Hirmagazin.eu
Főoldal » Kevesebb, mint ötven nap múlva dönthetünk Európa jövőjéről
Külföld

Kevesebb, mint ötven nap múlva dönthetünk Európa jövőjéről

Május 26-29 között európai parlamenti választások lesznek. Mozgalmas héten vagyunk túl, szombaton ugyanis hivatalosan megkezdődött a kampányidőszak.

Az Európai Bizottság szerdán meghatározott három pillért, amelyek – állításuk szerint – elősegíthetik a jogállamiság hatékonyabb érvényesítését. Pénteken Orbán Viktor ismertette programját a bevándorlás megállításáért.

Vitát indított a jogállamiság megerősítésének jövőbeli lehetőséges módjairól szerdán az Európai Bizottság, mondván, a jelenlegi folyamatokat látva erre minden korábbinál nagyobb szükség van. Az M1 Ma este című műsorában felmerült a kérdés, vajon ez a három pontos javaslat Frans Timmermans, vagyis az Európai Bizottság alelnökének, vagy a szocialisták csúcsjelöltjének a javaslata?

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője a köztelevízióban erre reagálva elmondta, jó lenne tudni a válaszokat. Szerinte ugyanis még a mai napig nem dőlt el a vita, hogy Timmermans betöltheti-e egyszerre az Európai Bizottság első alelnöke, a bel- és igazságügyért felelős biztos és az Európai Szocialisták csúcsjelöltjének pozícióját.

Ennek a kérdésnek azonban mögöttes tartalma is van, mégpedig az, hogy ez a három pilléres javaslat kinek az érdekét szolgálja – magyarázta a jogi szakértő, majd hozzátette: az Európai Bizottság a brüsszeli elit érdekeit képviseli.

Megszűnne a jogállamiság

A jogállamiság kardinális kérdés Európában, mégpedig abból a szempontból, hogy ha a migráció kezeletlen marad, és az a hét pont nem valósul meg, amelyet meghirdetett Orbán Viktor miniszterelnök, akkor nem lesz szó az elkövetkező években arról a fajta jogállamiságról és demokráciafelfogásról, amely az elmúlt évtizedekben jellemezte az Európai Uniót – magyarázta ifjabb Lomnici.

Azok a folyamatok – folytatta –, amelyekről az elmúlt napokban hallani lehetett, mint például a görögországi migrációs helyzet, a névtelen bankkártyák intézménye és a humanitárius vízum kialakítása arról szól, hogy megszüntetnék a jogállamiságot.

Európában, és az európai parlamenti választásokon a fő kérdés a migráció, mert a migráció helyes vagy helytelen kezelésétől függ a jogállamiság, függ az emberek biztonsága, az EU gazdasági helyzete, az európai emberek egészségügyi állapota. A migráció kezeléséből tehát nagyon sok minden következik – magyarázta a jogi szakértő.

Európának nem szabad továbbmennie a liberális úton?

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint Európa válaszút előtt áll, és nem szabad továbbmennie azon az úton, amelyre ráállították főleg liberális – magukat néha konzervatívnak nevező – politikusok: a befogadás, a migráció, és innentől kezdve „a keresztény kultúra önfelszámolásának” útjára.

Az elemző az M1 Ma este című műsorában azt is hangsúlyozta: aki szerint a májusi európai parlamenti választásoknak nem kiemelt témája a migráció, „az hazudik, vagy a saját politikai pecsenyéjét sütögeti”.

Szerinte a migráció és a terrorizmus problémája továbbvezet a keresztény kultúra megvédésének kérdéséhez. Erre hívta fel Orbán Viktor miniszterelnök is a figyelmet, ez lesz az ő célkitűzése nem csupán az EP-választási kampányban, hanem a következő ciklusban is.

Védeni kell a határokat

Pócza István beszélt arról is, hogy bizonyos EU-s tisztségviselők álláspontjával szemben nem ért véget a migrációs válság, minden jel arra mutat, hogy továbbra is folytatódik. A Görögországban szerveződő „migránskaravánnal” kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy erőszakos cselekmények történtek a rendőrökkel szemben, és hozzátette: a legnagyobb fenyegetés az, ha egy csapat áttöri a rendőrkordont és elindul, mert annak gyorsan elterjed a híre és csatlakozni akarnak hozzá.

Úgy összegzett: szomorú tanulsága az elmúlt időszaknak, hogy az unió külső határainak védelmét nem sikerült megoldani.

M1, MTI

Hasonló hírek

Figyelem! Támadnak a migránsok! Megkéseltek egy horvát határőrt! Oszd meg!

Géza

Több mint 1300 kitiltott ember próbált visszajutni Németországba

Géza

Megrázó! Rácsapta a telefont a segélyhívó diszpécsere a lelőtt fiú barátnőjére – videó

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------