Hirmagazin.eu
Főoldal » Kipusztulás fenyegeti a magyar tölgyerdőket
Természetvédelem, élőlények védelme

Kipusztulás fenyegeti a magyar tölgyerdőket

A Magyarország területére újonnan behurcolt inváziós károsító, a tölgycsipkéspoloska tömeges elszaporodása veszélyezteti a tölgyeseket.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetének Erdővédelmi Osztálya rendkívüli felmérést végez.

A hazai tölgyerdeink ellenségei sorába a sok egyéb károsító és káros környezeti hatás mellett belépett egy új, Magyarország területére az elmúlt időszakban behurcolt inváziós rovarfaj, a tölgycsipkéspoloska (Corythucha arcuata). A tölgycsipkéspoloska az Egyesült Államok keleti partvidékén honos. Őshazájában nem tartják jelentős “kártevő” fajnak. Valószínűleg azért, mert ott vannak olyan természetes ellenségei, amik szabályozni képesek populációit – kezdi cikkét az Agroinform.hu.

A kártevő 2000-ben észlelték először Európában, Észak-Olaszországban, ahova vélhetően tengerentúlról importált növényekről kerülhetett be. Két évvel később már Svájcban is megjelentek a poloskák, majd tíz évvel a feltűnése után 2012-ben és 2013-ban Közép- és Kelet-Európa több országában (így Magyarországon is) közel egy időben találták meg. Itthon a Szarvasi Arborétumban találták meg először a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet kutatói, azóta viszont tovább terjedt a fertőzés. Már jelen van Veszprém, Vas, Győr-Sopron-Moson megyék kivételével mindenhol. Az ország délkeleti, déli, keleti területein néhol kifejezetten tömegesen fordul elő.

Itthon mintegy 600 ezer hektár olyan erdőnk van, amire a csipkéspoloska potenciálisan veszélyt jelent. Problémát jelent, hogy mostanra viszonylag enyhék a telek, amit jól átvészelnek a populációk. Ez viszont baj, mert bár pontos leírás nincs a hatásukról, de az bizonyos, hogy veszélyt jelentenek a tölgyfajtákra.

A rovarok rontják a fotoszintetikus aktivitást mintegy 60 százalékkal, ami azért is baj, mert az aszályos időszakok, a lisztharmat- és a díszbogár-fertőzések miatt amúgy is rossz egészségben vannak a fák. Általánosságban a fa növekedése lelassul, az elszáradás veszélyével jár a poloskák megjelenése.

Az élővilág szempontjából az is rossz hír, hogy a csipkéspoloskák megjelenése után a fák kisebb makkot teremnek, amelyek hamar lehullanak, ez pedig télen nehezíti a vaddisznók és egyéb állatok táplálkozását. De a rovarok az őshonos ízeltlábúak elől is elveszik a táplálékot, akár a fa pusztulása révén. Ezen állatok eltűnése pedig az énekes madarak élelemforrásának megcsappanását is jelenti.

Hogy a hatásokat pontosan megismerhessék, az Agrárminisztérium Erdészeti Főosztálya és az Erdészeti Tudományos Intézet ezért felkéri az érintett erdőgazdálkodókat, hogy közvetlenül vagy az erdészeti szakirányítóikon keresztül jelezzék részükre, ha a bemutatott károsítóval vagy annak kártételével találkoztak az erdeikben – közli a szervezet figyelmeztetését a szakportál.

Magyarországon egyébként egy másik fafajtánk is veszélyben van: a kőrisfajtákat micéliás fertőzés támadja.

napi

Hasonló hírek

Meggyógyított parlagi sast engedtek szabadon a Saséri-holtágnál

info

Pilis lett idén a Föld Órája Fővárosa

info

Megduplázódhat a tengeri halak száma

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------