyásokban és vízállásokban.

A szatmár-beregi tájegységben most viszont kevés a megfelelő táplálkozási hely nekik, mivel nem esett elegendő csapadék sem a télen, sem eddig tavasszal.

A fekete gólya három kilogrammosra nő, testhossza 95-110 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 144-155 centiméter. Tollazatának színe csaknem teljesen fekete, a hasánál fehér, míg a csőre, a lába és a szeme környéke vörös színű.

Gallyakból készült fészkét a fák alsó korona részén kihajló vastag ágra rakja, 3-5 tojásból áll a fészekalja. A fiókák 30-35 nap után kelnek ki, júliusban hagyják el a fészket. Az augusztusban Afrikába telelni induló fekete gólya hazánkban is fokozottan védett, eszmei értéke 500 ezer forint.

Hasonló hírek

Az ELTE díszdoktorává avatták Mario Vargas Llosát

info

Egy jövőbeni Mars-utazást készítenek elő a két űrhajóssal

info

A földön kívüli élet lehetőségeiről tanácskoztak az Akadémián

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------