Image default
Életmód hírek

Kiderült, hogyan trükköznek az árakkal a multik

Szinte naponta változtatják a termékek árát a különböző üzletláncok. Egy friss felmérés szerint van olyan termék, aminek három hónap alatt 15-ször változott az ára. A Ripost szakértő segítségével vizsgálta az ártrükközést.

Italok, nassolni valók és alapvető élelmiszerek – ebben a három fő kategóriában változtatnak a legtöbbször árat a multik, derült ki a pénzcentrum.hu friss kutatásából. Az internetes portál a smartkosar.hu február és május közötti adatait elemezve megállapította, hogy 97-féle ital, 50-féle nassolnivaló és 44-féle alapvető élelmiszer árát is legalább 15-ször változtatták meg az üzletek online boltjai.

Fotó: Sulyok László

A folyamatos ármódosításokat szinte lehetetlen követni. S hogy mindez miért jó a multiknak, és mégis hogyan igazodhatunk el?

A Ripost szakértőt kérdezett.

Elcsábítanak az akciók

„A magyar vásárlónak fontos, hogy a lehető legjobb áron vásároljon, így az „akció” szó varázsigeként működik. Pedig gyakran csak minimális árengedményről van szó, amit a legutóbbi árhoz viszonyítanak. Lehet, hogy két hete még olcsóbb volt a termék” – magyarázza Nyíri Zoltán reklám- és kommunikációs szakember. Ha az ember egy kicsit jobban megnézi, kiderülhet, hogy az akció egy 305 forintos csokit kínál 299 forintért, ami alig 2 százalékos árengedmény. Ennél nehezebb tetten érni azt, amikor egy terméket két hete mondjuk 700 forintért kínáltak, a múlt héten 950 forintért, most pedig, úgymond akciósan 799 forint az ára.

Mindig a multi nyer

Nyíri Zoltán szerint a híres kaszinós mondás: „mindig a bank nyer”, a multikra is érvényes. „Kétféle vásárló van: az egyik az árra, a másik az idejére érzékeny. Az előbbit egy vonzó termékkel lehet becsalogatni. Lehet, hogy az üzletnek nem marad haszna a leértékelt terméken, de behozza azon, hogy a vevő, ha már bejött, mindent ott vesz meg. Aki viszont az idején akar spórolni, az nem nézi az árat, a szokásos márkát vásárolja meg a legközelebbi boltban.”

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Névnapok május 3.

info

Ne pazarold olyanokra az energiádat, akik nem szeretnek téged

Edit

Sokkal jobb, mint a reggeli kávé: csak egy kanállal vegyél be ebből lefekvés előtt

Mazsi