Hirmagazin.eu
Főoldal » Ki engedte ki a börtönből a gyilkos terroristát? Ezt kérdezik Londonban
Külföld

Ki engedte ki a börtönből a gyilkos terroristát? Ezt kérdezik Londonban

A londoni hídon lelőtt Usman Khan ugyanis ismert terrorista. 2013-ban 16 év börtönre ítélték jogerősen, 2021 előtt nem is kérhette volna a szabadlábra helyezését. Teljesen megmagyarázhatatlan, hogy tavaly decemberben próbaidőre kiengedték. Nagy-Britannia dühösen kérdez.

Két embert ölt meg és további hármat megsebesített a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, a London Bridge északi végénél egy 28 éves, Usman Khan nevű terrorista, akit a rendőrök lelőttek a kiérkezésük után.

Az Iszlám Állam vállalta

A terrorakciót szombat délután az Iszlám Állam vállalta magára, annak ellenére, hogy Kahn egyébként a rivális al-Kaida híve volt bebörtönzése előtt és vélhetően alatt is. A terroristák hírügynöksége szerint a londoni késelések válaszok voltak a felhívásukra, miszerint híveik támadják a „kalifátus” katonai legyőzésében résztvevő országokat.

Khant 2013-ban 16 év börtönre ítélték jogerősen, 2021 előtt nem is kérhette volna a szabadlábra helyezését. Teljesen megmagyarázhatatlan, hogy tavaly decemberben próbaidőre kiengedték. Érthető módon a brit politika legfelsőbb szintjén is elkezdték boncolgatni a kérdést, hogy vajon mi értelme van kiszabni valakire egy büntetést, ha aztán nem is kell leülnie még a felét se.

Egy olyan embert engedtek szabadon, aki terrortámadásokat készített elő a Londoni Értéktőzsde és számos pub ellen, valamint dzsihadista kiképzőtáborokat akart létrehozni Pakisztánban, ráadásul arról sem bizonyosodtak meg a szabadon bocsátása előtt, hogy lemondott volna szélsőséges nézeteiről. Ráadásul őt és társait is hónapokig megfigyelte a brit hírszerzés, tehát nagyon is ismerték a hatóságok. A 16 évből tehát kevesebb, mint 6-ot kellett leülnie.

Szabadon bocsátásának fejében egyébként még egy nyomkövető is volt rajta, ez sem zavarta. Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton értelmetlennek nevezte, hogy a brit büntetés-végrehajtási törvény lehetővé teszi a súlyos bűncselekményekért elítéltek idő előtti szabadlábra helyezését.

Johnson szombaton utalást tett arra is, hogy a kormány megváltoztatja a feltételes szabadlábra helyezés büntetőjogi szabályozását. Szombat délután a Scotland Yard főparancsnoka, Cressida Dick társaságában felkereste a merénylet helyszínét, a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: meggyőződése szerint a kirótt börtönbüntetések automatikusan gyakorolt megfelezésének és a súlyos, erőszakos bűncselekményekért elítéltek idő előtti szabadlábra helyezésének gyakorlata egyszerűen alkalmazhatatlannak, a társadalom szempontjából értelmetlennek bizonyult, és a mostani merénylet is ennek igen erőteljes bizonyítéka.

Johnson már előző nap, nem sokkal a merénylet után adott nyilatkozatában is azt mondta: régóta az a véleménye, hogy hibás eljárás az elítélt bűnözők idő előtti szabadlábra helyezése. Nagyon fontos lenne, hogy erről leszokjunk és kikényszerítsük a veszélyes bűnözőkre, különösen a terroristákra kirótt büntetések végrehajtását– fogalmazott.

A támadás a Cityben, a londoni halárusok ősi céhének ma már elsősorban ceremoniális célokat szolgáló díszes épülete, a Fishmongers’ Hall konferencia központjában kezdődött, és a London Bridge-en folytatódott.

Az épületben Learning Together – Közös tanulás – címmel, a Cambridge-i Egyetem szervezésében büntetőjogi tudományos rendezvény zajlott, amelyen a próbaidőn szabadlábon lévő támadó is részt vett.(!)

A program szerint Usman Khan is a meghívott felszólalók között lett volna. A támadás egyik halálos áldozata a 25 éves Jack Merritt, a Cambridge-i Egyetem kriminológiai tanszékének munkatársa, a konferenciát szervező Learning Together programsorozat koordinátora volt.

Többen is szembe mertek szállni a késes terroristával. Ilyen volt például egy lengyel szakács, a konferencia központ faláról szedett le egy narválszarvat és azzal esett neki Khannak. De ott volt mellett egy másik férfi is, aki poroltóval fújta telibe a kéát embert halálra sebző gyilkost, akit később a rendőrök agyonlőttek.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Több tízezren akarnak Európába indulni

Géza

Melege volt az utasszállítón, kinyitotta a vészkijáratot

Mazsi

Csordultig teltek az olajtárolók világszerte

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!