Hirmagazin.eu
Főoldal » Kiemelt hír! Tízezreket érintő, jelentős változások lépnek életbe január elsejétől – videó
Főhírek

Kiemelt hír! Tízezreket érintő, jelentős változások lépnek életbe január elsejétől – videó

Már az első napon több jelentős változást is magával hoz a 2020-as év!

Január 1-től a négy vagy több gyermekes édesanyák a teljes életükre szóló szja-mentességet kapnak, elindul a nagyszülői gyed, illetve a meddőségi kezelések és gyógyszerek is ingyenesek lesznek.

Emellett csökken a kereskedelmi szálláshelyek áfája, illetve megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, közismert nevén az eva is.

A 15 százalékos személyi jövedelemadó-mentesség mellett az édesanyák az édesapákkal megosztva a családi adókedvezményt is igényelhetik. Ezzel jelentős összeget tudnak megtakarítani évente.

Januártól több tízezer nagypapa, vagy nagymama élhet a nagyszülői gyeddel. Azok igényelhetik, akik még nem nyugdíjasok és a dolgozó szülők helyett gondozzák az unokákat. Több gyermek után több gyed jár, a juttatás összege a korábbi jövedelemtől függ.

Az év első napjától a közfinanszírozott meddőségi kezelésekért és a gyógyszerekért, jövő év július elsejétől pedig a meddőségi vizsgálatért sem kell fizetni. Országszerte 12 központban várják a párokat. Az intézkedés mintegy 150 ezer párt érinthet és akár négyezerrel több gyermek megszületését is segítheti.

Január elsejével az áfakulcs 18-ról 5 százalékra változik. Az adóterhek csökkentése segíti az új beruházásokat, a bérek emelését, illetve a versenyképesség növekedését.

Továbbá 13 százalékról 12 százalékra csökken a kisvállalati adó kulcsa, ami több mint 40 ezer vállalkozást érint. Emellett megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, így egyszerűbbé válik az adórendszer. A döntést az is indokolja, hogy az elmúlt években olyan kedvezőbb adózási formák jelentek meg, mint a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA), vagy a KIVA. Emelkedik viszont az egészségügyi szolgáltatási járulék összege, havi 7710 forintra.

A rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai 2020. január 1-től három évenként egy alkalommal hat havi illetményüknek megfelelő juttatást kapnak majd. A fegyverpénz fizetéséről szóló javaslatokat a Nemzetbizotnsági Kabinet januárban terjeszti a kormány elé.

Szerdától nő a bio-etanol összetevők aránya az üzemanyagokban. A változás célja a klímavédelem és az energiafüggetlenség erősítése, és a megújuló energiák terjedésének gyorsítása. A modernebb autókra nincs hatással a változás, de az idősebb kocsik tulajdonosainak célszerű tájékozódni a magasabb alkolholtartalmú benzin várható hatásairól.

További változás, hogy 2020 és 2021 januárja között három lépcsőben emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója.

A címlapfotó illusztráció.

M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Aláírásgyűjtés indult, hogy a Szent János Kórház legyen a fővárosi szuperkórház

info

Pár nap, és kopogtathatnak a masiniszták a déli határon

info

Figyelem! Újabb őrület terjed a fiatalok körében! Ezt feltétlen osszátok meg és másokat is kérjetek rá! (Olvasd el és nézd meg!)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------