Hirmagazin.eu
Külföld

Kik a tálibok, és miért megállíthatatlanok?

A tálibok megállíthatatlan hatalomszerzése mutatja, hogy kártyavárként omlik össze Afganisztánban az új államiság, amiről a nemzetközi közösség tévesen remélte, hogy az elmúlt húsz évben sikerült felépíteni.

Miként válhatott egy terrorista mozgalom erősebbé, mint egy állam? A legfontosabb tényezőket gyűjtöttük össze, amelyek magyarázatot adnak arra, miként lett mára a rettegés földje Afganisztán.

Kik a tálibok?

A kifejezés a diák szóból származik. A kezdetben politikai és katonai mozgalom a pakisztáni afgán menekültek vallási iskoláiból ered, a pastu társadalom vezető rétegének iszlám iskoláiban képezték ki fiatal tagjait az 1990-es évek közepén.

Az igazi szerveződés kezdetét számos forrás 1994-re datálja, de a gyökerek Afganisztán szovjet megszállásáig nyúlnak vissza, hiszen a tálibok Pakisztánba menekült afgánok, akik visszatértek, hogy megszerezzék a hatalmat az anyaországban.

A Szovjetunió 1979 végén vonult be Afganisztánba 100 ezernél több katonával. Erejüket fokozta, hogy szintén több mint 100 ezer kommunista afgán támogatta alakulataikat, így a véres invázió 600 ezer – 2 millió áldozatot szedett.

Ötmilliónál több afgán menekült Pakisztánba, Iránba és a világ többi részére, így kerültek tehát a későbbi tálib mozgalom alapítói is a határ keleti oldalára.

Hogyan erősödtek meg a tálibok?

A szovjetek ellen harcoló csoportok azok 1989-es kivonulása után egymás ellen fordultak Afganisztánban. Pakisztánnak érdekében állt a stabilitás megteremtése a szomszédos országban, ezért a szemben álló csoportokat fegyverrel és pénzzel is támogatta a kiegyezés reményében.

Még több külföldi hír

Az Egyesült Államok elsősorban gazdasági érdekek mentén volt érdekelt a tálibok megerősödésében. Amerikai cégek gázvezetéket akartak építeni Afganisztánon keresztül, Türkmenisztán és Pakisztán között. A jelentős tőkét igénylő beruházásokhoz a befektetők számára stabil környezet szükséges.

A hidegháború idején az USA támogatta Afganisztánban a kormányellenes csoportokat. Az ekkor ide került fegyverek egy részét később megszerezték a tálibok. A CIA katonai, taktikai és pénzügyi segítségével erősödött meg Afganisztánban a kilencvenes évekre.

AP/ Ronald Reagan Library
Ronald Reagan amerikai elnök afgán “szabadságharcosokkal” tárgyal a Fehér Házban 1983. február 2-ánAP/ Ronald Reagan Library

A tálibok ellenőrzésük alá vonták az általuk uralt területeken a máktermesztést is, így a kábítószerek előállításának egyik fontos alapanyaga kizárólag a terrorszervezet számára hoz hasznot, a működéshez, fegyverkezéshez szükséges egyik anyagi forrást biztosítva.

A vallási előírásokat szigorúan betartató tálibok időközben együttműködésbe kezdtek az Al-Káida terrormozgalommal is

A tálibok hamar magukhoz ragadták a hatalmat, 1995-re már a legerősebb hatalmi csoportosulássá váltak Afganisztánban, rá egy évre bevették a fővárost, Kabult, és uralmuk alá vonták az ország kétharmadát. Mindez alig negyed százada történt, így a ma élő afgánok jelentős része élénken emlékezik arra, hogy mit jelent a tálibok uralma a mindennapokban.

Miért rettegnek ma az afgánok?

Az iráni nyelvcsaládhoz tartozó afgánok etnikailag számos törzsből állnak, ezeket az iszlám tartja össze. A tálibokhoz hasonlóan szunnita muzulmánok, de nagyon szabadságszerető és demokratikus érzelmű emberek, míg a tálibok világnézetét a vallási fanatizmus határozza meg.

A tálibok az általuk uralt területen az iszlám jogrendszert, a saríát alkalmazzák, amit a legszigorúbban betartatnak, kegyetlen retorziókkal. Kínzás, csonkítás, nyilvános kivégzés jár azoknak, akik megszegik a mai afgánok számára maradinak és értelmetlennek tűnő regulákat.

A mai korral haladni kívánó afgánok számára betarthatatlanok a tálibok tilalmai

A tálibok tiltják a sajtó működését, a filmkészítést, a mozikat, a televíziót és az internetet, továbbá a világi zenét és az ünnepségeket.

Még több külföldi hír

A nők számára tiltott a pénzkereset, az iskolai tanulmányok, a kerékpározás és motorozás, sportegyesületbe és múzeumokba történő belépés, rádióműsorban való megszólalás, hangos nevetés, kopogós cipő, ékszer és élénk színek viselése, a hagyományos öltözet elhagyása, a házak erkélyére való kilépés.

A férfiaknak kötelező a hagyományos muzulmán öltözet (pl. turbán), valamint a szakáll viselése. Testi fenyítés jár azon férfiaknak, akiknek nem elég hosszú a szakálluk. A férfiszabók számára tilos női ruhák készítése.

A tálibok elvárása, hogy mindenki muzulmán legyen, a nem muzulmánoknak sárga csíkot kell viselniük ruhájukon.

