Image default
Külföld

Kiderült Orbán Viktor Miniszterelnökünk amerikai programja, íme! Oszd meg!

Washington — Közel két és fél évvel beiktatása után Donald Trump (72) amerikai elnök hétfőn hivatalosan is fogadja Orbán Viktor (55) kormányfőt Washingtonban.

Az amerikai elnök 3 szintes rezidenciája gigászi épület, magánszárnnyal, védelmi bázissal és a diplomáciai fogadásokkor használt helyiségekkel /Fotó: MTI – EPA

A magyar diplomáciának az elmúlt időszakban az egyik legfontosabb célja volt, hogy a miniszterelnök bejusson a Fehér Házba, a projektnek végül Mike Pompeo (55) amerikai külügyminiszter három hónappal ezelőtti budapesti látogatása adott nagy lendületet.

Az egyeztetés részleteiről Görög Ibolya protokollszakértőt kérdeztük, aki szerint jelentős magyar külügyi eredmény a holnapi esemény, amiben nagyon sok munka van.

– Akár 10 nap alatt is le lehet szervezni egy ilyen találkozót. Ami sok idő, hogy a kinti nagykövetségünk kapcsolatai révén elérje, legyen egyáltalán fogadókészség az amerikai fél részéről – mondta. Eddig a kelet-közép-Európai régióból a román, az ukrán és a lengyel elnököt fogadták a Fehér Házban. Mellettük az osztrák kancellár, továbbá a cseh, valamint a szlovák kormányfő kapott még meghívást az amerikai elnöki rezidenciára.

A sajtószoba a kupolaépületet és az Ovális irodát összekötő szárnyon található /Fotó: Getty Images

Görög szerint a washingtoni nagykövetségünk feladata az is, hogy szállást találjon a magyar delegációnak, valamint egyéb találkozókat szervezzen le.

– Ahogy ilyenkor szokás, a miniszterelnök feltehetően a külügyminiszterét is magával viszi. Őket az Egyesült Államokban a kettes számú vezető fogadja, ami a nemzetközi protokoll szerint a fogadó ország külügyi tárcájának vezetője, ám sok minden máshoz hasonlóan ebben is lehet eltérés a Trump-adminisztráció esetében – vázolta fel a szakértő.

Donald Trump amerikai elnök Peter Pellegrini szlovák kormányfőt a hátsó szárnyán lévő főbejáratnál fogadta /Fotó: MTI Koszticsák Szilárd

A magyar miniszterelnök várhatóan a főbejáraton keresztül léphet be a Fehér Házba, ahova egy szigorúan védett út vezet.

– Először általában a kézfogós sajtófotót készítik el a felek, majd leülnek beszélgetni, aminek időtartama a témák számától függ, de szerintem egy óránál nem lesz hosszabb. A tárgyaláson a megszokott diplomáciai rendnek megfelelően a két vezető mellett a magyar külügyminiszter, az amerikai külügy magas rangú képviselője, két tolmács és a washingtoni, valamint a budapesti nagykövet vehet részt – sorolta Görög.

Orbán Viktor /Fotó: MTI Koszticsák Szilárd

Ezt követi a sajtótájékoztató, ami lehet közös vagy egyéni is, és egy közös étkezés is szerepelhet a napirenden, ám Trump esetében semmit sem lehet biztosra venni, ugyanis számos botrányba keveredett azért, mert nem tartotta be a nemzetközi protokoll egyik vagy másik részét.

– A kormányfő mindenféleképpen valami magyar terméket, feltehetően Herendi porcelánt visz majd ajándékba, vagy egy nagyon díszes kiadványt, esetleg festményt – mondta a szakértő.

Három fontos kérdés lesz terítéken

A tárgyalás várható részleteit csak nagy vonalakban vázolták fel. A lehetséges témákról Kiszelly Zoltán politológust kérdeztük.

Fegyverkezés

A Fehér Házba látogató vezetők ritkán távoznak üres kézzel, hiszen az elnöknek kiemelten fontos az amerikai fegyverüzlet. – Új rakétaelhárító rendszer és ötödik generációs vadászgép vásárlása is szóba kerülhet, utóbbi azért lehet fontos, mert 2026-ban lecserélhetjük a Gripeneket – mondta Kiszelly.

Energia

Mike Pompeo külügyminiszter februári budapesti látogatása során is központi téma volt az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzése. – Nekünk is érdekünk, hogy csökkenjen az orosz kitettségünk, de az LNG az árcsökkenés ellenére még mindig drágának számít – fogalmazott a politológus.

Biztonságpolitika

A Fehér Ház közleménye szerint Trump és Orbán a magyar NATO-tagság 20. évfordulóját is megünnepli együtt. – Az amerikai elnök egyik célja, hogy integrálja Ukrajnát a NATO-ba, ami nekünk is előnyös lenne, ugyanakkor a magyar kormány erre kisebbségpolitikai kérdésként tekint – mondta Kiszelly.

blikk

Hasonló hírek

Obama: a kubai embargó egy sikertelen politika maradványa

info

Nem volt egyetértés, de elfogadták a zárónyilatkozatot Brüsszelben

Edit

Kim nem nyugszik: Észak-Korea kilőtt több rövid hatótávolságú rakétát ma reggel – videó

Géza