Főoldal » Köd nehezíti a közlekedést + időjárás előrejelzés a hétvégére
Időjárás

Köd nehezíti a közlekedést + időjárás előrejelzés a hétvégére

ORFK Kommunikációs Szolgálat)

Várhatóan több megyében romlanak a látási viszonyok péntek hajnalra. Fogadja meg közlekedési tanácsainkat!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2017. október 19-én 18 órakor kiadott előrejelzése alapján péntek hajnalra az ország több pontján sűrű köd alakulhat ki. Napközben a déli országrészben a látási viszonyok gyorsabban javulnak, de északon és a Kisalföldön makacsabb köd valószínű.

A ködös időben történő közlekedés nagyobb odafigyelést igényel, a legrosszabb vezetési körülmények egyike.

A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást.

Az egyik legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon csökkentsük járművünk sebességét! Gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott lehet. Fontos a követési távolság növelése, ködben nehezebb megbecsülni a biztonságos követési távolságot. Lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől!
Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken és nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.


Fokozott ködképződéssel számolhatunk folyók közelében, zárt völgyekben, erdős hegyi útszakaszokon.

Ilyen időben fárasztóbb a vezetés, idővel a reakcióképességünk jelentősen csökken. A feszült figyelem miatt az emberi szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt!

Köd esetén használjunk ködfényszórót! Ha járművünk ezzel nem rendelkezik, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. A távolsági fényszóró használata kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez!

A láthatóságunk érdekében a gépjármű valamennyi fényszóróját és irányjelzőjét tartsuk tisztán, de ügyeljünk a szélvédő tisztaságára is! A belső pára megakadályozása érdekében kapcsoljuk be a légkondicionáló készüléket, a levegő áramlásának irányát a szélvédő felé terelve! A hátsó szélvédő páramentesítésére is figyeljünk!
Közlekedésünk során számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik! Ha pedig kiszállunk a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, és ezáltal biztonságunkat sokszorosára növelheti!

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Időjárás előrejelzés a hétvégére

Csütörtök este, illetve éjszaka többnyire kevés lesz a felhő, hajnalban újból párásságra, illetve ködfoltokra készülhetünk.

Péntek reggelre újból kialakulhatnak ködfoltok, de ezek nagyobbrészt a reggeli, illetve a délelőtti órákban feloszlanak, azonban előfordulhatnak egész nap megmaradó ködfoltok is. Napközben döntően folytatódik a túlnyomóan napos idő, és ismét kellemes tartományban tetőzik a hőmérséklet. Gyenge marad a légmozgás, általában délnyugati irányú. Az esti, éjszakai órákban nem történik számottevő változás az időjárásban, ismét párásodásra, és foltokban ködképződésre lehet készülni.

Szombaton már több lesz a felhő, kevesebb napsütés várható. A hajnali órákban párásságra, ködfoltokra kell készülni, melyek itt-ott napközben is tartósan megmaradhatnak. Csapadék nem várható.

A jellemző hőmérséklet átlaga szombatig: (19oC): 

Vasárnap előreláthatólag országszerte borult lesz az ég. Késő délutántól, estétől, nyugatról kelet felé terjeszkedő esőkre, záporokra is számítani kell. Éjszaka nyugaton már jelentős eső várható.

Hétfőn az ország túlnyomó részén tartós esőre számíthatunk, és borult marad az ég. Emellett a Dunántúlon erős, időnként viharos északnyugati szél fúj, másutt mérsékeltebb légmozgás ígérkezik.

Kedden nyugaton szakadozik a felhőzet, másutt borult marad az ég, de már csak kisebb eső valószínű. Szerte az országban élénk, erős északi szél fúj.

Előreláthatólag szerdától kijavulni látszik az idő.

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Pénteken már nagyobb területen maradhat meg tartósan a köd. Ködös, illetve napos szakaszokon közlekedhetünk. Ügyeljünk a követési távolságra, és a megfelelő utazó sebességre!

Forrás: police.hu, meteorologiaiszolgalat.hu

Képek: nepszava, gazetteseries

Hasonló hírek

Nagy pusztítást végzett az ónos eső! Ma folytatódik az ítéletidő! Oszd meg!

Géza

For­du­la­tot hoz a hús­véti idő­já­rás, pén­te­ken jön a meg­le­pe­tés

Géza

Országszerte esőzés

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------