Hirmagazin.eu
Főoldal » „Kollégánk vére kezünkön szárad”: a francia tanárok 40-50 százaléka gyakorol öncenzúrát
Külföld

„Kollégánk vére kezünkön szárad”: a francia tanárok 40-50 százaléka gyakorol öncenzúrát

Mindannyian gyávák vagyunk, kollégánk vére kezünkön szárad

– fakadt ki Facebook-bejegyzésében a pénteken lefejezett tanár egy volt kolléganője.

A Franciaországban oktató tanárok országos átlagban 40 százalékban, a ZEP („oktatási szempontból kiemelt”) zónákban, tehát a bevándorlók által sűrűn lakott negyedekben 50 százalékban cenzúrázza saját magát, hogy elkerülje a „baleseteket”

– ez derül ki a francia közvéleménykutató intézet, az Ifop felméréséből, melyet a les Valeurs Actuelles (VA) című francia konzervatív lap ismertetett.

„Tanár kollégánk már korábban jelezte az őt ért fenyegetéseket. Mi több, a tanári szakszervezet, az SNEF/FSU is értesült a történtekről, ám passzív maradt”

– írta Facebook-bejegyzésében a pénteken brutális módon meggyilkolt és lefejezett középiskolai tanár munkatársa.

Saliah Bensafi úgy fogalmaz: „Mindannyian gyávák vagyunk, kezünkön szárad az ő lefejezésének vére. Szégyellem magam. Senki nem akar már külvárosokban tanítani.”

Elmondja: lassan már csak olyanok tesznek eleget az „érettségizett szintűeket” kereső munkaerő-toborzásnak, mint ő maga, aki szintén migrációs eredetű. (A poszt szerzője tehát valószínűleg adminisztratív munkakörben dolgozik – a szerk.)

Bensafi kijeleneti: kollégái nemcsak, hogy támogatták a panaszra érkező szülőket, hanem – ahogy nőttön-nőtt a harag tanártársukkal szemben – egyre több személyes adatát adták ki, így lakcímét, és azt is, mikor szokott elmenni otthonról.

Balesetmentes oktatás?

Elkerülni a baleseteket – ezzel a finom megfogalmazással indokolja a Franciaországban oktató tanárok jelentős része, hogy miért cenzúrázza önmagát – közli a Valeurs Actuelles (VA) című francia konzervatív lap. Hogy ezek a „balesetek” milyen természetűek lehetnek, azt plasztikusan ábrázolja a pénteki eset, ahol a tanár fejének levágásával fejezte ki az egyik, valószínűleg csecsen diák, hogy nem ért egyet az órán elhangzottakkal.

Miközben a francia állam szervezetének meghatározó eleme, alkotmányának sarokkövei között is kiemelt helyet elfoglalva, az úgynevezett laicitás („A francia állam laikus és oszthatatlan” – áll a francia alaptörvényben),

s miközben Franciaország közoktatásában is létezik a tantervnek megfelelő, kötelezően oktatandó „közös program”, a tanárok között egyre növekvő mértékben jellemző az öncenzúra.

Az Ifop francia közvéleménykutató intézet felmérését, miszerint országosan 40 százalékban cenzúrázzák önmagukat a francia tanárok, s hogy ez az arány 50 százalék a bevándorlók által sűrűn lakott, lakott, pedagógiai berkekben ZEP-nek („oktatási szempontból kiemelt zóna”) nevezett lakónegyedekben és településeken, az Europe1 rádió ismertette.

A rádiócsatorna adásában, melyet még a merénylet előtt rögzítettek, Jean-Pierre Obin, a nemzeti oktatás programjának régebbi tanfelügyelője és a „Hogyan hagyták az iszlamizmust elterjedni az iskolákban?” című könyv szerzője elemezte a kialakult helyzetet.

Kijelentette:

a ZEP zónákban 50 százalék fölött is lehet az öncenzúrára kényszerülők száma.

A szakember hiányolta a politikai erők, az országos oktatási szervek és a pedagógus szervezetek határozottabb kiállását. Szerinte az érintett zónákban élő szülők is felelősek, mert nem lépnek fel elég határozottan az új nemzedékek „gettósodása” ellen.

hirado

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Szűk, zsúfolt helyen akartak ricinbombát robbantani a terroristák

Mazsi

Rossz híreket kaptak Angliából a magyar munkavállalók

Mazsi

Elképesztő videó: így élte túl a kényszerleszállást 121 ember

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!