Hirmagazin.eu
Főoldal » Kígyók DNS-ével állítanák vissza a vakok látását a magyar kutatók: óriási eredményeket értek el! Gratulálunk!
Egészség - betegség

Kígyók DNS-ével állítanák vissza a vakok látását a magyar kutatók: óriási eredményeket értek el! Gratulálunk!

A vakok látását segíthetnek visszaadni a magyar kutatók eredményei.

kutatok-labor-kutatas-gyogyszer
A kígyók hőlátó képességét vették alapul a tudósok azokhoz a kutatásokhoz, amelyek a retina gyógyítására és a látás visszaállítására irányultak. Az eredmények, melyekhez több magyar kutató is hozzájárult, bizakodásra adnak okot az orvoslásban: a mechanizmus akár a látás visszanyerésében is segíthet.

A Science című tudományos lapban publikálták azt a kutatást, amelyben a tudósok abból a folyamatból indultak ki, ahogy a kígyók a sima látás mellett egy speciális látószervükkel a hőt is érzékelik.

Kígyók DNS-ével adnák vissza a vakok látását

A kísérlet során az állatok kis mennyiségű DNS-ét tartalmazó, emberre veszélytelen vírusokkal juttatták be a mechanizmushoz szükséges, mesterségesen módosított ioncsatornákat az elhalt emberi retinaszövetbe, és ott aktiválták őket.

A szövetmodellel végzett kutatás meggyőző sikerrel zárult, laboratóriumi körülmények között ugyanis tényleg sikerült visszaállítani a vak retina fényérzékenységét. A retinán felfogott látási információ aztán a látókéregbe is eljutott, így részben visszaállíthatóvá vált a funkcionális látás.

Gyengén látókon is segíthetne a módszer

A megoldás azért is számít újdonságnak a szakterületen, mivel a korábbi drasztikus, erős látható fényt igénylő módszerek csak a teljesen vak retinán voltak alkalmazhatók, az új folyamat során azonban részleges látásromlás, többek között időskori makuladegeneráció gyógyítására is alkalmazható lehet.

A Bázelben végzett kísérletet dr. Roska Botond, a bázeli Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézet neurobiológiai kutatócsoportjának vezetője irányította, csoportjuk már korábban is vizsgálta a retina fényérzékenységének visszaállítási lehetőségeit, így tőlük származik a génterápia ötlete és kidolgozása.

A munkába dr. Szabó Arnold vezetésével a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének Retina Laboratóriumának kutatói is becsatlakoztak a humán retinamodell kidolgozásával: ők hozták például létre az eljárást, amellyel a szervdonáció által biztosított retina hosszú ideig életben tartható.

A kutatás egyelőre speciális laboratóriumi körülmények között rendkívüli eredményekkel kecsegtet, és nagy nemzetközi érdeklődés övezi, ám további kísérletek szükségesek ahhoz, hogy ez a látás visszaállítását célzó módszer a gyakorlatban is alkalmazható legyen. Ehhez a kutatópartnerekkel együtt egy klinikai kutatóközpont felállítását célozták meg a Semmelweis tudósai, ahol a terápiák zajlanának, így a magyar betegeken is segíthetnének az eljárással.

Magyar orvosok a gyógyítás történelmében

A magyar orvosok felfedezéseikkel előbbre vitték a tudományt, az egész világ sokat köszönhet nekik.

femina / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Így tarthatjuk kordában koleszterin szintünket, anélkül, hogy gyógyszert szednénk!

Mazsi

„Nem kell tartani a kínai vakcinától” – Müller Cecília mindent elárult a kínai oltóanyagról, amit tudni kell.., avagy egy fájdalomcsillapítónak több a mellékhatása, mint a kínai vakcinának (csak azt a betegtájékoztatót nem szoktuk elolvasni).. – videók

Géza

8 jele annak, hogy a szervezeted cukor mérgezést kapott

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!