Hirmagazin.eu
Főoldal » Kevesebb sugárzásnak teszi ki magát a telefonáló, ha headsetet használ
Életmód hírek

Kevesebb sugárzásnak teszi ki magát a telefonáló, ha headsetet használ

Sokan kezdik, majd fejezik is be a napjukat telefonálással, mégis a magyarok csak mintegy harmada tartja magát mobiltelefon-függőnek – derült ki egy tavalyi ,tizenkét országban végzett kutatáseredményéből.

 

Az Egészségügyi Világszervezet 2011-ben potenciális rákkeltőnek minősítette a mobiltelefonokból eredő rádiófrekvenciás sugárzást.

Az Egészségügyi Világszervezet kísérletei és kutatásai alátámasztották, hogy a mobiltelefonokból eredő rádiófrekvenciás sugárzásnak lehet rákkeltő hatása – hangsúlyozta Thuróczy György, az Országos Közegészségügyi Intézet nem-ionizáló sugárzások osztályának vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorának riportjában.

Európában csak olyan telefon adható el, amelynek a fajlagosan elnyelt teljesítményértéke 2 W/kg-nál kisebb. Ez a szám azt jelenti, hogy a fejben kilogrammonként mekkora az a maximális teljesítmény, amely előfordulhat a telefon használatakor a fül mellé téve – magyarázta Thuróczy.

A drágább telefonok nem feltétlenül bocsájtanak ki kevesebb sugárzást (Fotó: MTI/AP/Peter Dejong)

Elég ritka, hogy maximális teljesítménnyel működik a telefon, de a gyártóknak fogyasztóvédelmi okokból közzé kell tenniük ezt az értéket. Minél kisebb a telefon, annál nagyobb a fajlagosan elnyert teljesítmény értéke. A pontos érték a konstrukciótól is függ, hogy a belső antennát pontosan hová helyezték el a fejlesztők – mondta a szakértő.

Thuróczy közölte: a sugárzás szempontjából nem feltétlenül járnak jobban a fogyasztók drágább telefonnal, a sugárzás mértéke ugyanis kizárólag a konstrukción múlik.

A telefontól való távolság csökkentheti a bennünket érő sugárzást

Ha a mobiltelefon és a mobilállomás „kommunikál egymással”, akkor történik sugárzás – közölte Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mesteroktatója a műsorban. A sugárzás mértéke attól függ, hogy milyen közel van a telefon a felhasználóhoz. A távolodással négyzetesen csökken a sugárzás, azaz ha a felhasználó kétszer olyan távol van az eszköztől, akkor negyedakkora sugárzás éri. Az is lényeges szempont, hogy a mobiltelefon milyen messze van az állomástól, hiszen minél közelebb helyezkedik el, annál kevesebb sugárzást kell kibocsátania, hogy a kapcsolat létrejöhessen – magyarázta.

Egy Budapest belvárosából indított telefonhívás jellemzője, hogy a magas népsűrűség miatt sok az átjátszóállomás, azaz a közelben csatlakozik a telefon valamelyik állomáshoz, és egyéb akadályok nélkül kis teljesítménnyel sugároz a telefon. Akadály lehet ilyenkor egy födém vagy egy autó, amely jól árnyékolja az elektromágneses sugárzást. Ugyanakkor vidéken – ahol ritkábbak az átjátszó állomások – a sugárzásoknak hosszabb távolságot kell megtenniük, ezt viszont az alacsony frekvencia kompenzálja – folytatta.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)A távolabb tartott készülék jelentősen csökkentheti a sugárzást (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A szakértő a mindennapokra azt tanácsolta, hogy ha lehet, kerüljük a zárt területeken való hosszabb telefonbeszélgetéseket, valamint ha tehetjük, fülhallgató segítségével tegyük magunktól távolabb a készüléket, mert akár 20 centiméter is jelentősen csökkentheti az elnyelt sugárzást.

Az internetes telefonálás is sugárzással jár

Telefonálni vezetékes vagy mobiltelefonnal is lehet, a legújabb találmány pedig a voice over IP, amely az internet- vagy más adathálózaton folyó telefonálást jelenti. Internetes telefonáláskor mobilhálózatról vagy vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódva lehet lebonyolítani a beszélgetést.

A wifi 2,4 vagy 5 GHz-n fog menni, ami ugyanúgy elektromágneses hullám, az emberek azonban még nem jöttek rá ennek a jelentőségére. A hullámok erőssége függ a jel intenzitásától, vagyis a telefon minél gyengébb jelet észlel, annál erősebb sugárzásokat fog kibocsátani, hogy biztos legyen a kapcsolat – fogalmazott Härtlein Károly.

forrás: Kossuth Rádió

Hasonló hírek

Névnapok szeptember 10-én

info

Névnapok február 7.

info

10 pasitípus, aki annyira lúzer, hogy az első randi után dobják őket a nők

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!