Image default
Időjárás

Köd, ködszitálás, eső, ónos eső várható ma!

Az Országos Meteorológia Szolgálat 2018. december 21-én 17 óra 25 perckor kiadott, figyelmeztető előrejelzése szerint, péntek estétől szombat éjfélig ismételten egyre többfelé fordulhat elő kisebb csapadék.

Ennek halmazállapota az ország nagyobb részén inkább eső formájában várható, de elsősorban az Északi-középhegység térségében szombat délelőttig helyenként ónos eső is előfordulhat kisebb havazás, fagyott eső, majd később eső mellett. A szombat hajnali, reggeli órákig kisebb területen más országrészekben (Pest megyében, a Dunántúl északi részén kisebb területen, Veszprém megye délkeleti részén, Fejér megyében, az Alföld déli részén, illetve Baranya megye déli részén) sem lehet kizárni átmeneti ónos eső kialakulását. Folytatódik a többfelé párás, ködös idő. Nagy területen sűrű köd síkvidéken nem valószínű. A felhős területeken hószállingózás, ónos szitálás nem zárható ki.

Kérjük, fogadják meg az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság jó tanácsait:

– Ónos eső esetén – ha tehetik – ne induljanak útnak sem autóval, sem gyalog! Ha mégis muszáj útra kelniük, akkor lehetőleg válasszák a nagyobb biztonságot nyújtó tömegközlekedési eszközöket, főleg a sínhez kötött járműveket, a villamost, a fővárosban pedig a metrót!

– Ha feltétlenül fontos gépjárművel elindulniuk, akkor kizárólag megfelelő műszaki állapotú autóval induljanak útnak! Ilyenkor a téli gumiabroncs nélkülözhetetlen, de más tényezők biztosítása is nagyon fontos (a gépjármű fagyálló ablakmosó folyadékkal feltöltése, szélvédők, fényszórók tisztán tartása).

– Elindulás előtt tervezzék meg az útvonalat, és számítsanak hosszabb menetidővel! Részesítsék előnyben az autópályákat és a nagy forgalmú főutakat, és lehetőleg mellőzzék a kis forgalmú, és keskenyebb utakat!

– Vezetéskor fogják két kézzel a kormányt a stabil kormányzás és az esetleges megcsúszás mielőbbi korrigálhatósága érdekében, és figyelmüket összpontosítsák folyamatosan az útra!

– Vezessenek lassúbb tempóban és tartsanak nagyobb követési távolságot, hiszen a féktávolság ilyenkor jelentősen megnő!

– Kerüljék az előzést, és vegyék fel a forgalom dinamikáját, még akkor is, ha azt esetleg lassúnak tartják!

– Előzéskor lassan, fokozatosan váltsanak forgalmi sávot, és számítsanak az eltérő tapadású felületek változására is!

– Különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!

– Ónos esős, jeges úton való közlekedéskor tempomatot soha ne hagyják bekapcsolt állapotban, mert használatakor a gépjárműmegcsúszás, stabilitásvesztés esetén is változatlan sebességgel halad tovább, ami ellehetetlenítheti a korrigálás lehetőségét!

…. hogy mindenki hazaérjen! 

Forrás: police.hu

Hasonló hírek

Ettől a jelenségtől ma is fájhat a fejünk

Edit

Most kiderül, lesz-e fehér karácsonyunk!

Mazsi

Hamarosan jeget kaphatunk a nyakunkba

Edit