Hirmagazin.eu
Főoldal » Kiadják Portugáliának a Budapesten elfogott „futball-hackert”
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Kiadják Portugáliának a Budapesten elfogott „futball-hackert”

Már jogerős: Magyarország kiadja a „futball-hackert”.

A Budapesten élő portugál egyetemista egy hetedik kerületi lakásból törte fel klubok és ügynökségek email fiókjait, majd topcsapatok és sztárfocisták törvénysértő ügyleteire utaló dokumentumok millióit hozta nyilvánosságra. Már tíz ország ügyészsége vizsgálná a több százmillió eurós csalási és korrupciós ügyeket. A fiatalember azzal érvelt a kiadatás ellen, hogy Lisszabonban nem számíthat tisztességes eljárásra és az élete is veszélyben lesz. A Kékfény riportja.

A legnagyobb európai futballcsapatok és játékosok pénzügyi visszaéléseit kiszivárogtató férfit, Rui Pintót hétfő délután tanúként hallgatták ki a belga ügyészek, egy ott folyamatban lévő nyomozáshoz próbáltak információkat szerezni. De nemcsak a belga, hanem még legalább kilenc másik európai ország nyomozóhatóságai is szeretnék tanúként vagy gyanúsítottként kihallgatni Rui Pintot, valamint megismerni az általa ellopott dokumentumokat – hangzott el a Duna Televízió Kékfény című műsorában.

Másfél héttel ezelőtt kamerák és riporterek gyűrűjében érkezett bíróságra Rui Pinto. A portugál újságírók mellett a nemzetközi hírügynökségek tudósítói is itt voltak. A Fővárosi törvényszék bírájának arról kellett döntenie, hogy Magyarország átadja-e a 2015 óta Budapesten élő férfit a portugál hatóságoknak.

„Ez élet és halál kérdése, éppen ezért ne adjanak ki Portugáliának” – így kérlelte Rui Pinto a bíróságot. Az ügyészség szerint viszont a Portugál Központi Nyomozó és Büntetőjogi Intézkedési Hivatal titoktartás és bizalmas információk megsértése, jogi személy rágalmazása, valamint számítógépes bűncselekmények miatt hat különböző ügyben adott ki elfogatóparancsot ellene. A bíróság végül elrendelte a férfi átadási letartóztatását és a lefoglalt tárgyak átadását a portugál hatóságoknak.

Football Leaks néven indított blogot az interneten

Rui Pinto 4 évvel ezelőtt, egy nemzetközi ösztöndíj program diákjaként érkezett Budapestre. A portugál hatóságok szerint 2015 szeptemberében több futballklub és sportszervező cég e-mail postafiókját is feltörte, majd a Football Leaks néven indított internetes blogján, illetve különböző lapokban John álnéven hozta nyilvánosságra a legnagyobb európai klubok és labdarúgók által elkövetett visszaélésekről szóló ellopott dokumentumokat.

Az M4 Sport újságírója, André J. Romao szerint alaposan felkavarta az európai labdarúgás világát a Football Leaks. Valóban voltak olyan botrányos írások, amelyek foglalkoztatták a közvéleményt és a labdarúgás világát, úgyhogy azt lehet mondani, hogy a hatása érezhető a labdarúgásban – fogalmazott.

Rui Pinto az FC Porto szurkolója, és a hacker korábban a nagy rivális Benfica után is kutakodott (Fotó: MTI/EPA/LUSA/José Coelho)

Cristiano Ronaldo, Neymar, Gareth Bale, James Rodrigez, Radamel Falcao – csak néhány név a legnagyobbak közül, akik szerepeltek a botrányos ügyekben. Több tízmillió eurós eltitkolt bevételekről, megbundázott meccsekről, vagy éppen eltussolt nemi erőszakról írt a portugál hacker és a nemzetközi sportsajtó.

Az európai nyomozó hatóságok tevékenységét koordináló EUROJUST is foglalkozott az üggyel, idén február 19-én tíz ország ügyészei egyeztetettek a Football Leaks szivárogtatásai miatt indult büntetőügyekről.