Az iszlám szigor mellett a tálibok bosszújától is félnek az afgánok

A híradások már hetekkel ezelőtt megerősítették a korábbi feltételezéseket, miszerint a nemzetközi alakulatok kivonulása után a tálibok kegyetlenül elbánnak azokkal a helyiekkel, akik munkájukkal vagy bármilyen módon segítették a külföldi alakulatok tevékenységét.

Az első tolmács lefejezése után az Egyesült Államok, Ausztrália és több európai ország is komolyan foglalkozni kezdett azzal, hogy miként tudna segíteni azon a több tízezer afgánon, akiket a korábbi együttműködés miatt fenyeget a tálibok bosszúja (a tolmácsok mellett az építőipari vállalkozók, beszállítók, informatikai szakemberek, fuvarosok, élelmiszert beszállító farmerek, varrónők, sportedzők, bébiszitterek és még sokan halálos veszélyben vannak). A leggyorsabb megoldás a külföldi alakulatokat segítő afgánok befogadása lenne, de ez mindegyik országban érzékeny problémaként jelentkezik.

Miért ilyen gyenge az afganisztáni államiság?

A mai Afganisztán alapjait jelentő területi hódítások korát a VII. századra teszik, de sok évszázadon átívelő, tartós államiság nem jöhetett létre. A kelet-nyugat közötti kapcsolat szerepéből adódóan az államiság formája a külső hatásoknak megfelelően folyamatosan változott.

Az Egyesült Királyságtól való függetlenséget 1911-ben kiáltották ki, de az önálló stabilitás leghosszabb időszaka csak 1933-ban kezdődött, és csupán negyven évig tartott Zahir sah király uralma alatt. 1973-ban államcsíny, majd 1978-ban kommunista puccs söpörte el véglegesen a királyságot.

A nyolcvanas években a szovjet invázió, a kilencvenes években a tálib uralom gyengítette szinte nullára az afgán államiságot.

2000 végére a tálibok elfoglalták az ország területének 95%-át. Csak az északkeleti országrész, Badahsán tartomány maradt ellenőrzésükön kívül.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások fordulópontot jelentettek

A New York-i ikertornyok, a World Trade Center felhőkarcolói és a Pentagon ellen elkövetett terrortámadások az al-Kaida terrorszervezetet által megszervezett és elkövetett, öngyilkos merényletsorozat volt az Egyesült Államok ellen. Az amerikai haderő emiatt kezdett harcba a tálibok vezette Afganisztánnal.

A háború nemzetközi szintű legitimálásáért az USA szövetséget kötött az úgynevezett Északi Szövetséggel. Ez olyan szintű katonai túlerőt jelentett Afganisztánban, hogy a tálibok kénytelenek voltak feladni az uralmuk alá vont országot, és az afgán-pakisztáni határvidéken bújtak meg.

Még több külföldi hír

Elszántságuk és helyismeretük vezetett oda, hogy sejtjeiket nem tudták felszámolni a külföldi alakulatok, az afganisztáni biztonsági erők, illetve Pakisztán sem tudta megsemmisíteni a területére menekült tálib fegyveres csoportokat. A határvidékre visszahúzódott tálibok új erőre kaptak, és 2009-re már Pakisztán területén is rettegetté váltak katonai potenciáljuk miatt. A pakisztáni kormány a tálibok terjeszkedésétől megriadva 2009 májusában szervezett hadműveleteket felszámolásukra.

2021: A tálibok azonnal megmutatták erejüket

A külföldi alakulatok kivonulásakor a tálibok gyorsan kezdtek előrenyomulni Afganisztánban, egymás után több tartományt és azok fővárosát foglalták el. Elérték a fővárost, Kabul bizonyos külső kerületeit már uralmuk alá vonták.

Előrenyomulásuk nem csak azért gyors, mert az elmúlt években már készültek a területszerzésre, hanem azért is, mert nem találkoznak valódi ellenállással. Az afgán kormány biztonsági erői szinte mindenhol azonnal megadták magukat, elmenekülve az érkező tálibok elől.

Augusztus közepén elkezdődött a külföldi diplomaták kimenekítése Kabulból. Ezt a helyiek és a nemzetközi közvélemény is olyan jelnek tekinti, ami arra utal, hogy visszatérhet a tálibok rettegett uralma, amit 1996 és 2001 között egyszer már megtapasztalt Afganisztán.

FRISSÍTÉS: A tálibok nem demokratikus úton ragadták magukhoz a hatalmat

Az ország fontos nemzeti ünnepe augusztus 19., a brit fennhatóság végét ünneplik a függetlenség napján. A tálibok mostani hatalomátvétele szinte az évfordulón történt, így a függetlenség napján szokásos felvonulások helyett több városban a tálibok ellen tüntettek az utcákon.

A tiltakozók emlékeztetik a világot, hogy nem csak az a probléma, hogy az eddigi kegyetlenkedések miatt retteg újabb rémuralomtól az afgánok többsége, hanem az is illegitimmé teszi a tálibok hatalmát, hogy az előző kormányt nem demokratikus úton, nem a választások megnyerésével váltották le, hanem erőszakos hatalomátvétellel.

Még több külföldi hír

euronews

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Kerítés helyett kitalált valami mást az osztrák védelmi miniszter

info

Több lakóház leégett az ausztráliai bozóttüzekben

Edit

Megszavazták a Donald Trumppal szembeni vádeljárást

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------