Főoldal » Kínzásért eljárást indítanak Mexikóban eltűnt diákok ügyében nyomozó rendőrök ellen
Külföld

Kínzásért eljárást indítanak Mexikóban eltűnt diákok ügyében nyomozó rendőrök ellen

A mexikói kormány emberi jogi bizottsága közölte szerdán, hogy eljárást kezdeményezett 119 rendőr, ügyészségi alkalmazott és más tisztségviselő ellen, amiért kínzásnak vetették alá a gyanúsítottakat abban a nyomozásban, amelyet egy tanárképző főiskola 43 diákjának eltűnése ügyében folytattak.

A 2014-ben Guerrero állam Iguala városában tüntető diákokat rendőrök fogták el, majd átadták őket egy drogbanda tagjainak, akik az ügyészség szerint meggyilkolták a diákokat, holttetsüket elégették, maradványaikat pedig egy folyóba dobták.

Emberi jogi csoportok szerint a nyomozást nagyrészt megkérdőjelezhető vallomásokra építették fel, amelyeket kínzással kényszerítettek ki a gyanúsítottakból, miközben a nyomozásban részt vevő ügyészek, rendőrök és katonák megfosztották a gyanúsítottakat minden joguktól.

A kormányzati bizottság szerdai közlése szerint az ügy 119, kínzásokkal kapcsolatban meggyanúsított résztvevője mellett bűnvádi eljárást indítanak 116 nyomozó, rendőr és más tisztségviselő ellen is a félre vitt nyomozás miatt.

A bizottság már korábban nyilvánosságra hozta, hogy a diákok 2014-es eltűnése ügyében begyűjtött gyanúsítottakat illegálisan tartották fogva, nem engedték nekik, hogy ügyvédeikkel kapcsolatba lépjenek, felületesen vagy egyáltalán nem vették jegyzékbe a bizonyítékokat, a nyomozók pedig rendszeresen túllépték a hatáskörüket.

Az esetleges vádemelésekről később döntenek – közölte a mexikói kormány emberi jogi bizottsága. Hozzátettek, hogy számos enyhébb esetben fegyelmi eljárás kezdeményezését kérték a belügyminisztériumtól.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Több mint hetven éves rejtély oldódott meg

info

70 kilós szörnyeteg támadta meg a turistát, nem ő volt az első áldozat

Mazsi

Börtönre és negyedmilliárd forintnyi pénzbüntetésre ítélték az Óriáspiton szurkálóit

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------