Hirmagazin.eu
Egészség - betegség

Kezdődik a 16-18 évesek oltása – hogyan lehet regisztrálni, mire kell figyelni?

A jövő hét második felétől újabb korosztályt kezdenek el oltani Magyarországon, a 16-18 évesek is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát.

Ehhez legkésőbb péntekig jelentkezniük kell a regisztrációs felületen, a vakcinainfo.gov.hu honlapon. Időpontot foglalni csak érvényes regisztrációval lehet. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a fiatalok oltásáról.

Kiemelkedő tempóban halad a vakcináció Magyarországon, ez lehetővé tette, hogy az oltási tervnek megfelelően a fiatalabb korosztály is megkaphassa a koronavírus elleni vakcinát.

Az Operatív Törzs mai tájékoztatója szerint már 4,7 millióan regisztráltak az oltóanyagokért, a 80 százalékuk már meg is kapta legalább az első adagot. Az ország tehát kifejezetten jól áll, azonban a szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a nyájimmunitás eléréshez még sokaknak fel kell venniük az oltást.

Újabb korosztályt oltanak

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök nagypénteki rádióinterjújában jelentette be hogy az Operatív Törzs megvizsgálja, 18 éven aluliak is megkaphatják-e a vakcinát. A miniszterelnök kiemelte, kizárólag a tudományos viták összegzése után lehet dönteni a kérdésben.

Az Operatív Törzs arra jutott, hogy a 16–18 év közöttieket be lehet oltani, de csak a Pfizer oltóanyagával, ennek készültek el ugyanis a teszteredményei.

Átadják az oltási igazolást egy férfinak, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával Békéscsabán, a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján 2021. április 30-án. Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Kormányzati Tájékoztatási Központ bejelentése szerint a 16 és 18 év közötti fiatalokat a vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet regisztrálni, az oltásuk május 10. után kezdődik majd a Pfizer-vakcinával. A regisztrációt a fiatalok maguk nem végezhetik el, helyettük a szüleiknek kell megcsinálni, és az oltás beadásához is magukkal kell vinniük a szülői hozzájárulási nyilatkozatot. A 16 évnél fiatalabbakat egyelőre nem lehet regisztrálni, az ő oltásuk még nem engedélyezett.

Érettségizők a fővárosi Szent István Gimnáziumban 2021. május 5-én. Forrás: MTI/Mónus Márton

Az Operatív Törzs tegnapi sajtótájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség államtitkára ismertette, az oltás részleteit. Arra kérte a fiatalokat és a szüleiket, hogy

ha még nem tették meg, akkor május 7-én péntekig regisztráljanak a vakcináért. 

Fontos, hogy azoknak a 18 év alattiaknak, akik korábban, a fiatalok oltásának engedélyezése előtt regisztráltak, most ezt meg kell ismételniük. Az Operatív Törzs egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy az oltásra történő regisztrációt követően szükséges néhány munkanap az adatok átviteléhez, így mindenkitől türelmet kértek.

Pfizer-szállítmányból oltanak

Ahogy fentebb szóba került, a fiatalokat – legalábbis egyelőre – csak Pfizerrel lehet oltani. Mint ismert, kedden újabb, 335 450 adagos Pfizer-szállítmány érkezett Magyarországra. Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint ennek egyik részét a második körös oltásokra (főként a pedagógusokéra), a másik részét pedig a 16-18 évesek oltására fogják felhasználni.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag előkészítve az oltáshoz a honvédség oltóbuszában Ásotthalmon 2021. április 27-én. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Hétfői hír, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elkezdte vizsgálni, hogy a Pfizer vakcinája alkalmazható-e a 12-15 éves korosztálynál is. Az uniós ügynökség kockázatértékelő bizottsága (PRAC) gyorsított eljárás keretében végez értékelést a 12 éveseknél idősebb fiatalok bevonásával végzett klinikai vizsgálatok alapján. Eredmény várhatóan júniusban lesz.

A nemzetközi tapasztalatok eddig kedvezőek: az Egyesül Államokban bizonyos államokban már március óta oltják Pfizerrel a 16 év felettieket, de Izraelben is adják ezt a vakcinát a fiataloknak, negatív hírekről nem lehetett hallani. Vagyis a fiataloknak is teljesen biztonságos beadatniuk az oltást, arról nem is beszélve, hogy ezzel idősebb rokonaikat is megvédik a vírustól.

origo

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Minden egyes sejtünk figyel arra, amit mondunk neki. Beszéljünk testünkhöz, és gyógyítsuk meg magunkat!

Mazsi

Tizennégy új hatóanyag áll rendelkezésre limfómás és leukémiás betegeknek

Edit

Csodás tibeti fogápolási gyógymód, hogy idős korunkra is erős maradjon a fogunk!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------