Hirmagazin.eu
Főoldal » Kevesebb MÁV-járat indul decembertől
Gazdaság

Kevesebb MÁV-járat indul decembertől

Járatritkítással spórol a MÁV-Start. Ez derül ki a 2015. december 13-án életbe lépő, jövő évre szóló menetrendből. Mindenhol belenyúltak az eddig megszokott rendbe.

Kevesebb MÁV-járat indul decembertől

A vasúttársaság új vezérigazgatója, Csépke András szeptemberben egy, az Európai Mobilitási Héten tartott szakmai konferencián kijelentette: ha csak rajta múlna, azonnal kihajítaná a vonatok tíz százalékát a menetrendből. Az Origo értesülései szerint 2016-ban összesen ötmillió vonatkilométert, a 2015-ös mennyiség hat százalékát húzzák ki a menetrendből. Összefoglaltunk néhány fontos változást.

Nemzetközi járatok

Az új bécsi főpályaudvar megnyitása miatt a railjetek menetideje fél órával csökken Ausztriában, így fél órával később indulnak-érkeznek majd a Keletiből. A szinte minden órában igénybe vehető bécsi összeköttetést a railjet-szolgáltatást kiegészítő Eurocityk (Lehár, Kálmán Imre, valamint a két átlós: a Hortobágy és az Avala) és az állandó romániai késések miatt csak nemzetközi gyorsként közlekedő Dacia biztosítják.

A Debrecenből közvetlen bécsi elérhetőséget biztosító Hortobágy, és a fővárosig jelenleg a Kelebia–Kiskunhalas–Kiskunfélegyháza–Cegléd–Kőbánya-Kispest útirányon, a szerb határtól Kecskemétig személyvonati megállásokkal haladó belgrádi Avala is bemegy a Keletibe decembertől. A már Nyíregyházától fog indulni, de Cegléd helyett Nagykátán keresztül megy. Változik a Romániából induló Dacia menetrendje is.

Kevesebb közvetlen járat lesz Németországba Szlovákián és Csehországon keresztül. Több járat végállomása is Prága lesz, például most még Hamburgig közlekedő Jeszenszky János/Jan Jesenius EC, és a berlini Hungária, amit Danubiusként kell majd keresni decembertől. A Porta Bohemica EC kapja a Hungária nevet és ez közlekedik majd Hamburgig. Újabb járatként szerepel a reggel Varsóba induló és onnan este érkező Varsovia EC.

Románia felé megszűnik a Kolozsvárig közlekedő Bihar intercity, jelenlegi menetvonalát a brassói Hargita IC veszi át. Az eddig az éjszakai Ister Euronight-vonattal Kürtösig egyesítve közlekedő, Szófiába tartó Serdika nemzetközi gyors napszakot és elnevezést vált! Budapestről reggel, a Traianus intercityvel egyesítve, már Bonina néven indul majd, és vissza irányban is a Traianus fogja a bolgár stokkot cipelni.

Az egyetlen szlovéniai vonat, a Budapestet-Ljubjana Citadella eurocityből nemzetközi gyorsvonat lesz.

Szerbia felé az Ivo Andric nemzetközi gyorsvonat két órával korábban megy, és mint fent olvashattátok, az Avala EC visszatér a kelebiai vonalra. A menetrendben szerepelnek a Szeged–Röszke–Horgos személyvonatok, de az IHO szerint ” a nyomtatás közben kiadott módosítások tartalmazzák majd a vonal hatósági intézkedés miatti ideiglenes üzemszünetét”.

Kevesebb MMÁV-járat indul decembertől

Dunántúl

Az 1-es számú Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon szinte csak railjet/EC-IC-személy lesz. Az eddig Csornáig együtt közlekedő szombathelyi és soproni intercityket különválasztják. A győri és szombathelyi/soproni gyorsvonatokat szinte teljesen megszüntetik.

Az IC-k decembertől – a Budapest felé tartó első, Savaria-Scarbantiát leszámítva – külön menetvonalon, két-két óránként járnak, és az eddigiekhez képest már Tatán és Komáromban is meg fognak állni a kieső gyorsvonati szolgáltatást pótolva. A főváros és Győr között létrejövő órás IC-ütemet azonban kis mértékben megtöri, hogy a GYSEV nem rendelkezik százhatvan kilométeres sebességre képes kocsikkal, azon a szakaszon lassabb a tempó.

Az IC-ütem eddigi dél környéki rését betömik: a Keletiből 12 óra 10 perckor a Szent Márton indul Szombathelyre, öt perccel egy után pedig a Scarbantia IC Sopronba, eleddig nem létező párjaik, azaz az Írottkő és a Kékfrankos pedig 13 óra 49-kor, valamint 14 óra 54-kor érkeznek a Keletibe.

Megszűnik a győri és szombathelyi gyorsvonatok többsége, a soproniak pedig teljesen. Győrig megmarad hétköznap délutánonként három mentesítő gyors (tíz perccel négy, öt, és hat óra előtt indulva a Keletiből), valamint vasárnap este mentesítő járatként szerepel mindkét irányban a Vaskakas expressz. Győrön túl azonban mindössze egy napi vonatpárt hagytak meg: a Szombathelyről kora reggel, jelenleg elsőnek induló 9209-es, és a fővárosból délután fél három körül visszainduló 9204-es. A gyorsvonatok helyett a komáromi Flirtöket küldik tovább Győrig, amelyek az elcsúsztatott railjet-ütem okán Almásfüzitőn engedik maguk elé a nemzetközi vonatokat. Erős negatívum azonban, hogy Sopron és a főváros között átszállás nélkül ezentúl csak helyjegyhez kötött szolgáltatást lehet igénybe venni.

