Hirmagazin.eu
Főoldal » Kiemelt! Számos kulcsfontosságú ügyben döntött az új Fővárosi Közgyűlés! – videók
Belföldi hírek

Kiemelt! Számos kulcsfontosságú ügyben döntött az új Fővárosi Közgyűlés! – videók

Előzmények: Számos kulcsfontosságú ügyben döntött az új Fővárosi Közgyűlés

Kihirdette a klíma-vészhelyzetet, meghosszabbította a Római-partra vonatkozó változtatási tilalmat, és megszavazta a Ligetről szóló határozatot is a Fővárosi Közgyűlés.

Bevezetőjében Karácsony Gergely úgy fogalmazott, biztosan hibáznak majd, érdekeket fognak sérteni, de mindig őszinték lesznek, lesz erejük felállni, ha lent lesznek. Mint mondta, dolgos évek következnek, és megerősítette, hogy szerdán Orbán Viktor meghívására részt vesz a kormányülésen, ahol a mostani közgyűlésen elfogadottakat fogja képviselni.

A főpolgármester beszédében azt ígérte, hogy mindig az életminőség mellé fog állni, a beton helyett a fákat a stadionok helyett az egészségügyi intézményeket választja. Hangsúlyozta, hogy Budapest az egész nemzet fővárosa, bal- és jobboldaliaké, férfiaké és nőké, autósoké és bringásoké. Karácsony Gergely azt mondta: mindenkinek a partnere lesz, aki a budapestiekért tenni akar.

Klímavészhelyzet, Liget-projekt, érdekegyeztető tanács

A klímavészhelyzetről szóló határozatban a főváros kötelességet vállalt az éghajlatváltozás elleni fellépésre, valamint vállalta, hogy intézkedéseket tesz, hogy a fővárosi önkormányzat és cégei karbonsemlegessé és zöldenergián alapulóvá váljanak reális határidőn belül.

A Liget-projektre vonatkozó határozat lényege, hogy új épületek már ne épüljenek a parkban. Karácsony Gergely azt javasolta a közgyűlésnek, kezdjen tárgyalásokat a kormánnyal annak érdekében, hogy a Ligetben olyan beruházásokat ne valósítsanak meg, amelyek kivitelezése érdemben eddig nem kezdődött meg.

A javaslat szerint az el nem készülő épületek helyén zöldterület lenne a Városligetben, a beruházások viszont egy másik, nem városligeti helyszínen megvalósulhatnának. A közgyűlés megszavazta az előterjesztést.

Budapest, 2019. november 5.
Aktivisták tiltakoznak a Liget Budapest Projekt folytatása ellen az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én.
MTI/Balogh Zoltán
Miközben a Liget-projektről szavaztak, aktivisták tiltakoztak annak folytatása ellen. MTI/Balogh Zoltán

A közgyűlés megtiltotta a túlmunka-törvény alkalmazását a fővárosi cégeknél (többek között a BKV-nál és a BKK-nál is).

A közgyűlés döntött arról, hogy változtatási tilalmat rendeltek el a Római-part területére, a Nánási út, a Királyok útja, a Pünkösdfürdő utca és a Duna által határolt részre.

Felfüggesztették a korábban a XIII. kerületi Szent István parkban felállítani tervezett Szent István-szobor munkáit Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára. De a főpolgármester jelezte, az államalapító Szent Istvánnak úgy lesz szobra a parkban, hogy a zöldfelület mennyisége kevésbé csökkenjen.

A főváros létrehozta a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsot is, amelynek hatásköre a főváros egészét érintő ügyekre is kiterjed majd.

Egyhangúan megszavazták az antikorrupciós programot

Az antikorrupciós szervezetek által kidolgozott, Ez a minimum! elnevezésű antikorrupciós minimumprogram megvalósítása melletti elkötelezettségét fejezte ki a Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén. A csomag egyebek mellett a szerződések, vagyonnyilatkozatok átláthatóságát követeli meg a városvezetéstől.

Megválasztották a főpolgármester-helyetteseket és a főjegyzőt

A helyetteseket a közgyűlés titkos szavazással egyenként választotta meg. Az ötösfogat legfiatalabb tagja 34, a legidősebb 57 éves.

  • Az 57 éves Gy. Németh Erzsébet (DK): első helyettes a humán területekért felel.
  • Az 54 éves Kerpel-Fronius Gáboré (Momentum) a korrupcióellenes harc irányítása, hozzá tartozik az okosváros és részvételiség is.
  • A 40 éves Kiss Ambrus általános helyettes területe a közigazgatás és a pénzügyek.
  • A 39 éves Tüttő Kata (MSZP) a városüzemeltetésért felelős helyettes lett.
  • A 34 éves Dorosz Dávid, a Párbeszéd politikusa a klímavédelem felelőse.

A főváros új főjegyzője Számadó Tamás lett, aki korábban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál is dolgozott.

