Hirmagazin.eu
Főoldal » Kiszámoltuk: ennyit hozhat a dolgozóknak Matolcsy leendő adócsomagja
Gazdaság

Kiszámoltuk: ennyit hozhat a dolgozóknak Matolcsy leendő adócsomagja

Budapest — A jelenlegi 15 helyett 9 százalékos személyi jövedelemadó, további adókedvezmények a családosoknak – ezeket javasolja többek között a Magyar Nemzeti Bank az elnöke, Matolcsy György által nemrégiben bemutatott versenyképességi csomagban.

Az szja-csökkentés önmagában hat százalékkal növelné a zsebben maradó összeget, ami a minimálbérnél havi kilencezer, a bruttó 360 ezer forintos átlagbérnél pedig közel 22 ezer forint pluszt jelentene a dolgozóknak.

Ez a jegybank szerint nélkülözhetetlen lépés ahhoz az ambiciózus célkitűzéshez, hogy 2030-ra megduplázzuk a nettó béreket és megközelítsük az osztrák életszínvonalat. Ráadásul a kamatadó mértéke az szja-kulcshoz van kötve, így az is csökkenne, ami megtakarításokra ösztönözheti a lakosságot.

A családi adókedvezményeket is kiterjesztené a jegybank. Első körben azt javasolják, hogy a béremelkedéssel együtt növekedjen az adókedvezmény mértéke. Így, ha az adókedvezmény 2011-es bevezetésekor a bruttó átlagbérhez viszonyított arányának az elérése a cél, akkor másfélszeresére kell emelni az összegeket: így az egy gyermeket nevelők a mostani tízezer helyet 15 ezer forintot kapnának, a háromgyerekesek pedig már 150 ezer forintot a jelenlegi havi százezer helyett.

A kiskeresetűeken segítene a negatív adó bevezetése, ami azt jelenti, hogy akik az alacsony jövedelmük miatt nem tudják kihasználni a támogatást teljes mértékben, azoknak az állam kipótolná részben vagy teljes egészében a jövedelmüket. Ez elsősorban a nagycsaládosokat érinti, ahol három gyerek esetén 310 ezer forintos bruttó fizetésre van szükség, hogy a százezer forintos kedvezményt maradéktalanul igénybe tudják venni. Évente több mint 40 milliárd forintot hagynak ott a nagycsaládosok emiatt.

2020-tól a négygyermekes anyáknak már nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A jegybank ezt a jövőben kiterjesztené a teljes családra, vagy a háromgyerekes anyákra is. Az előbbi esetben az apáknak sem kellene adót fizetniük, míg, ha a háromgyerekes anyákat is mentesítenék az adófizetés alól, az több mint százezer nőt érintene.

– Egyrészt ezek a javaslatok alkalmasak lehetnek arra, hogy gazdaságot élénkítsék, ami azért is fontos, mert készülnünk kell a recesszióra, hogy minél kevésbé essen vissza a növekedés. Másrészt pedig a családok támogatását is szolgálják, hogy megállítsuk a demográfiai hanyatlást, ezzel pedig a lakosság nyolcvan százaléka egyetért a felmérések szerint – mondta a Blikknek Kiszelly Zoltán politológus.

Egyszerűsödő rendszer

Csökkentené az adóadminisztrációt a pénzügyi tárca, mert még mindig túl bonyolult és nehézkes a magyar adórendszer, mivel itt kell eltölteni a legtöbb időt az adózási kötelezettségek teljesítésére a régióban. Ennek érdekében az érdemi bevételeket nem hozó kisadókat szüntetnének meg.

Forrás: Blikk

Hasonló hírek

Új őstermelői igazolványok – március 20-ig kell igényelni

Edit

Hamarosan ránk omlik a pénzlavina

Edit

4000 milliárd forintból fejlődik 2022-ig a magyar út- és vasúthálózat

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------