Hirmagazin.eu
Főoldal » Ki a felelős, ha a kutya az útra szalad?
Belföldi hírek

Ki a felelős, ha a kutya az útra szalad?

forrás: Kossuth Rádió/Hajnal-táj

Az állat az életével fizethet az óvatlanságért, az autókban pedig több százezres kár keletkezhet.

Három héttel ezelőtt a Fejér megyei Cece és Sárbogárd között egy német juhászkutyát ütött el rögtön egymás után két autó is. A kutya nem élte túl a balesetet, és bár viselt csipet, az nem volt regisztrálva, ezért nem is találták meg a gazdáját. Ennek ellenére rendőrségi jelentés készült, mivel több százezres anyagi kár keletkezett az autókban, és csupán a szerencsén múlott, hogy ember nem sérült meg.

Ki a felelős, ha a kutya az útra szalad?

Meg kell különbözteti a kóbor állatot, amelynek nincs gazdája, valamint a kóborló állatot. A kóborló állatnak van gazdája, csak a gazdája felelőtlensége miatt a kutya közterületre keveredett – mondta Bíró Zsolt, a Fema állatmentők operatív vezetője a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Van olyan hétvégi nap, hogy az állatmentőket 4-5 helyszínre is hívják kóbor állatok miatt, holott az ilyesmi nem is az ő feladatuk lenne. Bíró Zsoltnak nem megy a fejébe, hogy Magyarország ugyan uniós ország, még sincs olyan, érvényben lévő megbízási szerződés, amely a közutakon kóborló állatok befogását egységes keretbe foglalná. “Ez fehér folt” – mondta az Fema operatív vezetője.

A jogi szabályozás valóban hiányos. Az állattetemek elszállításának van kijelölt felelőse, de más a helyzet, ha él az állat. Ha a kóbor állat közúton van, arra nincs szabályozás – mondta el Metzger Szilvia állatvédelmi ügyekkel foglalkozó jogász.

Ekképp a közútkezelőnek sem feladata a kóbor kutyák befogása, dolga mégis van velük. Az Útinform osztály nagyon sok bejelentést kap az út mentén kószáló állatokról. Ekkor a közútkezelő feladata, hogy leterelje az állatot az útról, továbbá, hogy a közlekedőket figyelmeztesse – mondta el Marczin Bence, Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője.

A helyzet megoldásának kulcsa a gazdáknál van. Aki kutyát tart, köteles gondoskodni az állat biztonságáról és minden eszközzel megakadályozni elszökését. Amennyiben az eb közútra téved és balesetet okoz, a kutya gazdája felelősségre vonható – hívta fel a figyelmet Metzger Szilvia.

 

Hasonló hírek

Félezer migráns érkezett buszokkal Letenyére

Edit

Orbán Viktor hamarosan szabadságra megy! “…Pihenni és töltekezni kell”- mondta a Miniszterelnök

Géza

Összezuhant az ellenzék, növekedett a Fidesz-KDNP, Orbán Viktor Miniszterelnökünk népszerűségi indexe minden eddigieket “überelt”! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------