Image default
Külföld

Kezdődik: már lövöldöznek Észak-Koszovóban – sebesültek, elfogott rendőrök

Legalább tizenhárom koszovói szerbet, köztük rendőröket fogott el szervezett bűnözés gyanújával a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat kedden Észak-Koszovóban, az akció során több helyen lövöldözés volt, ketten megsebesültek – értesült a szerbiai közszolgálati televízió (RTS). A szerb elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

Mint korábban  megírtuk, a szerb hadsereget teljes harckészültségbe helyezte Aleksandar Vucic szerb elnök az újabb konfliktus miatt. Szerbia több mint egy évtizede nem tud lemondani a függetlenné vált Koszovóról, folyamatos a feszültség a két ország között. Vucic szerb államfő alig néhány órával azelőtt, hogy a harckészültséget elrendelte, még arról beszélt, hogy Koszovó visszaszerzése álom, s ha nem sikerül rendezni a két ország kapcsolatát, abból fegyveres konfliktusok születhetnek.

Koszovó ezt mondja:

A legújabb, a koszovói hatóságok közlésén alapuló információk szerint, hónapok óta tartó nyomozás eredményeként csaptak le az egyebek mellett szervezett bűnözéssel, csempészettel és illegális kereskedelemmel gyanúsított szerbekre.

Szerbia meg ezt:

Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint azonban nem bűncselekmények miatt, inkább megfélemlítésből léptek be a koszovói különleges rendőrök a szerbek lakta területre, az albánok így akarják rettegésben tartani és elűzni otthonából a kisszámú koszovói szerbséget.

Helyszíni beszámolók:

A helyszíni beszámolók szerint a koszovói rendőrség ellenállásba ütközött, a szerbek ugyanis Zubin Potokban például barikádokat állítottak, hogy megakadályozzák egy helyi szerb rendőrségi vezető elfogását. A Rosu alakulat áttört az útzárlaton, és elfogta a gyanúsítottat.

A szerbek összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot

Aleksandar Vucic szerb elnök teljes harckészültségbe helyezte a hadsereget, összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, valamint felhívta az Európai Unió figyelmét arra, hogy Szerbia cselekedni fog, amennyiben a Rosu tagjai nem hagyják el Észak-Koszovót. 

Koszovó, Szerbia egykori déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él.

A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a szóban forgó különleges rendőrségi egység Észak-Koszovóba vonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, valamint azt is tiltják, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba.

(MTI, Blikk)

Fotó: Twitter

Hasonló hírek

Botrány a Soros-birodalomban: öngyilkosságok, zaklatások, megalázások, diszkrimináció! Oszd meg!

Géza

Negyedmillióan a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás ellen (Videó)

info

Ennek az embernek a halálos ítélet nem elég büntetés…

Mazsi