Hirmagazin.eu
Főoldal » Kiderült, mi Gyurcsány Ferenc terve 2022-ig
Pro és kontra

Kiderült, mi Gyurcsány Ferenc terve 2022-ig

Az MSZP, a Jobbik és az LMP, míg korábban az ellenzék meghatározói erői voltak, mára teljesen leértékelődtek, a partvonalról szemlélik az eseményeket

– minderről Deák Dániel beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy az előbb említett három párt idei első fél évéről beszélgettünk, és jövőbeli lehetőségeiket vettük górcső alá.

A XXI. Század Intézet elemzője szerint május 26-án az MSZP történelmi vereséget szenvedett, Gyurcsány Ferenc terve pontról pontra megvalósult, átvette az ellenzék vezető szerepét. A Jobbik a rendszerváltás óta példa nélküli összeomlást mutatott be, míg az LMP esetében reménytelennek látszik az újjáéledés – mondta a szakértő.

Az európai parlamenti választáson teljesen átrendeződött a pártok közötti erősorrend, az ellenzéket korábban meghatározó MSZP, Jobbik és LMP mára teljesen leértékelődött, mostanra lényegében a partvonalról szemlélik az eseményeket, helyüket újabb pártok vették át. A három párt közül talán az MSZP mutat időnként életjelet, bizonyos területeken – főként Budapesten – még tudják tartani a korábban kiharcolt pozícióikat – mondta Deák Dániel az Origónak.

A XXI. Század Intézet elemzője szerint tavaly decemberben és idén januárban a szocialisták követelték a leghangosabban az ellenzéki együttműködést, ők még az EP-választásra is közös ellenzéki listát szerettek volna. Valószínűleg már ekkor is látták a belső mérésekben, hogy a Demokratikus Koalíció nagyon sok egykori MSZP-s szavazót meg tudott szólítani, így önálló indulás esetén megelőzheti őket Gyurcsány Ferenc pártja, így a közös indulással szerették volna palástolni saját gyengeségüket. A DK ugyanakkor jól felfogott érdekéből eredően nemet mondott a közös indulásra, várakozásaik be is igazolódtak, hiszen május 26-án az MSZP történelmi vereséget szenvedett, Gyurcsány Ferenc terve pontról pontra megvalósult, átvette az ellenzék vezető szerepét.

Gyurcsány terve eddig pontról pontra megvalósult. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO

Teljes kétségbeesés

Az MSZP az EP-kampányban szemmel láthatóan nem tudta tartani az iramot Gyurcsányékkal, már Bangóné Borbély Ildikó „patkányozós” kijelentését megelőzően is kétségbeestek a DK erőteljes kampányától. Ezt támasztja alá a március 29-én, az Általános Vállalkozási Főiskolán tartott megbeszélésről kiszivárgott hangfelvétel, amelyen elsősorban az európai parlamenti, illetve az önkormányzati választással kapcsolatos kampánystratégiát vitatták meg a szocialisták. Ezen a tanácskozáson az MSZP vezető politikusai nyíltan bírálták Gyurcsány Ferencéket, akik szerintük el akarják hódítani a szavazóikat, és ellopják az ötleteiket. Tóth Bertalan pedig beismerte, hogy a nyilvánosság előtti színjáték ellenére valójában öldöklő küzdelem zajlik a felek között az elsőségért a balliberális ellenzéki oldalon – mutatott rá Deák Dániel.

Mindez azt mutatja, hogy a szocialisták egymás között is beismerik, hogy bénábbak a Demokratikus Koalíciónál, nem tudják olyan hatékonyan eljuttatni az üzeneteiket, mint a bukott miniszterelnök pártja. A hangfelvétel azt is jelzi, hogy a nyilvánosság előtt hiába beszéltek összefogásról és együttműködésről, a háttérben öldöklő küzdelem zajlik az ellenzéki pártok között – mondta az elemző.

Tóth Bertalan vezetésével óriásit bukott az MSZP. FOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

Felborulhatnak a korábban megkötött ellenzéki alkuk

Gyurcsány Ferenc az EP-választás után már nem is leplezte ellenséges szándékait, az eredményhirdetés után pár nappal felrúgta a főpolgármester-jelöltek kapcsán kötött ellenzéki alkut, és Kálmán Olga személyében önálló jelöltet állítottak az ellenzéki előválasztáson. Gyurcsány valószínűleg azt remélte a bukott műsorvezető esetleges győzelmétől, hogy azzal végleg padlóra küldi az MSZP-t, ez ugyanakkor nem jött neki össze, az MSZP – ha rövid ideig is – a víz felett tudott maradni – mondta Deák Dániel.

