Hirmagazin.eu
Főoldal » Kibertámadás bénított meg több svéd online újságot
Külföld

Kibertámadás bénított meg több svéd online újságot

Forrás: MTI

Több órán keresztül összehangolt kibertámadás bénította meg Svédország legolvasottabb újságjainak online kiadását előző este – jelentette be vasárnap a svéd rendőrség.

Ötből négy kibertámadás okoz komoly problémát

Jeanette Gustafsdotter, a svéd sajtókiadók szövetségének elnöke szerint “rendkívül veszélyes és komoly” támadásról van szó.

A svéd hatóságok nyomozást indítottak egyelőre ismeretlen elkövető ellen és a titkosszolgálatokat is mozgósították az ügyben.

A támadások miatt helyi idő szerint szombat este nyolctól tizenegyig részben vagy teljesen elérhetetlen volt a Dagens Nyheter című napilap, a Svenska Dagbladet című stockholmi újság, az Expressen című svéd bulvárlap, az Aftonbladet című napilap, a Dagens Industri című üzleti újság, a Sydsvenskan című malmői újság és a Helsingborgs Dagblad című napilap.

A helyi médiában idézett szakértők szerint az internetes oldalak úgynevezett túlterheléses támadás (DDoS) áldozatai lettek. A DDoS (Distributed Denial of Service – megosztott szolgáltatás-megtagadással járó) támadás lényege, hogy vírussal fertőzött számítógépekről olyan nagy tömegű parancsot küldenek a rendszerbe, amelyet az nem tud feldolgozni.

Nem sokkal az első támadást megelőzően egy Twitter-oldalon a következő üzenet jelent meg: “a következő napokban a hamis propagandát terjesztő svéd kormányt és médiát támadás éri”. Egy órával később újabb üzenet érkezett a Twitterre: “Tessék, ez történik, amikor hamis propagandát terjesztetek. Az Aftonbladet.se offline”.

A hatóságok közlése szerint a svéd kormányoldalakat nem érintette a támadás.
Anders Ygeman, a skandináv ország belügyminisztere azt mondta, nyugtalanítja a szólásszabadságra mért csapás, ugyanakkor óva intett az elhamarkodott következtetések levonásától.

Anders Ahlqvist rendőrségi szóvivő úgy nyilatkozott, a hackerek által használt számos IP-cím orosz volt, ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy oroszok hajtották végre a támadásokat.

 

 

Hasonló hírek

Újabb szexuális támadások Kölnben

info

Újabb katasztrófa: rengett a föld, milliók kerültek veszélybe

Mazsi

Pénteken teszi le az esküt az új olasz kormány

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!