Hirmagazin.eu
Főoldal » Kiderült Orbán Viktor Miniszterelnökünk amerikai programja, íme! Oszd meg!
Külföld

Kiderült Orbán Viktor Miniszterelnökünk amerikai programja, íme! Oszd meg!

Washington — Közel két és fél évvel beiktatása után Donald Trump (72) amerikai elnök hétfőn hivatalosan is fogadja Orbán Viktor (55) kormányfőt Washingtonban.

Az amerikai elnök 3 szintes rezidenciája gigászi épület, magánszárnnyal, védelmi bázissal és a diplomáciai fogadásokkor használt helyiségekkel /Fotó: MTI – EPA

A magyar diplomáciának az elmúlt időszakban az egyik legfontosabb célja volt, hogy a miniszterelnök bejusson a Fehér Házba, a projektnek végül Mike Pompeo (55) amerikai külügyminiszter három hónappal ezelőtti budapesti látogatása adott nagy lendületet.

Az egyeztetés részleteiről Görög Ibolya protokollszakértőt kérdeztük, aki szerint jelentős magyar külügyi eredmény a holnapi esemény, amiben nagyon sok munka van.

– Akár 10 nap alatt is le lehet szervezni egy ilyen találkozót. Ami sok idő, hogy a kinti nagykövetségünk kapcsolatai révén elérje, legyen egyáltalán fogadókészség az amerikai fél részéről – mondta. Eddig a kelet-közép-Európai régióból a román, az ukrán és a lengyel elnököt fogadták a Fehér Házban. Mellettük az osztrák kancellár, továbbá a cseh, valamint a szlovák kormányfő kapott még meghívást az amerikai elnöki rezidenciára.

A sajtószoba a kupolaépületet és az Ovális irodát összekötő szárnyon található /Fotó: Getty Images

Görög szerint a washingtoni nagykövetségünk feladata az is, hogy szállást találjon a magyar delegációnak, valamint egyéb találkozókat szervezzen le.

– Ahogy ilyenkor szokás, a miniszterelnök feltehetően a külügyminiszterét is magával viszi. Őket az Egyesült Államokban a kettes számú vezető fogadja, ami a nemzetközi protokoll szerint a fogadó ország külügyi tárcájának vezetője, ám sok minden máshoz hasonlóan ebben is lehet eltérés a Trump-adminisztráció esetében – vázolta fel a szakértő.

Donald Trump amerikai elnök Peter Pellegrini szlovák kormányfőt a hátsó szárnyán lévő főbejáratnál fogadta /Fotó: MTI Koszticsák Szilárd

A magyar miniszterelnök várhatóan a főbejáraton keresztül léphet be a Fehér Házba, ahova egy szigorúan védett út vezet.

– Először általában a kézfogós sajtófotót készítik el a felek, majd leülnek beszélgetni, aminek időtartama a témák számától függ, de szerintem egy óránál nem lesz hosszabb. A tárgyaláson a megszokott diplomáciai rendnek megfelelően a két vezető mellett a magyar külügyminiszter, az amerikai külügy magas rangú képviselője, két tolmács és a washingtoni, valamint a budapesti nagykövet vehet részt – sorolta Görög.

Orbán Viktor /Fotó: MTI Koszticsák Szilárd

Ezt követi a sajtótájékoztató, ami lehet közös vagy egyéni is, és egy közös étkezés is szerepelhet a napirenden, ám Trump esetében semmit sem lehet biztosra venni, ugyanis számos botrányba keveredett azért, mert nem tartotta be a nemzetközi protokoll egyik vagy másik részét.

– A kormányfő mindenféleképpen valami magyar terméket, feltehetően Herendi porcelánt visz majd ajándékba, vagy egy nagyon díszes kiadványt, esetleg festményt – mondta a szakértő.

Három fontos kérdés lesz terítéken

A tárgyalás várható részleteit csak nagy vonalakban vázolták fel. A lehetséges témákról Kiszelly Zoltán politológust kérdeztük.

Fegyverkezés

A Fehér Házba látogató vezetők ritkán távoznak üres kézzel, hiszen az elnöknek kiemelten fontos az amerikai fegyverüzlet. – Új rakétaelhárító rendszer és ötödik generációs vadászgép vásárlása is szóba kerülhet, utóbbi azért lehet fontos, mert 2026-ban lecserélhetjük a Gripeneket – mondta Kiszelly.

Energia

Mike Pompeo külügyminiszter februári budapesti látogatása során is központi téma volt az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzése. – Nekünk is érdekünk, hogy csökkenjen az orosz kitettségünk, de az LNG az árcsökkenés ellenére még mindig drágának számít – fogalmazott a politológus.

Biztonságpolitika

A Fehér Ház közleménye szerint Trump és Orbán a magyar NATO-tagság 20. évfordulóját is megünnepli együtt. – Az amerikai elnök egyik célja, hogy integrálja Ukrajnát a NATO-ba, ami nekünk is előnyös lenne, ugyanakkor a magyar kormány erre kisebbségpolitikai kérdésként tekint – mondta Kiszelly.

blikk

Hasonló hírek

A férfiak hordába verődve “vadásztak” a nőkre

info

II. Erzsébet részvételével emlékeztek meg a japán kapituláció 70. évfordulójáról Londonban

Edit

Pokolgépeket akart robbantani ez a férfi Németországban

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------