Úgy látja, Karácsony Gergely azonban nem MSZP-s politikus, sőt látványosan keveset mutatkozik a szocialistákkal, vélhetően neki is kínos a romokban lévő párt jelenléte. A karakter nélküli Tóth Bertalan nem képes az MSZP rendbetétele, a párt hosszú évek óta gyakorlatilag vegetál, a szavazótábora folyamatosan esik szét. Ezen hosszú távon Karácsony Gergely mostani győzelme sem változtat, főként annak fényében, hogy a mostani közvélemény-kutatások szerint szinte semmi esélye sincsen Tarlós Istvánnal szemben az önkormányzati választáson. Az őszi siker várható elmaradása újabb pofon lesz az MSZP-nek, amiből már nem fog tudni felállni a párt, és a helyét végleg átveszi a Demokratikus Koalíció.

A XXI. Század Intézet munkatársa szerint az MSZP utolsó reménye az, hogy a korábban a budapesti választás kapcsán kötött kerületi megállapodások nem bomlanak fel. Jelen állás szerint a legtöbb – összesen 10 – ellenzéki polgármesterjelöltet az MSZP adhatja, míg a Demokratikus Koalíció csupán 6 politikust jelöl a kerületek élére. Az erősorrend megváltozásából fakadóan teljesen logikus lépés lenne ezeknek az alkuknak az újragondolása, a kiszivárgó információk szerint több kerületben, illetve vidéki városban lázadoznak is a helyi ellenzéki politikusok az előnytelen megállapodások újragondolása érdekében. Ez azt eredményezi, hogy tovább folytatódik az ellenzéki belharc, aminek az egyik legnagyobb vesztese az MSZP lehet, hiszen a jelenlegi támogatottságuk mellett sokkal gyengébb az alkupozíciójuk, rosszabb feltételeket tudnak kiharcolni Gyurcsány Ferencékkel szemben – tette hozzá.

Karácsony az MSZP utolsó reménye? FORRÁS: MTI/MÓNUS MÁRTON

A Jobbikot kivégezte Gyurcsány halálos ölelése

Az év eleji teljes ellenzéki összefogás hangoztatásának legnagyobb vesztese a Jobbik, amely az EP-választás eredménye és a legfrissebb közvélemény-kutatások alapján már a tíz százalék alatti támogatottsági tartományban találja magát. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi országgyűlési választás óta a harmadára csökkent a Jobbik támogatottsága, ami szinte példa nélküli összeomlást jelent a rendszerváltást követő magyar politikatörténetben. Mi, elemzők már akkor is figyelmeztettük a Jobbikot, hogy Gyurcsány Ferenc halálos ölelésének nem is lehet más eredménye, mint hogy az egykori nemzeti párt végérvényesen elveszti az identitását, ennek hatására pedig otthagyják a szavazói. Az egykori jobbikos szavazók jelentős része a Toroczkai-féle Mi Hazánkat választotta, de sokan jelenleg a bizonytalanok táborát növelik. A kérdés az, hogy az új radikális párt sikeresen meg tudja-e szólítani a jelenleg még bizonytalan, egykori jobbikos szavazókat. Ha ez sikerül, akkor áttörhetik az 5 százalékos küszöböt Toroczkaiék 2022-ben – mondta Deák Dániel.

Tavaly decemberben láthattunk a parlamenti pulpituson bohóckodó, a miniszterelnökkel minősíthetetlen stílusban beszélő és ordibáló, illetve ajtónak szaladó és földön fetrengő ellenzéki képviselőket is. Míg korábban csupán egy-egy elszigetelt esetként felbukkanó, a politikai paletta margóján lévő politikusokra volt jellemző az ilyen viselkedés, addig az elmúlt időszakban az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd is ezt az utat választotta. A leginkább Jakab Péter, a Jobbik szóvivője éli magát bele szerepébe, ő már lassan egy éve elszabadult hajóágyúként rombolja pártja így is igen alacsony támogatottságát. A miniszterelnök gyalázásában élen járó politikus egy személyben testesíti meg a kormányzásra képtelen ellenzéket, amelyet víziók és az Európát érő kihívásokra adott válaszok híján kizárólag az Orbán-gyűlölet éltet. Ez a jelenség azt mutatja, hogy a Jobbik szellemi holdudvar nélkül maradt, teljesen eltűnt a stratégiaalkotó képességük – hangsúlyozta az elemző.