A portugál hatóságok szerint nemcsak szivárogtatott, hanem zsarolt is

Rui Pintot a Portugália által kiadott elfogatóparancs alapján január 16-án fogták el a magyar nyomozók Budapesten. Lefoglalták a számítógépét és az ellopott dokumentumokat tartalmazó winchestereket is.

A bíróságon Rui Pinto azt mondta: belátása szerint semmilyen bűncselekményt nem követett el. Minden, amit tett, közérdekből történt, mert szükségesnek gondolta feltárni, hogy milyen elképesztő mértékű bűncselekmény veszi körbe az európai labdarúgást.

A portugál hatóságok szerint azonban Rui Pinto nem közérdekű szivárogtató, mert nem csak email-postafiókokat, honlapokat tört fel és a visszaéléseket bizonyító titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra. A gyanú szerint egy főleg labdarúgók közvetítésével foglalkozó nemzetközi céget meg is zsarolt.

Az MTVA sportcsatornájának újságírója szerint nem csak ez az egyetlen ellentmondás a futball megtisztítására hivatkozó hacker ügyében. A félig portugál származású André J. Romao szerint az is feltűnő volt, hogy a szivárogtató eleinte leginkább a lisszaboni Benfica csapatát vette célba. Az újságíró szerint Pinto olyan botrányos dolgokat keresett a fővárosi csapatról, amelyek kínosan érintették a klubot.

 A hacker veszélyben érezné az életét, ha kiadnák hazájának

Rui Pinto magyar ügyvédje egy több mint száz oldalas beadványban szedte össze az érveket az átadás ellen. A védő szerint ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy Portugáliában nem pártatlanul fogják elbírálni védence ügyét.

A férfi számtalan halálos fenyegetést is kapott, főleg a Benfica szurkolóitól, és mivel a hacker azt sejti, hogy több, általa feltárt visszaélés és adócsalás mögött a profi futballra rátelepedett kazahsztáni szervezett bűnözői körök állnak, úgy érzi: veszélyben van az élete.

Pinto védője szerint a portugál hatóságok eredeti elfogatóparancsa is hibás volt, már csak emiatt sem lehetne átadni védencét.

Az M4 Sport újságírója szerint Pinto nem tűnt komoly embernek

A bíró végül mégis úgy döntött, hogy sem a portugálok formailag először hibás, később azonban kijavított elfogatóparancsa, sem Rui Pinto és ügyvédjének érvei nem indokolják, hogy Magyarország megtagadja az átadást.

A bíró szerint nincs valódi bizonyíték arra, hogy Rui Pinto élete veszélybe kerülne, ha átadnák a portugáloknak, és az sem bizonyítható, hogy elfogult lenne vele szemben az ottani igazságszolgáltatás.

A bíróság arról is döntött, hogy a lefoglalt számítógépeket és adattárolókat is át kell adni a portugál hatóságoknak. Rui Pinto szerint viszont emiatt veszélybe kerülhet több ország folyamatban lévő nyomozása.

Az M4 sportcsatorna Lisszabonban született munkatársa szerint még neki, a futball világát és a portugál viszonyokat is jól ismerő újságírónak is nehéz egyértelműen megítélni az ügyet. André J. Romao egyébként még jóval a lebukása előtt, 2016-ban hosszas nyomozás után kapcsolatba került Rui Pintoval, egy belvárosi szórakozóhelyen találkoztak. Az újságíró szerint a férfi nem tűnt komoly embernek.

Rui Pintot a március 5-ei tárgyalásról már nem az otthonába, hanem a fogdába vitték, átadási letartóztatásba került.

kekfeny

Hasonló hírek

Terrorban tartotta Zicset egy 17 éves fiú

Géza

A rendőrök felszámolták a domaszéki marihuána-ültetvényt és elfogták a termesztőket. Olvasóink nevében is köszönjük rendőreink munkáját! (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

Fogolyszökés miatt keresi a rendőrség Káló Sándort

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------