Hirmagazin.eu
Belföldi hírek

Kínai egyetemi kampuszok – nekünk is kell egy ilyen kampusz, miért pont nekünk ne lenne, amikor a világ tele van vele..

Az elmúlt hetekben a Fudan Egyetem tervezett budapesti egysége kapcsán előtérbe került a kínai felsőoktatás. Az alábbiakban bemutatjuk az utóbbi évek legjelentősebb kínai egyetemi fejlesztéseit.

A Jiatong-Liverpool Egyetem központi épülete Szucsou városában. Kép forrása.

Jiatong-Liverpool Egyetem, központi épület, 2013

Az adminisztrációs központ homlokzata. Kép forrása.

Az egyetem új központi épületét 2013-ban adták át. A tervező Aedas nevű brit-ausztrál-Hong-Kong-i építésziroda a város közelében bányászott szivacsos jellegű taihu-kövekből merített ihletet a homlokzat megformálásához. Az épületben helyet kapott a teljes adminisztráció, oktatótermek, valamint szabadidő-központ.

Hong-Kong-i Egyetem, sencseni kampusz, 2019

Az előadótermi tömb a fő udvar felől. Kép forrása.

A Hong-Kong-i Kína Egyetem új telephelyét a Sencsen városa melletti dombon létesítették, 33 hektáron. A Hong-Kong-i Rocco Design építésziroda készítette az elhelyezés mestertervét, valamint az egyes épületeket is. A kampuszon 7000 diák él és tanul.

A kampusz madártávlati modellje, a zöld nyilak a közeli erdővel való kapcsolatot szimbolizálják. Kép forrása.

Hong-Kong-i Egyetem, sencseni kampusz, könyvtár, 2017

A könyvtár homlokzata az olvasótermekkel. Kép forrása.

Az előző kampusz részeként, de külön projekt keretében létesült az egyetem könyvtára, amit Hong Kong-i Wang Weijen iroda tervezett. Az épület három „C” alakú tömbből áll, mindegyik végén olvasótermek helyezkednek el, kilátással a szomszédos erdőre.

Az egyik olvasóterem, kilátással az erdős domboldalra. Kép forrása.

Sanghaji Műszaki Egyetem, 2015

A kampusz főépülete a nagy vízmedencével. Kép forrása.

Az egyetem új kampusza a korábban létesített tudományos park mellett létesült 83 hektáron, közvetlen közlekedési kapcsolattal a nemzetközi reptérrel. A beépítési mestertervet, valamint az egyes épületek terveit a szencseni kampuszhoz hasonlóan egy cég, a kaliforniai székhelyű Moore Ruble Yudell építésziroda készítette, természetesen számos helyi és nemzetközi tervező bevonásával. A kampuszt csatornák és az azt keresztező sétányok hálózzák be.

A kollégiumokat felfűző sétány ginkgo-fasorral. Kép forrása.

CEIBS (China Europe Internacional Business School) kampusz, Peking, 2010

Az előadótermi tömb nézete. Kép forrása.

A meglehetősen futurisztikus kampuszt a spanyol IDOM építésziroda tervezte. A többi intézményhez képest a CEIBS kis egyetem: az Európai Bizottság és a kínai kormány által közösen alapított „tanodában” kb 1000 posztgraduális képzésben részt vevő diák tanul. Ennek megfelelően a nem túl nagy épület egésze kifejezetten high-tech, mármár luxus színvonalú, de természetesen teljesen visszafogott stílusban, a minőség a beépített anyagokon és a részleteken érhető tetten.

Az aulából felvezető lépcsőkar. Kép forrása.

Olasz-Kínai Intézet, „fenntartható épület”, Pekingi Egyetem, 2006

Az épület főhomlokzata. Kép forrása.

Az épület az olasz és a kínai kormány közötti együttműködésben létesült a pekingi Csingua Egyetem kampuszán, és a tulajdonképpen az ottani olasz intézetnek ad otthont. A tervezői is olasz, Mario Cucinella milánói építész. A tervezéskor fő szempont volt a fenntarthatóság, ami 2006-ban még sok szempontból gyerekcipőben járt. Az épületet mintaként kívánták állítani az akkor induló nagy fejlesztések számára. A ház működése téli és nyári időszakra van felosztva, mai divatos szóval okosan gyűjtik a csapadékvízet, használják fel a napenergiát, és a déli tájolású teraszokon „függőleges erdőt” nevelnek (utóbbinak az olaszok nagymesterei, gondoljunk csak a híres milánói Bosco Verticale felhőkarcolóra).

Az épület téli-nyári működését mutató sematikus ábra. Képek forrásai.

Csengtu, Future and Science City, pályázat 2021

A központi épület látványterve. Kép forrása.

A 2021. év egyik legfrissebb építészeti híre, hogy a Szecsuán tartomány 11 millós fővárosának új „jövőkutató parkjának” tervpályázatát a holland sztárépítész, Rem Koolhas irodája, az OMA nyerte. A pályázatban közreműködött a német Gerkan, Marg and Partners (GMP) iroda is, ami főleg közlekedési épületek és stadionok tervezésével foglalkozik. A korábbi kampuszokhoz hasonlóan itt is egy kézben lesz a beépítési koncepció mesterterve, valamint az egyes épületek megtervezése is. A beruházást egyéb fejlesztésekkel is összekötik, a közelben egy óriási új technológiai ipari park és „mellékesen” egy repülőtér is épül a GMP tervezésében.

A park egyik utcája. Kép forrása.

A 46 hektáros parkban több egyetem, laboratórium, kollégiumok, lakások, és természetesen az ehhez kapcsolódó szolgáltatások kapnak helyet. A tervezőiroda beszámolója szerint a tervvel a hagyományos, autó-központú várostervezést kívánták meghaladni és a városépítészet és tájépítészet szoros kapcsolatára törekedtek.

A park madártávlati látványterve, a háttében a város meglévő épületei. Kép forrása.

hirado nyomán

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Nehéz a fővárosba jutás

Géza

Orbán Viktor Miniszterelnökünk elmondta, milyen segítséget kapnak a vállalkozások – videó

Géza

Elevenítsük fel Miniszterelnökünk tavalyi, szabadságnapi beszédét: “Soha nem adjuk oda Brüsszelnek a hazánkat!” Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
EnglishFrenchGermanHungarian