Hirmagazin.eu
Főoldal » Keveset foglalkozik Nyugat-Európa az üldözött keresztényekkel – a cikk hanganyagot tartalmaz
Külföld

Keveset foglalkozik Nyugat-Európa az üldözött keresztényekkel – a cikk hanganyagot tartalmaz

Sötét képet fest a közel-keleti keresztény közösségek helyzetéről egy közelmúltban napvilágot látott brit külügyminisztériumi jelentés.

A kényelmetlen igazság az, hogy a hitük miatt világszerte üldözött emberek túlnyomó többsége, nyolcvan százaléka keresztény felekezetekhez tartozik – tartalmazza a Jeremy Hunt brit külügyminiszter által jegyzett dokumentum.

Némileg szokatlan az európai mainstream sajtóban a genocídium szó használata, amikor keresztényeket ölnek, ám ez a jelentés feketén-fehéren kimondja, hogy népirtáshoz kezd hasonlítani, ami velük történik. Jeremy Hunt kijelentette: elaludtunk a vártán, nemcsak a jelentésnek, hanem a Srí Lanka-i mészárlásnak is ébresztő hatása van.

Az elmúlt hónapokban több terrortámadás vagy keresztények elleni támadás történt. A legtöbb esetben a sajtó és a hatóságok sem merték leírni azt, hogy keresztények ellen követték el a támadást. Ugyanakkor például az öt héttel ezelőtti új-zélandi, christchurchi támadás után szinte azonnal közölték, hogy muzulmánok elleni bosszút követtek el – hangzott el a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Indonéz rendőr a kelet-jávai Surabaya város egyik templománál, ahol öngyilkos merénylők robbantottak a reggeli mise előtt (Fotó: MTI/EPA/Robert Rizky)

Keveset foglalkoznak a témával

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója a műsorban saját tapasztalatai alapján elmondta, a szíriai keresztények egyértelműen úgy érzik, hogy a Nyugat elfeledkezett róluk. Ez több mindent jelent a kutató szerint. Mint mondta, a megtámadott keresztények országaiknak újjáépítésére tett próbálkozások gátolva vannak, ez Szíria esetében konkrétan a szankciókon keresztül. Más részről

nem képezi a nyugat-európai politikai közbeszéd tárgyát az üldözött keresztények sorsa

– magyarázta Speidl.

Hozzátette: ez alól Magyarország kivétel, hiszen a magyar kormány állást foglalt az üldözött keresztények ügyében. Mint mondta, a legtöbb nyugat-európai ország úgy véli, a keresztényeknek nincs szükségük arra, hogy megvédjék őket.

Az átlagemberek nem látják, minek vannak kitéve a keresztények

A napokban zajlik Rómában, az európai ökumenikus tanácsok főtitkárainak találkozója, amelyen többek között Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke is részt vesz. A Kossuth Rádióban elmondta, a főtitkárok többek közt a közel-keleti keresztényüldözési helyzetről is beszélnek. Az Európai Egyházak Konferenciája szervezi a főtitkári találkozókat, tartja a kapcsolatot a szíriai egyházakkal, illetve az irakiakkal is.

Fischl elmondta, Nyugat-Európában is kezdenek valamit érezni a közel-keleti keresztények helyzetével kapcsolatban, ugyanakkor csak a legmagasabb egyházi szinteken. Az átlagemberek nem látják azt, hogy milyen üldözéseken mennek keresztül a keresztények a Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában.

Az EP-választás a közel-keleti keresztények sorsáról is dönt?

Speidl szerint kérdéses, hogy a jelentés megváltoztatja vagy befolyásolja-e majd a brit külpolitikát. Mint mondta, a jelentés európai platformon tényekkel bizonyítja azt, hogy mindez komoly probléma, hiszen nem csupán keresztényüldözésről van szó, hanem népirtásról. Kiemelte: a jelentés mindenképpen áttörést jelent a témáról való párbeszédben.

Ugyanakkor – Speidl szerint –

az igazi áttörést az lenne, ha az Európai Unió egyfajta külpolitikai, gazdasági struktúraváltáson menne keresztül,

ez azonban nem történhet meg ideológiai átrendeződés nélkül. Ilyen szempontból tehát fontos a május 26-i európai parlamenti választás. Ennek tétje az is, hogy mi fog történni a közel-keleti keresztényekkel – jelentette ki a kutató.

Hozzátette: amennyiben a Közel-Keletről elüldözik és kiirtják a keresztényeket – amely terület egyébként a kereszténység bölcsője –, akkor az az európai civilizáció kudarcának előjele lehet.

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió, MTI

 

Hasonló hírek

Ismét kitört a rettegett vulkán – videó

Géza

Széttépték a száját, mert oroszul beszélt – Csikós Sándor újjabb cikke az igazságról – (A cikk videókat tartlmaz)

Géza

Elszabadult az erőszak Hollandiában (videó)

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------