Image default
Egészség - betegség

Kiderült: tízből hét családot érint a cukorbetegség

Az Anna Egészségpont online kutatásából, amelyet a Diabétesz Világnapja alkalmából készítettek, kiderült, hogy a válaszadók 73 százalékának családjában él cukorbeteg, tízből nyolc válaszadó pedig tudni véli azt, hogy melyek a cukorbetegség főbb tünetei.

A válaszlehetőségek közül a legtöbb voks (27 százalék) az állandó szomjúság- és éhségérzetre érkezett, majd a szájszárazságra (25 százalék), harmadikként pedig a fokozott vizeletürítésre (23 százalék).

Kiderült tízből hét családot érint a cukorbetegség 1
Az emberek tisztában vannak a cukorbetegség tüneteivel, például az állandó szomjúságérzet is ilyen / Fotó: Shutterstock

A kutatásban szereplő lehetséges válaszok közül a besárguló szemfehérjét, a hasi görcsöket és a megemelkedő testhőmérsékletet is sokan választották, noha e tüneteknek semmi közük a cukorbetegséghez. Arra a kérdésre, hogy miként lehet a cukorbetegséget kezelni, a résztvevők többsége helyes választ adott, egy válaszadó szerint azonban a vegán diétával „tökéletesen rendbe lehet tenni” – ez nyilvánvalóan hibás kezelés. A válaszlehetőségek közül sok voks a mozgásban gazdag életmódot (20 százalék), az egészséges, változatos táplálkozást (20 százalék), az inzulin injekciót (17 százalék) jelölte a cukorbetegség kezelésének módját firtató kérdésre, ám az emelt D-vitamin-fogyasztást is választották néhányan (2 százalék), amely nem segít a cukorbetegség kezelésében.

Gyerekkori cukorbetegség

Kiderült tízből hét családot érint a cukorbetegség 2
A kutatásban résztvevők 4 százalékának gyerekénél már megállapították a cukorbetegséget / Fotó: Shutterstock

A kutatás fő célja a gyerekek cukorbetegségének felmérése volt. A válaszadók 87 százalékának van gyereke, közülük tízből kettő elhízott, túlsúlyos, amely tehet a cukorbetegség tüneteinek súlyosbodásáról. A résztvevők 4 százalékának gyerekénél már megállapították a cukorbetegséget, amelyet gyógyszerekkel, helyes táplálkozással, diétával kezelnek, egy válaszadó azonban „semmivel”. A résztvevők túlnyomó többsége (57 százalék) egészséges, változatos táplálkozással egészíti ki az orvosi terápiát, tízből hárman pedig mozgásban gazdag életmóddal. A kutatás rákérdezett arra is, hogy a cukorbeteg gyereket nevelő válaszadók mennyit költenek havonta gyerekük cukorbetegségének kezelésére. Többségük (43 százalék) 5-10 ezer forintot, de sokan (29 százalék) 15 ezer forintnál is többet kénytelenek erre fordítani.

Fontos a megelőzés

Minden népbetegség esetében, így a cukorbetegségnél is, fontos a megelőzés, a helyes táplálkozás és a rendszeres szűrővizsgálat – mondta dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségpont szakértője. – A kutatás rámutat, hogy bár sokan ismerik a cukorbetegség tüneteit és kezelési módjait, az emberek csak kevés orvosi terápián kívüli kiegészítő kezelést alkalmaznak, pedig vannak kifejezetten eredményes terápiák. A cukorbetegség elsősorban a verőérrendszer károsításával okoz súlyos szervkárosodásokat. Ezeknek a szövődményeknek a kezelésében és megelőzésében például hasznos kiegészítő alternatív kezelés lehet a mágnesterápia, a keringés javítása révén – fogalmazott a szakember.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: Shutterstock

Hasonló hírek

Hány centis az igazi?

Edit

Méz és almaecet kombinációja, ami perceken belül megszabadít a magas vérnyomástól

Mazsi

Tudta, hogy a máj elváltozásai gyakran csendben, feltűnés nélkül zajlanak, viszont minden szervre kihatnak?

Géza