Image default
Kirándulás, utazás itthon

Kirándulj a szabadba! Íme Magyarország legszebb arborétumai

Nehéz, virágillattal megtelt levegő, óriási fák, színes, egzotikus bokrok, madárdal, mennyei nyugalom. Mindez egy helyen megtalálható. Máris a tiéd lehet az élmény,csak válassz ki egyet hazák legszebb arborétumaiból.

Az a különleges az arborétumi séták során, hogy kis távolságokat megtéve találkozhatsz növényritkaságokkal, egzotikus növénytársulásokkal.Ahelyett, hogy az eredeti élőhelyükért akár több ezer kilométert utaznál, megtalálod őket együtt, egy helyen, méghozzá csodálatos harmóniában. A gazdag, változatos növényi élet látványa, a természet hangjai, a csönd megszelídít, nyugalommal, békés örömmel tölt el.

Püspökszentlászló

A keleti Mecsekben, a Zengő északi oldalán található egy pici, egyutcás falu. A nemrég még teljesen elnéptelenedett település most üdülőfaluként működik. Érdemes itt megszállni egy pénteki napon, mert a felújított püspöki kastély csak hétvégén látogatható.

Kirándulj a szabadba! Íme Magyarország legszebb arborétumai
Fotó: MTI

Magányra vágyol? Vonulj el egy hétre a jezsuita rendhez tartozó Életrendezés Házába. Kirándulni szeretnél? A kastély körüli, dimbes-dombos területen fekvő arborétumot átszövik a kényelmes sétautak. 5 km-es túrával (140 m-es szintemelkedés), 2 óra alatt be lehet járni a nevezetességeket a fenséges bükkösben: Mária-kápolna, Zarándok-kút, kastély, templom, több forrás, Szent László szobor, tó és a Hetyey Sámuel püspök alapította arborétum.

Szarvas

A történelmi Magyarország kellős közepén, Békés megyében, a Körösök vidékén fekszik a Szarvasi Arborétum.

Kirándulj a szabadba! Íme Magyarország legszebb arborétumai 1
Fotó: MTI

Az olasz eredetű Bolza család alapította. Az arborétum ma 5 fás gyűjteményt gondoz. 1, 3 vagy 5 órás gyalogos körtúra során járhatod be a 82 hektárnyi területet. Többek között láthatsz óriási mamutfenyőt, kék pávát, süngombát. A kalandos kedvűek túra után részt vehetnek a Titkok Kertje vetélkedőn. Ha elfáradtál, a makettparkban a helyed, ahol a mini Magyarország makettjeiben lélegzetelállító látványt nyújtva megelevenedik a történelem.

A kirándulás emlékére az arborétum árudájában sok fajta, különleges dísznövényt vásárolhatsz.

Sárvár

Az egyik legidősebb növénygyűjtemény. Egy 1540-ben ültetett gyümölcsös- és zöldségkertből fejlesztette ki Habsburg Ferdinánd főherceg 1800-tól. Az 1812-ben ültetett platán törzsátmérője már több, mint 3 méter. Később egy bajor királyi herceg folytatta itt a munkát. Nem csak a kertet, de a Sárvár körüli erdőt és a várparkot is a híres bajorországi erdőgazdálkodás tapasztalatai szerint fejlesztette és szépítette.

Kirándulj a szabadba! Íme Magyarország legszebb arborétumai 2
Fotó: MTI

Szállj meg egy hotelben, majd ragadj sétabotot. Nordic walking technikával járd be a város közepén található keményfás ligeterdő maradványt, majd magát az angolpark arborétumot.

Budapesti füvészkert

Itt is különleges gyűjteményeket gondoznak. Az Ausztrál-házban megcsodálhatod a fű-fát, a kefevirágot és még 200 féle ausztrál őshonos növényt. De kaktusz-, orchidea-, rovarfogó (kancsóka) gyűjteményük is híres.

Kirándulj a szabadba! Íme Magyarország legszebb arborétumai 3
Fotó: MTI

A kert 200 éves Gingko fáit az őszi szezonban, a Gingko napok alkalmával látogasd meg. Július végén, augusztus elején virágzik az amazonaszi óriás-tündérrózsa, melyet Viktóriának is hívnak. Levelei a 3 métert, virága a 25-40 cm-t is elérheti. Színe kinyílástól elvirágzásig a fehértől a rózsaszínen át, vörösre vált. Az esti, éjszakai órákban virágzik, mindössze két napig. Ilyenkor a Füvészkert 18-23 óráig újra kinyit.

