Hirmagazin.eu
Főoldal » Kitoloncolná az illegális bevándorlókat Trump
Külföld

Kitoloncolná az illegális bevándorlókat Trump

forrás: MTI

Az amerikai-mexikói határ újabb falszakasszal való megerősítésével és tömeges kitoloncolással fenyegette meg az illegálisan az Egyesült Államokba belépő, illetve a már ott-tartózkodó bevándorlókat Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltje az arizonai Phoenixben helyi idő szerint szerda este elmondott beszédében.

Trump konkrét, egyebek között az illegális bevándorlás megfékezése érdekében tervezett intézkedéseinek egész sorát tárta az amerikaiak elé, amit már régóta vártak tőle. Másfél órás beszédében Világossá tette: ha elnökké választják, akkor az első intézkedése az amerikai-mexikói határra ígért újabb falszakasz megépítése lesz, s ennek költségeit Mexikóval fizetteti ki. Majd – miután szerdán Mexikóvárosban a mexikói elnök meghívásának tett eleget – dicsérettel illette “Mexikó nagyszerű népét és vezetőit”, de kijelentette, hogy az elismeréstől függetlenül “száz százalékig ők (Mexikó) állják majd a fal költségeit”.

Kitoloncolná az illegális bevándorlókat Trump
Donald Trump republikánus elnökjelölt. EPA/CRISTOBAL HERRERA

“Még nem tudnak róla, de ki fogják fizetni a falat. Már az első napon megkezdjük egy áthatolhatatlan, magas, erőteljes, csodaszép déli határfal megépítését” – mondta. Hozzátette, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák majd, föld alatti és feletti érzékelőket telepítenek, őrtornyokat építenek annak érdekében, hogy távol tartsák a bűnözők kartelljeit. Ebben – mondta – összefog majd Mexikóval.

Beszéde tartalmából és a hangnemből egyértelművé vált, hogy Trump a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem enyhített a bevándorlással kapcsolatos szigorú tervein. Kijelentette, hogy az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodók számára nem lesz amnesztia, szó sem lehet helyzetük legalizálásáról, nem vállalhatnak munkát, és megvonják tőlük az eddig megadott juttatásokat is. “Megtörjük az amnesztiák és az illegális bevándorlás ördögi körét, azt üzenjük majd a világnak, hogy nem kaphatnak legális státust, állampolgárságot azok, akik illegálisan jöttek be az országba” – hangsúlyozta.

Trump azt ígérte, hogy mindennek érdekében elnökként megháromszorozza a bevándorlási hivatal munkatársainak létszámát, a határok mentén a már ott dolgozó húszezer rendőr mellé pedig további ötezret vesznek fel, és megreformálják a vízumrendszert, ezen belül megszigorítják a külföldiek vízuma időtartamának betartatását. A legális bevándorlás kap elsőbbséget – szögezte le.

Trump ismét elmondta gyakran hangoztatott álláspontját, hogy Amerika érdekeit mindennél előbbre valónak tartja. Barack Obama elnököt és Hillary Clintont mint volt külügyminisztert – jelenlegi, demokrata párti vetélytársát – okolta az illegális bevándorlók elkövette erőszakos bűncselekményekért. Szerinte ugyanis mind Obama, mind Clinton támogatja a nyitott határok politikáját, eltűri, ha valaki a vízum érvényességének lejárta után is az Egyesült Államokban tartózkodik. Kijelentette: politikai ellenfelei az amnesztia hívei, és “veszélyes bűnözőket” bocsátanak szabadon.

Hillary Clintonról azt állította, hogy ha elnökké választják, akkor hivatala első száz napjában amnesztiát hirdet majd az illegális bevándorlóknak, megadja nekik a társadalombiztosítási kártyát, a betegbiztosítást és az időskori egészségügyi ellátást. “S mindennek tetejében azt ígéri (Clinton), hogy ellenőrizetlenül beengedi majd az alacsony képzettségű bevándorlókat. Ezáltal kevesebb munkahely marad az amerikai dolgozóknak, és alacsonyabb lesz a munkabérük, közöttük is elsősorban az afro-amerikaiaknak és a spanyolajkúaknak” – mondta Trump.

A republikánus elnökjelölt felsorolt jó pár olyan esetet, amelyben illegális bevándorlók amerikaiakat gyilkoltak meg, majd később a pódiumra is szólított olyan embereket, akiknek a családtagjai az áldozatok között voltak.

Trump leszögezte, hogy a bűncselekményeket elkövető illegális bevándorlók “zéró toleranciára” számíthatnak, a tömeges kitoloncolásról pedig így fogalmazott: “hívhatják deportálásnak is, annak, aminek akarják, a sajtó ugyan nem szereti ezt a kifejezést, de hívhatják akárhogyan, az illegálisok márpedig menni fognak”.

Hozzátette viszont: a kitoloncoltak visszajöhetnek az Egyesült Államokba, de csakis legális úton, az új bevándorlási rendszernek megfelelően kérelmezve a beutazást.

Mexikói elnök: az ország nem fog fizetni a mexikói-amerikai határfal megépítéséért 

Enrique Pena Nieto mexikói elnök helyi idő szerint szerdán közölte, azt mondta a Mexikóvárosba látogatott Donald Trumpnak, hogy országa nem fogja kifizetni a republikánus elnökjelölt által, az Egyesült Államok mexikói határára javasolt, masszív kerítés építésének költségeit.

Ezzel szemben a szerdai találkozót követően Trump a mexikói államfővel közösen tartott, mexikóvárosi sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, az elnökkel megvitatta a két ország határára tervezett falról szóló javaslatát, azt a követelését azonban nem, miszerint Mexikónak kellene állnia a kerítésépítés költségeit.

“Megvitattuk a falat, nem vitattuk meg a fal költségeit, ezt egy későbbi alkalommal tesszük meg, ez egy előzetes találkozó volt. Nagyszerű találkozó” – jegyezte meg sajátos stílusában Trump.

Ehhez képest Pena Nieto Twitter-oldalán azt írta: “Donald Trumppal folytatott beszélgetésem elején tisztáztam, hogy Mexikó nem fog fizetni a falért”. A mexikói elnök a sajtótájékoztatón nem tett említést a határfalról.

Mexikói ellenzéki politikusok hevesen bírálták Pena Nietót, amiért fogadta Trumpot, aki korábban többször is azzal vádolta Mexikót, hogy erőszaktevőket és bűnözőket küld az Egyesült Államokba.

Trump korábban számos esetben pocskondiázta az Egyesült Államok déli szomszédját az illegális bevándorlás és a kábítószer-csempészet miatt, míg a mexikói elnök egyik interjújában még a tavasszal Mussolinihez és Hitlerhez hasonlította a republikánus elnökjelöltet.

 

Hasonló hírek

Nem emelnek vádat Salvini ellen

Géza

Bekapcsolódott a Bundeswehr is a szíriai hadműveletekbe

Edit

Tegnap este: Intenzívre került Boris Johnson

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!