Hirmagazin.eu
Főoldal » Kiderült, okozhat-e bajt Magyarországon a földbe csapódó kínai űreszköz
Külföld

Kiderült, okozhat-e bajt Magyarországon a földbe csapódó kínai űreszköz

Kiszámítható az Egyenlítőtől való keringési távolság, így ismert az a sáv, ahol becsapódhat a Hosszú Menetelés 5B kínai hordozórakéta, vagy egyes darabjai.

Irányíthatatlanná vált a kínai Hosszú Menetelés 5B nevű hordozórakéta, amely jelenleg 27 000 km/órás sebességgel köröz a Föld körül, de senki nem tudja, hol csapódik majd be.

Az űreszközt április 29-én indították útjára és a Mennyei Harmónia nevű, épülő kínai űrállomás első elemeit szállította a világűrbe.

A Hosszú Menetelés 5B rakéta felépítését és az irányíthatatlanná vált darabot Zsombok Gábor, a Galileo Webcast szakkommentátora mutatta be az InfoRádióban.

“Van egy központi, folyékony hidrogént és oxigént használó fokozat, amely végig működik a pályára állás során, illetve van még négy oldalsó, gyorsító rakéta, amelyek kerozint és folyékony oxigént égetnek. Ezek a repülés korai szakaszában leválnak, és a tengerbe csapódnak. A problémát a Hosszú Menetelés rakétájának központi fokozata jelenti, amely üresen körülbelül 10-15 tonna tömegű, 33 méter hosszú és 5 méter átmérőjű. Ez az elem alacsony Föld körüli keringő pályára kerül, és mivel

a kínaiak eddig nem tudták ezt a fokozatot használat után a Föld körüli pályáról eltávolítani és elégetni kontrollált körülmények között, ez a fokozat kontrollálatlanul kering a Föld körül.”

Magyarországra bizonyosan nem zuhan majd az űrrakétadarab, de hogy hol és mikor ér földet, azt most még nem lehet megmondani – magyarázta Zsombok Gábor.

“Általános ökölszabály, hogy az eszköz kétharmada, háromnegyede el fog égni a légkörben, viszont a nagyobb, szívósabb darabok, például merevítők, hajtóművek elérik a Föld felszínét,  amelynek a nagyobb része óceán, de bármi megtörténhet.”

Az eszköz 42 fokos hajlásszögű pályán kering az Egyenlítőhöz képest, ami azt jelenti, hogy magasabb vagy alacsonyabb szélességre nem jön, Magyarország pedig a 47. szélességi körön van. Tőlünk délre azonban pár napon vagy egy-két héten belül okozhat bajt Zsombok Gábor szerint.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

És hogy miért nem tudják megmondani, hogy mikor következik be a becsapódás?

“Elsősorban ez a Föld felső légkörének a sűrűségétől függ, ami viszont a földin kívül a Nap-tevékenységnek is ki van szolgáltatva.”

Nem először fordul elő, hogy irányíthatatlanná vált kínai űreszközök zuhannak vissza a Földre.

  • 2018 tavaszán a Mennyei Palota űrállomás darabjai
  • egy évvel ezelőtt, tavaly májusban pedig szintén egy Hosszú Menetelés 5B hordozórakéta darabjai hullottak az égből. Ez utóbbi rakétadarabok New York felett is elszáguldottak, de végül nagy részük az Atlanti-óceán felett égett el, egyes darabok pedig elérték a Nyugat-Afrika partjait, Elefántcsontparton épületekben is kárt tettek.

infostart

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Bombariadó volt a frankfurti repülőtéren, egy fegyveres férfit lelőttek a rendőrök – videó

Géza

Késsel támadtak egymásra a migránsok Boszniában

Géza

Egy francia múzeum felfedezte, hogy műveinek több mint fele hamisítvány

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!