Hirmagazin.eu
Főoldal » Kimutatták a koronavírust a hazai szennyvízben -videó
Egészség - betegség

Kimutatták a koronavírust a hazai szennyvízben -videó

Az ország több pontján is vizsgálják a szennyvizet, mert ez is segítheti a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

Az adatokból következtetni lehet egy adott terület vagy közösség fertőzöttségére. A héten már kiderült, hogy kimutatták a koronavírus örökítőanyagát a hazai szennyvízben. Fontos, hogy a szennyvíz nem a vírust, csak annak nyomait tartalmazza, vagyis nem fertőz – hangzott el az M1 Híradójában.

Hetek óta tartanak a laboratóriumi vizsgálatok egy nagykanizsai központban. A Pannon Egyetem kutatói a szennyvizet ellenőrzik, azt például, hogy fertőződött-e koronavírussal.

„Míg a személyeknél a kimutatás a lappangási időszakot követően szokott általában megtörténni, addig a szennyvízből nem kell megvárni akár ezt a két hetet, hanem három nap elteltével már ki lehet mutatni a vírusnak a nyomait” – fogalamzott Galambos Ildikó, a Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai KFK. kutatásvezetője.

 Nagykanizsához hasonlóan az ország más nagyvárosaiban is zajlanak hasonló vizsgálatok ezzel a módszerrel.

Mintákat vesznek a telepeken és a kórházakból kijövő szennyvizből is.

A vizsgálatok hamar eredményt hoztak. Az országos tiszti főorvos szerdán az operatív törzs tájékoztatóján jelentette be: kimutatták a koronavírust a budapesti szennyvízben. Müller Cecília azt mondta, ezzel bizonyított, hogy a fertőzöttek üríthetik a vírus örökítőanyagát.

„Azt jelenti számunkra, hogy a környezetben fellelünk vírust, akkor ott akár tünetmentes csoportok is lehetnek, akik ezt értelemszerűen ürítik, ugyanakkor megbetegedést még nem produkálnak, tehát körülbelül egy-két hetes előrejelzésre alkalmas lehet ez a vizsgálat, hogy felhívja minden esetre a figyelmünket arra, hogy odafigyeljünk, hátha ott egy megbetegedés indul” – jelentette ki a tiszti főorvos.

Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője az M1-nek azt mondta, az eredményekből sok új információt kaphatnak a koronavírusról. Azt például, hogy az adott terület és a közösség milyen mértékben fertőzött, ugyanakkor

az adatok egyfajta előrejelzést is adhatnak a járványhelyzetről.

„Fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, viszont maga az örökítőanyag igen. Ennek segítségével, hogyha ennek a mennyiségét nyomon követjük, figyeljük, hogy növekvő vagy csökkenő trendet mutat, akkor akár előrejelzésre is alkalmas lehet. Ugyanis a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy hamarabb indul meg a vírus genom mennyiségének emelkedése a szennyvízben, mint hogy a tömeges megbetegedéseket észlelnénk a közösségben” – mondta Vargha Márta vízhigiénés szakértő.

Világszerte folynak hasonló kutatások, amelyek igazolták, hogy hiába található meg az üledékben a koronavírus örökítőanyaga, a szennyvizek biztosan nem fertőznek. Az egyelőre nem bizonyított, hogy a szennyvíz az élővizek minőségére kedvezőtlen hatással lenne, vagy a természetes fürdővizekben emiatt megjelenne a koronavírus.

hirado, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Érdemes odafigyelni: egyáltalán nem mindegy, hogy mivel vesszük be a gyógyszert! Oszd meg!

Géza

Ezért jobb a bodzatea, mint az aszpirin

Mazsi

Így szabaduljunk meg gyorsan és egyszerűen a stressztől – Az 5 perces ujjmasszázs

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------