Hirmagazin.eu
Főoldal » Kiszivárgott: a Facebook látni akarja, ki van a közelünkben! Oszd meg!
Technika, kommunikáció

Kiszivárgott: a Facebook látni akarja, ki van a közelünkben! Oszd meg!

Ez nem holmi híresztelésből, hanem a közösségi portálnak az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatalhoz beadott szabadalmából derült ki.

Megújítja a lassan megszokottá váló adatvédelmi botrányok sorát a legújabban napvilágra került hír. Ez a szabadalom nem új, csak most derült ki.

Mark Zuckerberg cége közismerten sokat tud és még többet szeretne tudni rólunk. A cég új utakat keres, hogy nyomon tudja követni a felhasználókat a valós világban – még akkor is, ha nincsenek kapcsolatban egymással.

benyújtott szabadalom az okostelefonok mindennapos, vezeték nélküli jeleit (Bluetooth, NFC, stb.) használva a Facebook érzékelné a közelünkben lévő személyeket, illetve azok készülékeit.

Ha buszon, társaságban, vagy nyilvános helyen sokáig valaki felé fordulunk – ezt a mobilok giroszkópjai érzékelik – akkor az illetőnek akár szerethetnénk az ismerősei is lenni: majd a Facebook segít ennek a kapcsolatnak a létrejöttében. Ez lehet a célja az adatgyűjtésnek.

A Wired szerint a Facebook az okostelefon giroszkópjával és gyorsulásmérőjével pontosan megállapíthatja, hogy két felhasználó találkozott, feljegyzi, hogy meddig és milyen gyakran van egymás közelében. A szerver algoritmusa elemzi, mennyire valószínű, hogy az említett két személy találkozzon egymással, még akkor is, ha nem ismerősei egymásnak a Facebookon.

Továbbmenve, ha például a két eszköz tulajdonosa minden csütörtökön, vagy hajnalonként összefut mondjuk egy tömegközlekedési járművön, akkor az algoritmus meghatározza, a találkozó „elég jelentős” volt-e ahhoz, hogy , hogy felajánlják nekik egymás ismeretségét a közösségi portálon.

A program segíteni akar, hogy megismerkedjenek azok a felhasználók, akik találkoztak ugyan, de nem tudják a másik nevét vagy kapcsolattartási adatait.

A szabadalom puszta létezésének ténye – mint bármilyen más szabadalomé – még nyilván nem jelenti azt, hogy a funkciót bármikor használni, vagy akár tesztelni fogják. Sok szabadalom soha nem teszi be a lábát a való világba, és nincs bizonyíték arra, hogy a leírtakat a Faceboook bevezetné.

Mikor megkérdezték, a közösségi oldal szóvivője azt válaszolta, „hogy gyakran keresünk olyan technológiákat, amelyeket soha nem vetünk be, és a szabadalmakat nem szabad a jövőbeli terveink előjelzésére használni”. A szóvivő nem válaszolt közvetlenül arra a kérdésre, hogy tervezik-e alkalmazni a leírt vezeték nélküli technológiát.

Annyi azonban bizonyos a szabadalomból, hogy a Facebook aktívan vizsgálja, miként lehetne a valós fizikai világban mozgó személyeket a közösségi portál online univerzumával összekötni.

Akadtak már ennél meredekebb ügyek is.

A közelmúlt ismert botrányai mellett már évek óta lehet olvasni a felhasználók magánéletének kínos megsértéséről, biztonságuk veszélyeztetéséről. Sajtóhírek szerint ilyen egyedi eset volt, mikor a Facebook algoritmusa összekötött pszichiátriai betegeket, akik ugyanazt az orvost látogatták, kapcsolatot teremtett hasonló érdeklődésű csoport iránt, felfedte a névtelenségben maradni kívánó szexmunkások személyazonosságát, s javasolta az áldozatnak, hogy ismerkedjen meg erőszaktevőjével.

A Facebook többször is tagadta, hogy ismerősök javaslásához mobil helyadatokat használna, de elismerte, hogy voltak ilyen próbálkozásai.

A bemutatott szabadalom szerint a biztonsági beállításokban kikapcsolható lenne a szolgáltatás, bár megjegyzik, hogy „sok más alkalmazás, megoldásváltozat létezik”.

Egy olyan technológia pedig, amelyik nyomon követi az emberek interakcióit a való világban, valóságos kincsesbánya a hirdetőknek, s értékes bevételi forrás a Facebooknak.

szerző: BZI

Hasonló hírek

Vigyázz, hogy mit ütsz be a Google keresőjébe! Elérhető az összes keresésed

Mazsi

Az okostelefonok 8 olyan funkciója, amit ha megtudsz, azonnal ki akarsz majd próbálni!

Mazsi

Amikor az emberek 90%-a nem tud: ezt lehet tenni, ha az ATM elnyeli a bankkártyánkat!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!