Budafapuszta

A Zala megyei település a 15. századtól a 20. századig a Zichy család birtokához tartozott. A vadászkastélyt is ők építtették 1924-ben, köré parkot, a völgyben kis tavat. Az államosítás után létesítették a göcseji bükktáj legszebb helyén az arborétumot.

Kirándulj a szabadba! Íme Magyarország legszebb arborétumai 4
Fotó: MTI

Híres az 5 méter törzsátmérőt meghaladó kocsányos tölgy, hazánkban az egyik legnagyobb példány. A leglátványosabbak közé tartoznak még a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők. Ha korábban nem, majd jövő május elején mindenképpen látogass el ide, hogy a nyíló azáleákban gyönyörködhess.

Jeli arborétum

A Vas megyei Kám határában található ez a kert, és Gróf Ambrózy-Migazzi István alapította 1922-ben. Egy évtizednyi munkával alakította ki azt a mikroklímát, amelyben rhododendronokat telepíthetett. Halála után munkája nagyrészt tönkrement. A hatvanas évektől újra elkezdték fejleszteni, és az eredeti 5 hektár mára 107 hektárra növekedett.

Kirándulj a szabadba! Íme Magyarország legszebb arborétumai 5
Fotó: MTI

Tájkörzetekre osztva ismerheted meg Kína, Japán, Amerika, a Kaukázus és a Balkán, hazánk földrajzi szélességével megegyező vidékeinek erdőtársulásait.

Folly arborétum

A balatoni nyaralás alatt is elnézhetsz a Badacsonyörsön található, dr. Folly Gyula által 110 éve alapított arborétumba. Nem csak a „fenyőmúzeumban”, de a páratlan kilátásban is gyönyörködhetsz.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az arborétum egyben a Folly család története is, mivel szinte végig a család tulajdonában maradt. A rendszerváltozás után az államosított területeket is visszavásárolta az unoka, Folly Gyula. A család szőlészettel és borászattal is foglalkozott, és ezt a tradíciót máig őrzi. „A százéves fák alatt, borral a kezünkben nézzük a csillogó Balatont” – fogalmaz Folly Judit.

Bábolna

Az arborétum a Komárom-Esztergom megyében fekvő Bábolna központjától 5 percnyi sétára, a csikótelep mellett található. Az 1965-ben, Burgert Róbert által alapított füvészkert természetes növénytakarója gyep volt.

Kirándulj a szabadba! Íme Magyarország legszebb arborétumai 7
Fotó: MTI

Most 65 lombos, 44 örökzöld fa és 19 cserjefaj található itt. A területén 2 tó is fekszik, mely összeér, és egy kis szigetet ölel körbe. A hely különlegessége a Híres Lovak Emlékparkja. 18 dombon 54 csoda-ló emlékműve látható itt. Erdélyi motívumokkal díszített kopjafák, márványtáblák és egy emlékmű őrzi e nagyszerű állatok emlékét.

Vácrátóti botanikus kert

A több, mint 180 éves, műemlék- és természetvédelem alatt álló, 27 hektáros kert Magyarország legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye.

Kirándulj a szabadba! Íme Magyarország legszebb arborétumai 8
Fotó: MTI

Állatvilága is rendkívüli: 62 madárfaj, 22 halfaj, 73 puhatestű (csiga és kagyló) talált otthonra.

Kirándulj a szabadba! Íme Magyarország legszebb arborétumai 9
Fotó: MTI

A természet és a művészet itt harmóniában él: koncertek, képzőművészeti foglalkozások, kiállítások színesítik a programot. Az üvegházban, sziklakertekben, szabadtéri ágyásokban februártól október közepéig pompáznak az évelő és az egynyári virágok.

Alcsúti arborétum

Székesfehérvár és Tata között, a Csaplári erdőben, 40 hektáron terül el az ország egyik legrégibb és legeredetibb, angolpark jellegű kertje. Minden évszakban, minden hónapban új díszbe öltözik.

Kirándulj a szabadba! Íme Magyarország legszebb arborétumai 10
Fotó: MTI

Augusztusban az intenzív illatú tavirózsákat érdemes megcsodálni. Naplementében érkezve, a békák kuruttyolása festi alá az idilli képet. Ha az esküvődet romantikus környezetben szeretnéd tartani, itt az is lehetséges.Esküvőrendezést, kulturális rendezvények és céges vagy családi események rendezését is vállalják.

Forrás: Ripost

Fotó: MTI

Hasonló hírek

Elszánt vagy? Íme 10 hazai kihívás a bakancslistádra!

info

Magyarország a magasból 5 fantasztikus videón

info

Börzsöny: Nagy-hideg- hegy

info