Hirmagazin.eu
Főoldal » Kiderült, miért nem kell az ingyen oltás
Egészség - betegség

Kiderült, miért nem kell az ingyen oltás

Miközben évente 1300 nő kap méhnyakrákot, és a betegek felének esélye sincs a gyógyulásra, az ellene védő HPV-oltást tízezer hetedikes lány szülője visszautasította. Az influenza elleni védőoltásokból is több százezer megmaradt, pedig 1,3 millióan ingyen kapják. Miért nem kérnek sokan a védelemből?

2008-ban még 90 ezer forintot kellett fizetni a human papilloma vírus (HPV) elleni oltásért, de 2014 óta minden hetedikes lány számára ingyenes. Az idei tanévben minden negyedik, összesen 10 ezer lány szülője utasította vissza a gyermek beoltását, holott az véd a rák bizonyos fajtái ellen. Miért utasítják vissza a szülők azt, amit az orvosok javasolnak, ráadásul fizetni sem kell érte?

Sokan félnek a mellékhatásoktól

A Ripost egy Facebook-csoportban feltette a kérdést a szülőknek, és pár óra alatt ezer komment érkezett. Kiderült: a többség beadatja az oltást, de sokan félnek a mellékhatásaitól. – Nem az oltással van a baj, hanem hogy szövődményei lehetnek – véli K. Viki.

K. Zsófi azt mondta: – A nagylányom megkapta a HPV elleni oltást, de a kicsinek nem engedem! Sajnos rosszul volt tőle a nagylányom napokig. Nagyon megijedtünk, nem lesz-e nagyobb baja – panaszolta.  B. Zita mellékhatásoktól tart: – Nincs elegendő adat, szerintem többet árt, mint használ. Én sem oltattam be a lányomat, úgysem véd az összes HPV-típus ellen.

A szakember szerint egyértelműen véd az oltás

A Ripost által megkérdezett szakember sorra megcáfolta a véleményeket.

  • A HPV-oltás bizonyítottan hatásos és biztonságos – vélekedett dr. Tamási Béla bőr- és nemibeteg gyógyász szakorvos. – Azt is egyértelműen kimutatták, hogy a méhnyakrákot 99 százalékban a HPV okozza. Igaz, hogy az oltás nem minden HPV fajta ellen véd, de úgy fejlesztették ki, hogy a leggyakoribbak ellen hatékony. Tehát a HPV-oltás valóban rákmegelőző oltás, bármilyen hihetetlenül hangzik is. Ha valaki ezt megtagadja a lányától, az a rák veszélyének teszi ki őt.

A lapunk által megkérdezett szülők nagy része is támogatja az oltás beadatását és jónak tartja az ingyenes programot. Bár V. Ildikó egyébként nem oltáspárti, de most mégis azt mondja:

Ha csökkenteni lehet akár egy halálos kimenetelű betegség rizikóját, akkor fontos beadatni!

V. Virág az ismerőseinek hisz: – Beadatta minden orvos és egészségügyis ismerősöm. Bennük, és ismereteikben tökéletesen megbízom!

M. Alexandra csatlakozik: – Én a fiamat is rég beoltattam.  Hiába fiú, és fizetnem is kellett érte, de nem érdekelt! Így valamennyire védjük a leendő partnereit és őt is!

Cs. Ágnes azt mondja: – Inkább legyen rosszul pár napig, mint hogy rákos legyen!

V. ldikó így szól hozzá: – Nagyszüleim és a legtöbb rokonom rák miatt hunyt el. Édesanyámat eddig 3-szor műtötték. Senkinek sem kívánom, hogy lássa, miken mennek át, amikor már tudják, hogy nincs tovább.

Túlélte a rákot, mindenkit arra kér, adassa be az oltást!

Vámos Mónika Anna 14 évesen esett át petefészek-daganaton, ő érthető módon mindenkinek azt tanácsolja, hogy adassa be a gyerekének a védőoltást!: A jobb oldali petefészkem már sajnos odavan. Az orvosok egyértelműen a HPV-t okolták a betegségemért. Első stádiumú méhnyakrákot is diagnosztizáltak. Kezelések után, 3 HPV- injekciót kaptam, amit az orvos javasolt. A tb nem támogatta, így nekem kellett megvenni. Azóta minden értékem jelentősen javult, meggyógyultam mesélte el a Ripost-nak.

Kiderült, miért nem kell az ingyen oltás 1

Influenza: 600 ezer ingyenes vakcina maradt raktárban

Az influenza elleni oltásnál hasonló a helyzet: hiába nyújt az állam ingyen évente 1,3 millió adag vakcinát, ezek felét nem kérik, minden évben 6-700 ezer oltóanyag a kukában végzi, miközben az ország évi másfél milliárd forintot költ erre. Idén a pedagógusok is ingyen kaphatták meg az influenza elleni oltást, nem csak az idősek, betegek, várandósok és az egészségügyben, szociális szférában dolgozók. Öt éve még 1 millióan beoltatták magukat, most már csak évi 6-700 ezren. Ennyire hatna az oltásellenes propaganda? Az ellenérvek hasonlók, mint a HPV-nél: „nem hiszek benne, nem minden törzs ellen véd, súlyosak a mellékhatások”. A szakemberek pedig egyöntetűen támogatják a beadatását. Igaz, hogy sokféle vírustörzs van, de az oltás egyfajta „kereszvédettséget” is ad, mint dr. Szabó Enikő, az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese nyilatkozta februárban, a járvány tetőpontján. Ráadásul csak a betegek 9 százaléka volt 60 év feletti, aminek oka, hogy az idősek nagyobb arányban oltatták be magukat az ingyenes vakcinának köszönhetően.

A szakemberek szerint akit beoltanak – legyen szó HPV-ről vagy influenzáról, az kisebb eséllyel kapja el a betegséget, még akkor is, ha másik vírustörzsre oltották be. Azt is mondják, hogy akit beoltottak, de mégis megkapja a kórt, az sokkal enyhébb tünetekkel vészeli át. Akkor miért nem kell mégsem az ingyen oltás?

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Ő maga árulta el: ez a különleges csodaszer segíti Balázs Klári felépülését – videó

Géza

Egy teljes évig nem ettek cukrot, hihetetlen, mi történt velük!

Mazsi

6 gyors és egyszerű módszer a köszvény enyhítésére, ami valóban hat!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------