Image default
Gazdaság

Kiderült, mitől olyan méregdrága a dió!

A piac és a boltok kínálatát látva, sokunknak feltűnhetett, hogy az ízletes és egészséges csonthéjas termés ára az egekbe szökött.

Fölszaladt a karácsonyi receptek egyik alapanyagának, a diónak az ára... De miért? / Illusztráció: Northfoto

Fölszaladt a karácsonyi receptek egyik alapanyagának, a diónak az ára… De miért? / Illusztráció: Northfoto

Durván elszálltak az árak a dió tekintetében, a finom csemege kilogrammjáért 3-4 ezer forintot is elkérhetnek a kereskedők. A karácsony közeledtével pedig nem szívesen szórjuk a pénzt, megspórolt forintjainkat inkább költenénk ajándékokra, mit sem horror összegekért kínált dióra. De mi állhat a hatalmas drágulás mögött?

Egy világszerte pusztító kártevő a felelős mindezért, a dióburok-fúrólégy. A rovar a dió zöld burkába rakja le a petéit, amik kikelésük után a gyümölcs belsejét kezdik el rágni. Ennek következtében a termés feketévé, a héja ráncossá és ragacsossá válik, és idő előtt lehullik a földre.

“Szerencsére van kiút ezek ellen a nagyon szívós kártevők ellen, az eddig kísérletként használt ellenszer már idén is ígéretesnek bizonyult. Az ellenszert az tudja alkalmazni, akinek magas a szaktudása, elegendő a tőkéje és korszerű technológiával rendelkezik”

– mondta a Borsnak Apáti Ferenc, a Fruitveb elnöke.

A szakértő azt javasolja, hogy aki nem tudja megengedni magának a drága feles diót, a különböző karácsonyi receptekhez – például bejglihez – a tört dió is tökéletes alapanyag, ami megmaradt az olcsóbb áron.

blikk, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

1500 méter hosszú híd épül a Balatonnál?

Géza

Összesen tizennyolc Tesco áruház zárt be szombaton

Géza

Havi 40 ezer forint a kétgyermekes családoknak

Géza