Hirmagazin.eu
Főoldal » Kismackók a láthatáron
Állatvilág

Kismackók a láthatáron

kismackokA barna medvék február elejéig általában téli álmukat alusszák. Ilyenkor azonban elérkezik az idő az első időjárás-próbára, kimerészkednek barlangjukból. Ha február első napjaiban az időjárás kellemes, sőt, napos, akkor bizony a medvék meglátják árnyékukat, megijednek tőle, és rögvest vissza is bújnak! – tartja a népi hagyomány.

A valóságban ennek az adott alapot a régi időkben, hogy a február elejei napsütést többnyire hideg télvégi időjárás követte, ezért ilyenkor a medvék téli álma is tovább húzódott.

Napjainkban azonban az időjárás korántsem ilyen kiszámítható, sőt. Az enyhe telek következményeképpen a szlovák erdők barnamedvéi a szakértők szerint egyes években teljesen elhagyták ezt a szokásukat, és téli álom nélkül tengették napjaikat.

Akárhogy is alakul a téli álom, február második felében már mindenképpen aktív medvék járják az erdőket, és igyekeznek minél több élelmet elfogyasztani, hogy megerősödjenek. Fotó: Sanchez és LopeHiszen ebben az időszakban születnek a bocsok! Február a medvéknél az utódok születésének ideje. Más ragadozóknál, mint például a hiúz, ez a párosodás időszaka, ám náluk a vemhesség is jóval rövidebb.

A medvéknél azonban a párzási időszak május-június, és ezt követően a kis embrió beágyazódása 5 hosszú hónapig húzódik. Így nagyjából a téli álom elején veszi kezdetét a valódi vemhesség. A gyámoltalan, csupasz kölykök két hónappal később, tél végén látják meg a napvilágot.

Így hát reménykedhetünk, hogy a Kárpátok erdeiben, jó néhány kismackó érkezik a világra a következő hetekben.

Persze a reményen túl a WWF konkrét lépéseket is tesz azért, hogy a barnamedvékre jobb jövő várjon!

Forrás: wwf; Kép: wwf;

Hasonló hírek

Leállította a forgalmat a motoros, hogy megmentsen egy kiscicát – videók! Oszd meg!

Géza

Már második alkalommal találtak mérges pókot

Mazsi

Denevérpánik: itthon nem lehet elkapni tőle az új koronavírust

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------