Hirmagazin.eu
Főoldal » Kitört a gettóból, majd visszament, hogy másokon is segítsen – a 26 éves polgármester, aki tűzbe megy közösségéért – videók
Külföld

Kitört a gettóból, majd visszament, hogy másokon is segítsen – a 26 éves polgármester, aki tűzbe megy közösségéért – videók

Milyen jövőre számíthat egy gyermek, akit édesanyja 16 évesen hozott a világra; aki édesapját 12 évesen, börtönbe zárva látja először; és aki az Egyesült Államok egyik legveszélyesebb, legszegényebb városában nő fel?

Semmi jóra, főleg hogy ebben a 300 ezres városban, Stocktonban a férfiak jelentős része már 20-21 évesen rácsok mögött ülő édesapává válik.

Michael Tubbs azonban megcsinálta azt, ami az itt élő fiatalok ezreinek nem sikerült: 26 éves korában a város valaha volt legfiatalabb polgármestere lett – és nem mellesleg az első afro-amerikai, aki betölti ezt a tisztséget. Az ő történetét dolgozza fel az HBO dokumentumfilmje, a Stockton.

26+4 év küzdelem

Természetesen a bevezetőben leírt körülmények mellett a film sem megy el, a nyitányából megismerjük Tubbs gyermekkorát, és vele született társadalmi béklyókkal való küzdelmet. Fokozatosan rajzolódik ki előttünk a polgármesteri ciklusa közepén járó férfi, és kapunk részleteket hangzatos beszédeiből, amelyeket a város diákjainak, lakosainak tart. Összességében pedig egy emelkedett, pátosszal teli élményben részesülünk, amelyben – bár nehéz lenne érvelni amellett, hogy a film készítői politikailag teljesen objektíven mutatnák be az eseményeket – egy rendkívül rokonszenves, tettrekész fiatalembert ismerünk meg.

Michael Tubbs, Kép: Getty Images

Mivel 90 perc kevés lenne, hogy a kiemelkedő retorikai készségekkel megáldott Tubbs szavain könnyezzünk, ezért később jobban beleássuk magunkat a megválasztása óta eltelt 2-3 évbe, amely idő alatt három sarokpontján próbálta megreformálni a nyomorgó város életét: ezek a szegénység, az oktatás és a bűnözés.

Ez azért fontos, mert bár már egy ilyen fiatal polgármester megválasztása is kész csoda, az még nagyobb szenzáció, ha sikeres is tud lenni és megvalósítja választási ígéreteit.

Egy igazi gettó

A város anyagi helyzete finoman sem volt rózsás, a 2008-as válság során csődbe kerültTubbs viszont egy alapítvány támogatásával garantált alapjövedelem bevezetésével kezdett kísérletezni. Véletlenszerűen kiválasztottak 500 szegényebb háztartást a városban, akiknek másfél évig havi 500 dollárt utalnak mindenféle megkötés nélkül. Bár a republikánusok rengeteg kritikával illették, mondván “ingyenélőket pénzel”, a programban résztvevők a kezdetek óta pozitív visszajelzéseket adnak.

Michael Tubbs, Kép: Wikimedia Commons

Az oktatás területén szintén óriási elmaradások mutatkoztak Stocktonban,

  • a város 25 éven feletti lakóinak mindössze 17 százaléka rendelkezett diplomával;
  • rengetegen az érettségiig sem jutnak el, kimaradoznak az iskolából és inkább az utcai életet követik.

Tubbs saját példájából okulva (a Stanfordon végzett) felsőoktatási ösztöndíjat indított a városban egy nagyobb magánadomány segítségével, amely több száz továbbtanulónak ad évi 1000 dolláros jutalmat egyetemi éveire. Céljuk, hogy minél több fiatal képezze magát a felsőoktatásban és a megszerzett tudásukat Stocktonban hasznosítsák.

El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk.

– üzente kedvenc idézetét a programban résztvevő első évfolyamnak Tubbs.

Az erőszak ellen

 

Végül szembe kellett szállnia a bűnözéssel, amely 2009-ben a Forbes listáján az USA top 10 legveszélyesebb városa közé “emelte” Stocktont. Tubbs saját tapasztalatából tudja, milyen kártékony egy gyermek számára apa nélkül felnőni, ebben pedig helyi gyermekek százai, ezrei számítanak sorstársainak, akiknek szülei gyakran a szegénységből próbálnak kiutat találni a különböző bűncselekményeken keresztül.

Az amerikai igazságszolgáltatás kegyetlensége, hogy férfiak – főleg feketék – életfogytiglan rács mögé kerülhetnek, ha halmozni kezdenek erőszakmentes bűntetteket, kisebb értékű lopásokat, betöréseket, mint Tubbs édesapja is. Az pedig a szociális védőháló totális hiányára utal, hogy az első esetek után senki sem segít alternatívát nyújtani nekik.

A fiatal polgármester ezért édesapja egyik excellatársával indít reintegrációs programot azoknak, akik leülték a rájuk szabott ítéletet, motivációként pedig havi jutalmat ad nekik a részvételért.

Példakép

Tubbs sikerének egyik titka, hogy származásából adódóan hiteles tudott lenni a felzárkóztatásra vágyó rétegek számára. Ő is szegény volt, ő is bűnözők között nőtt fel, ő is a helyi iskolák ranglétráját járta végig. Példaképpé vált a helyi fiatalság számára, befogadásra lelt, és átadta nekik a hitet: az övék a jövő.

noizz, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Elképesztő autóbalesetet úszott meg a szerencsés férfi! – VIDEÓ

Mazsi

Kevesebb a zarándok Betlehemben

info

Putyin rakétahajtóműveket ajánlott fel megvételre Argentínának

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!