Hirmagazin.eu
Főoldal » Kína Putyin távozására vár, hogy visszaszerezhesse területeit Szibériából
Külföld

Kína Putyin távozására vár, hogy visszaszerezhesse területeit Szibériából

A két hagyományos nagyhatalom, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok mellett egy újabb globális nagyhatalom is megjelent a „harcszíntéren” Kína előretörésével.

Nógrádi György szerint Kína Oroszországot megelőzve a második legbefolyásosabb globális nagyhatalommá vált a 2019 évben. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, a közeljövőben Kína egyre csak erősíteni fogja nagyhatalmi pozícióját.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában elmondta, 2019-ben a két hagyományos nagyhatalom, Oroszország és Amerikai Egyesült Államok furcsa helyzetbe került, mivel újabb globális hatalom jelent meg a „a globális harcszíntéren” Kína előretörésével.

Az első helyen az Amerikai Egyesült Államok áll

A biztonságpolitikai szakértő szerint a három nagyhatalom közül az első helyen jelenleg az Egyesült Államok áll, hiszen szinte mindenben meghatározó a szerepet játszik,

a dollár a világgazdaság kulcsvalutája, az amerikai fegyverek elárasztják a világot,

az ország GDP-je a világ abszolút elsője, a kutatásfejlesztésben is világelsőnek számítanak, a műholdas hírszerzésük verhetetlen.

Kína a második globális nagyhatalom

Nógrádi György szerint a második helyen Kína áll, többek közt annak köszönhetően, hogy megváltoztatták a jogszabályt mely a Kínai Kommunista Párt főtitkárára vonatkozott, a módosítás szerint nem csak két ciklust vihet végig mint eddig, hanem

élethosszig gyakorolhatja a tisztségét.

Emellett Kína minden fontos lépésénél figyel az Amerikai Egyesült Államokra, annak reakciójára – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő. Kiemelte, jelenleg a koreai kérdést is lehetetlen Kína nélkül megoldani.

Az Egyesült Államok mellett Kína Szibériára figyel, mivel a vezetőség úgy gondolja, hogy a közeljövőben Vladimir Putyin távozása után a meggyengült Oroszországtól

sokkal könnyebben vissza tudja szerezni azokat a területeket, amiket a cárok a történelem során elvettek tőlük.

Nógrádi György arra is felhívta a figyelmet, hogy Kína néhány éven belül le szeretné hagyni a bruttó GDP tekintetében az Egyesült Államokat.

Az oroszok egyik fontos erejét a kőolaj és a földgáz jelenti

Oroszország két tényezőnek köszönhetően szerezte meg globális nagyhatalmi pozícióját, ebből az egyik a hatalmas kőolaj és a földgáz exportjuk. Az oroszok számára az alapvető cél az, hogy megakadályozzák az amerikai palagáz behozatalát Európába. Ezzel szemben az amerikaiak célja az, hogy ne épüljenek orosz vezetékek az öreg kontinensen – hívta fel a figyelmet Nógrádi György. Hozzátette, Ronald Reagan volt amerikai elnök azt mondta a Szovjetuniót csak úgy lehet megállítani, ha nem szállítják le azokat a csöveket, amelyeken keresztül a szovjetek Szibériából Európába juttathatják a földgázukat.

Oroszország másik erejét a katonai felszereltsége jelenti – mondta a biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, az oroszok azon igyekeznek, hogy visszaszerezzék a korábbi katonai pozíciójukat.

hirado, M1, Hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

Washington feloldja az Ankara elleni szankciókat

Géza

Breaking! Atomrobbantást hajtott végre Észak-Korea

Mazsi

Azbej Tristan: Amerikában támogatják a magyar kormány politikáját

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------