Image default
Belföldi hírek

Kiderült: hozzánk is jutott-e ürülékes kávé

Egyre csak hízik az ürülékes brit botrány. A Ripost most azt is kiderítette, itthonra jut-e oda nem illő dolog a kávéba.

Villámcsapásként érte a hír a briteket, hogy ki tudja, meddig, defekália baktériumával szennyezett jegeskávét iszogattak.

Kiderült: hozzánk is jutott-e ürülékes kávé
Képünk illusztráció.

A BBC egyik fogyasztói problémákkal foglalkozó műsora derítette ki, hogy a legnépszerűbb kávézóláncok, a Starbucks, Caffe Nero,és a Costa kávéiban ürülék nyomait találták.

A vizsgálatokból kiderült: a legnagyobb arányban azokban a kávékban fordult elő baktérium, amikben jég is volt.

Kiderült hozzánk is jutott-e ürülékes kávé 1
Képünk illusztráció.

A Costa esetében például 10-ből 7 minta volt szennyezett. A Starbucks és a Nero esetében ez a szám „csak” 3 volt.

Mivel Magyarországon az érintett láncok közül kettő is megtalálható, joggal merül fel a kérdés, vajon ugyanazokkal az eljárásokkal készül-e a kávé a budapesti kávézókban, mint a briteknél?

Kiderült hozzánk is jutott-e ürülékes kávé 2
Képünk illusztráció.

Megkerestük mindkét vállalatot. A Costa Coffe azonnal csalódottságát fejezte ki az angol eredmények miatt, és jelezte, felülvizsgálja a jég kezelésének módját az üzleteiben. Arra is fény derült, hogyan szennyeződhetett a kávékba került jég:

„Úgy gondoljuk, a jég szennyeződése a kávézókban a jég kezelésére használt kanalak fogantyújáról származhatott, mivel az érintett kávézókban ezeket a kollégák a jégben felejtették. Az eset után a jég kezelésére történő hálózati előírásokat frissítettük.”

A magyarországi eljárásokra vonatkozóan pedig azt írták:

Itthon a jeget jéggépeken készítjük a kávézókban. Szállítunk még esetenként jeget kívülről, de az egyetlen és jól ismert hazai jégszállító és mi is kifogástalan budapesti vizet használunk” – közölte a Costa Coffee Hungary marketing menedzsere.

Kiderült hozzánk is jutott-e ürülékes kávé 3
Képünk illusztráció.

A Starbucks is válaszolt kérdéseinkre: a magyar Starbucksok az AmRest, illetve annak hazai leányvállalatának üzemeltetése alatt állnak.

“Az italok készítéséhez használt szűrt víz és a belőle helyben készített jég alapanyagaként a hálózati ivóvizet használják. Ezen okok miatt a szennyezett brit jég semmilyen körülmények között nem kerülhetett Magyarországra.”

Közölték azt is, hogy a hazai kávézókban szigorú szabályokat követnek, a víz minőségét pedig külső laboratóriummal is ellenőriztetik.

 

Hasonló hírek

Köszönjük olvasóinknak az éves mukát!

Géza

Bár tagadja, de lebontaná a kerítést a DK

Géza

Himnusz

Géza