Történelmi vereséget szenvedett a Jobbik. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO

Bangóné visszaléptetése, Kunhalmi kevesebb szerepeltetése azt mutatja, hogy az MSZP-ben felismerték: a nívótlan botránypolitizálás hatására rohamosan zuhan a támogatottságuk, és valami teljesen másra van szükség. Jakab Péter frakcióvezetővé avanzsálása ugyanakkor annak a jele, hogy a Jobbikban nem lesz változás, továbbra is a minősíthetetlen stílusáról elhíresült politikus lesz az egykori nemzeti párt arca. Ezzel borítékolják további mélyrepülésüket, változást legfeljebb az őszi önkormányzati választást követő tisztújítás hozhat, ha akkor még nem lesz túl késő – tette hozzá.

Az LMP-ben már saját politikusaik sem hisznek

Deák Dániel szerint az MSZP és a DK, illetve a Jobbik és a Mi Hazánk között dúló harc mellett az LMP és a Momentum között is komoly verseny folyt az elmúlt fél évben. Annak hatására, hogy a zöldpárt korábban szövetkezett Gyurcsány Ferencékkel, számos szakadáson esett át, az egykori miniszterelnök-jelöltjüktől kezdve számtalan korábban meghatározó arc hagyta ott a pártot. Ez egyértelműen a Momentumnak kedvezett, amely az EP-választás kampányában hatékonyabban tudta kommunikálni álláspontját európai kérdésekben, mint az LMP. A választás nagy meglepetése volt, hogy a Momentum megelőzte az LMP-t, a hab a tortán pedig az volt, hogy míg Fekete-Győr Andrásék két képviselőt is tudtak küldeni az Európai Parlamentbe, addig az LMP egyet sem.

Az LMP a teljes eljelentéktelenedés felé halad. FORRÁS: MTI/KOVÁCS ATTILA

Míg az MSZP-nél Karácsony Gergely győzelmével fel tudtak mutatni egy sikermorzsát, addig az LMP semmilyen életjelet nem mutat. A párt vezetői enerváltak, szemmel láthatóan már ők sem bíznak a zöldpárt feléledésében. Hasonlóan az MSZP-hez és a Jobbikhoz az LMP-ben sem maradtak már jellegzetes, karakteres politikusok, így szinte reménytelennek tűnik, hogy újraéledjen a párt. Erre már csak azért sincs sok esély, mert hasonlóan a másik két párthoz, az LMP mögül is teljes mértékben eltűnt az a szellemi holdudvar, ami 2010 környékén még energiát tudott adni a pártnak – hangsúlyozta Deák Dániel.

Az önkormányzati választás lehet az utolsó felvonás

Mindegyik ellenzéki pártnak megvan tehát a maga ellenfele, mindegyikük a saját mocsarában küzd a másikkal. Ennek értelmében az önkormányzati választás az EP-választáshoz hasonlóan pártpolitikai szempontból nem is a kormánypárt–ellenzék küzdelemről szól majd, hanem az ellenzéki pártok egymás közötti viaskodásáról. Mindez számukra elemi kérdés, hiszen a 2022-es országgyűlési választásra a mostani eredmények alapján fog majd kialakulni az új status quo, ez alapján fognak majd az elkövetkezendő 3 évben politizálni és felkészülni a legközelebbi országos választásra – hívta fel a figyelmet az elemző.

A mostani állás szerint az őszi önkormányzati választást követően az MSZP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek sok szerepe már nem lesz, várhatóan Gyurcsány Ferenc fogja majd irányítani az ellenzéki térfelet, aki az új MSZP-SZDSZ koalíciót akarja létrehozni a DK és a Momentum részvételével. Mivel az előbb említett három pártnak még van parlamenti frakciója, így 2022-ig minden bizonnyal életben maradnak, azonban a politikai folyamatokra érdemi hatásuk már nem lesz. Hasonló folyamat zajlódott le 2010 előtt az SZDSZ-szel és az MDF-fel, mely pártok ugyan rendelkeztek még országgyűlési frakcióval, azonban a valóságban már senkit sem képviseltek, támogatottságuk már szinte kimutathatatlan volt – zárta szavait Deák Dániel.

Hasonló hírek

Zuglói szociális modell: mi lett Karácsony ígéreteiből?

Géza

Szovjet legénységével hazatartó amerikai gépet lőttek le hazánk felett

Géza

Az éhezők száma nem csökken, miközben az elhízás terjed

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------