Image default
Belföldi hírek

Kitiltás és akár, éves fizetésmegvonás is járhat majd a parlamenti – oda nem illő – viselkedésért

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő posztolta Facebookra azt a fideszes képviselők által jegyzett módosítót az Országgyűlés működéséről szóló törvényhez, ami tovább szigorítaná a parlamenti rendet, illetve emelné a kiszabható büntetési tételeket a kifogásolhatóan viselkedő képviselőkkel szemben

– írja az Index.

 

törvényjavaslat alapján a képviselőktől a házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat, amennyiben a képviselő – vagy fizikai erőszakot alkalmaz -, vagy

A KÉPVISELŐ AZ ÜLÉS, A VITA VAGY A SZAVAZÁS MENETÉT AKADÁLYOZZA, VAGY AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÜLÉSÉNEK RÉSZTVEVŐJÉT AZ ÜLÉSTERMI JOGAI GYAKORLÁSÁBAN VAGY KÖTELEZETTSÉGEI TELJESÍTÉSÉBEN AKADÁLYOZZA.

A házelnök a fizikai erőszaknál akár 60 naptári napra, azaz két hónapra is kitilthatja a képviselőt a parlamentből,

DE 30 NAPRA AZT A KÉPVISELŐT IS KITILTHATJA, AKI AZ ÜLÉS, A VITA VAGY A SZAVAZÁS MENETÉT AKADÁLYOZZA.

Ha a kizárt képviselő az ülést vezető elnök ülésterem elhagyására irányuló felszólításának nem tesz eleget, az ülést vezető elnök a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el, áll a javaslatban. A kitiltás a törvény értelmében a Parlament és a Képviselői Irodaház épületére is vonatkozik.

Az épületből kitiltott képviselő, mivel fizikailag nem gyakorolhatja szavazati jogát, így szavazati jogát egy másik képviselőnek adhatná át.

“TITKOS SZAVAZÁS ESETÉN A KITILTOTT KÉPVISELŐ A SZAVAZÁS IDŐTARTAMA ALATT A HÁZELNÖK ÁLTAL KIJELÖLT HELYISÉGBEN GYAKOROLHATJA A SZAVAZATI JOGÁT”

– áll a módosítóban.

A tiszteletdíj-csökkentésnél van egy duplázó is a törvényben. Amennyiben ugyanis a fentiekben leírt fizikai erőszakot követ el egy képviselő, vagy

“a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza”, majd az ülést levezető elnök, vagy házelnök által elrendelt kitiltásnak nem tesz eleget, és

A KÉPVISELŐ NEM HAGYJA EL AZ ÜLÉSTERMET, AKKOR TISZTELETDÍJ-CSÖKKENTÉS FELSŐ HATÁRA A KÉTSZERESÉRE EMELKEDIK, TEHÁT AKÁR 12 HAVI, EGYÉVNYI FIZETÉS IS UGORHAT.

A törvényben a jegyzőkre vonatkozó szabályok is szigorodnak. A jegyzői megbízatás megszűnhet, amennyiben

HA ADOTT ORSZÁGGYŰLÉSI CIKLUSON BELÜL AZ ÜLÉSNAPRÓL VAGY ÜLÉSRŐL KIZÁRÁS FEGYELMI INTÉZKEDÉST KÉT ALKALOMMAL VAGY A KITILTÁS FEGYELMI INTÉZKEDÉST EGY ALKALOMMAL JOGERŐSEN ALKALMAZTÁK VELE SZEMBEN.

Ha az eddigi éveket nézzük, talán mondhatjuk, ez leginkább a jobbikos Szilágyi Györgyre, illetve a párbeszédes Tordai Bencére jelenthet ilyen módon veszélyt, levezető elnökök többször hallhatóan kifogásolták Szilágyinak a viselkedését például a parlamentben azzal a kommenttel, hogy legalább jegyzőként ne viselkedjen így vagy úgy.

A törvény benyújtói: Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Dr. Bajkai István (Fidesz), Dr. Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP)

Index, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

98,32 százalék mondott nemet

Edit

Kolostorba költözik Miniszterelnökünk! Oszd meg!

Géza

A kormánypártok előnye stabil

Edit