Sürgősségi főpolgármesteri indítványozás, szmsz

A főpolgármester-helyettesek megválasztása előtt több ponton módosította Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők 18 igen szavazattal, 11 nem ellenében és 1 tartózkodással támogatták a szmsz módosítását.

A javaslat elfogadásával – az eddigiekkel ellentétben – a főpolgármester sürgősségi indítvánnyal a közgyűlés elé terjeszthet önkormányzati rendelettervezetet, továbbá fővárosi képviselők legalább két tagból álló képviselőcsoportot alakíthatnak ezentúl.

A szmsz módosításával a képviselők döntöttek még a klímavédelmi és környezetvédelmi bizottság felállításáról, valamint a városigazgatói poszt megszüntetéséről.

A főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, milyen tervekkel és témákkal látogat el a szerdai kormányülésre, illetve azt is, kikre számít a fővárosi tulajdonú cégek élén. Bejelentette: valamilyen formában kitiltaná a hajókat a Duna belvárosi szakaszáról.

A négy szövetséges párt kérésének tett eleget Karácsony Gergely, amikor 4+1 főpolgármester-helyettest nevezett ki maga mellé. A “plusz egy” feladata lesz a helyettesi grémium feladatainak koordinálása és az, hogy a projektek mellé kijelölje a szükséges forrásokat. Ilyen értelemben kvázi “miniszterelnök-helyettesi” funkcióban szolgál majd a “jelentős közigazgatási tapasztalattal” munkába álló Kiss Ambrus – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésének estéjén. Megerősítette, Gy. Németh Erzsébet a humán területért, Tüttő Kata a városüzemeltetésért, Dorosz Dávid a klímavédelemért, Kerpel-Fronius Gábor pedig a “XXI. századi okosváros” területért felelős helyettes.

“Akkor leszek sikeres, ha fenntartom a sokpárti egységet”

– mondta csapatáról Karácsony Gergely.

Emlékeztetett, az előző ciklusban nem voltak frakciók az önkormányzatban, most viszont lesznek, mert “nem érdeke a városnak, hogy nehezítse a pártok önérdek-érvényesítését, jó, ha intézményesülnek a politikai csoportosulások, ez a Fidesz érdeke is”.

Kérdésre, hogy ez a sok ellenzéki párt egységesen áll-e mögötte, elmondta, szándékában áll minden közgyűlés előtt egyeztetni a frakciókkal a szavazásokról, de már az első alkalommal volt egy voksolás – Tarlós István végkielégítési ügye -, ahol “szétszavazott” az ellenzék. Karácsony szavai szerint “lelkiismereti szavazás volt”.

A fővárosi cégek vezetőcseréiről elmondta,

“nincs olyan elv, hogy mindenkit leváltunk”,

de új felügyelőbizottsági tagokat és igazgatósági embereket már kineveztek. Aki pedig a jövőben ilyen cég élére vágyik, annak egy nyilvános pályázaton kell megismertetnie a koncepcióját. “Csak a felkészültség számít”, mondta Karácsony Gergely, aláhúzva, ezekre a cégekre “zsákmányként ne tekintsen senki”.

Arról is beszélt, mit visz a miniszterelnök elé a szerdai kormányülésre, amelyre meghívták: a 14 éven aluliak ingyenes BKV-utazását, ez ugyanis kormányzati döntést is igényel. A Liget-projekt ügyével szintén jelentkezik a kormánynál: épülő beruházások után már nem fognak torzókat hagyni, ahol viszont nem történt még kapavágás, ott senki ne számítson majd új létesítményre. Egyetértett volna Baán László nagy elképzelésével, csak éppen más helyszínnel.

A főváros új Egészséges Budapest Programjáról szólva elmondta, minden fővárosi kerületben kell lennie CT-nek, addig nem oldják fel a stadionstopot, amivel kapcsolatban nem az a baja, hogy megépül, hanem a sorrend: hogy más beruházásokra ezek miatt nem marad erőforrás.

A budapesti klímavészhelyzetről szólva elmondta, nem fogják azonnal kitiltani a dízelautókat, különben is, a külvárosi kertes házakban történő fűtés korszerűsítésével gyorsabb és látványosabb eredményeket lehet szerinte elérni. Csakúgy, mint a budapesti vízi közlekedés terén is:

a belvárosi szakaszról tilthatják ki a hajókat valamilyen formában,

de erről részleteket nem mondott.

A rakpartokkal kapcsolatban úgy vélekedett, hosszú távon nem szeretne ott autókat látni, középtávon pedig az elérhető, hogy hétvégén autómentes legyen a Duna mindkét partja.

Alább megtekinthető, meghallgatható az Aréna teljes felvétele.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Egyetlen migránst sem vesz vissza Magyarország

Edit

Ősztől változhat a SZÉP-kártya rendszere

info

Alaposan ellenőrzik a gyermektáborok éléskamráit

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------