A fővárost Szombathellyel Győrön át összekötő gyorsok eltörlésével a viszonylat kettészakad: a Győr–Szombathely szakaszon már személyvonatként funkcionálnak, Győrtől Celldömölkig a 10-es vonalon az eddigi gyorsvonati megállásaikkal és időbeli fekvésükkel együtt.

Sopron és Szombathely között (15-ös vonal) egy délutáni (9126-9123), valamint egy esti személyvonatpárt (9158-9121) korlátoznak munkanapokra. A vasi megyeszékhely és Nagykanizsa közötti 17-es vonal felső, GYSEV-tulajdonú részén megszűnik egy munkanap reggeli vasvári „kirohanós” járatpár, egy délutáni Zalaszentiván–Szombathely vonatpár (9813-9846) pedig csak hétköznapokon fog közlekedni. A vonalon várhatóan pár hónapon belül megkezdődik a villamosítás, így nagy valószínűséggel tavasztól vágányzári menetrend lesz érvényben, buszos vonatpótlással.

A kőszegi személyvonatok (18-as vonal) közül négy pár csak munkanap közlekedik.

A Győr–Veszprém (11-es) vonalon csak néhány vonat indulási és érkezési ideje módosul pár perccel. Esztergom és Komárom között (4-es vonal), valamint az 5-ös számú, Székesfehérvár–Komárom vonalon továbbra is marad a két vonatpáros alibimenetrend.

A Székesfehérvártól Szombathelyig vezető 20-as vonalon a Szombathely és a főváros között Celldömölkön és Győrön át közlekedő gyorsvonatok a fentebb említett kivételtől eltekintve Győr végállomású személyvonatokká avanzsálódnak át.

Nem hivatalos források szerint az 1-es vonalról felszabaduló halberstadti kocsik a szombathelyi gyorsokra kerülnek át. A Déliből reggel fél nyolckor Veszprémbe (960), valamint a Veszprémből délután egykor a fővárosba közlekedő gyorsvonatot (965) törölték.

A vonatkilométer-csökkentés érinti a Zalaegerszeg és a főváros közötti kapcsolatot is. Szombathelyről Budapest felé a reggeli első, visszafelé az esti utolsó vonat közvetlen zalaegerszegi kocsijai (9509 és 9508) maradnak ki, az egerszegi csatlakozásra egy órát lehet majd várni Bobán. Ezzel a Déliből este fél hatkor induló Göcsej intercity válik a napi utolsó közvetlen vonattá, amivel el lehet jutni Zalába.

A pécsi vonal távolsági menetrendjében nagyobb módosítás nem történik.

Balaton

A tapolcai gyorsvonatok menetideje közel fél órával csökken. Nem csak a gépcsere miatt, hanem mert itt nem állnak meg: Csittényhegy (Balatonkenese-Üdülőtelep), Káptalanfüred, Csopak, Balatonarács, Zánkafürdő és Balatonszepezd. A téli hónapokban napközben egy kora délutáni sebesvonatpárral (974–975) lesz ritkább a menetrend.

A déli partra tartó gyorsvonatok budapesti indulási ideje is módosul: öt perccel később, a tapolcaiak jelenlegi indulási idejében közlekednek, a Délit páratlan óra harmincötkor hagyják el. A Siófok környéki pályafelújításnak köszönhetően a Székesfehérvár–Fonyód menetidő tíz perccel csökken: Siófokra nyolcvan, Fonyódra két óra hat perc, Nagykanizsára három óra huszonegy perc alatt lehet eljutni a Déliből, míg páratlan irányban pár perccel több a menetidő.

Kelet-Magyarország

A Keleti pályaudvarról Sátoraljaújhely felé induló vonatok közül az 524 csak péntekenként közlekedik majd teljes útvonalon, mentesítő járatként, a vasárnapi mentesítőnek átalakuló 523-mal együtt. Így egy hétköznapon négyszer lehet majd eljutni átszállás nélkül Sárospatakról vagy Sátoraljaújhelyről Budapestre. A mezőkövesdiek csak eggyel több közvetlen vonatpárt vehetnek majd igénybe. Az utasokat a miskolci és kör-intercitykre próbálják terelni, azonban azok személyvonati csatlakozásai egyes időpontokban, főleg a délelőtti órákban kedvezőtlenebbek a sebesekénél, így rosszabb esetben egy bő órát is lehet majd várakozni.

Töröltek több sátoraljaújhelyi sebesvonatot, több kazincbarcikai járatot, hétvégén minden második egri személyvonatot, Nyíregyháza és Szerencs között pedig két délelőtti személyvonatpárt.

Törölték a reggel Miskolcról Nyíregyházán át a Nyugati pályaudvarra induló Délibáb, és a vissza irányból este közlekedő Takta intercityket Miskolc és Nyíregyháza között. A járatok decembertől Záhonnyal kötik majd össze Budapestet. A borsodi és szabolcsi megyeszékhelyeket összekötő két IC menetvonalán intercity-pótló személyvonat közlekedik majd 510 és 511 számmal, IC-megállásokkal.

Kikerült a menetrendből két délelőtti személyvonatpár Nyíregyháza és Szerencs között (5149-5132 és 5137-5142), ebből háromnak maradna sebesvonati csatlakozása. Törölték a Füzesabonyból Hidasnémetibe 20 óra 2 perckor induló személyvonatot (5328) Füzesabony és Miskolc között, megszüntetve ezzel a gyors csatlakozást a főváros felől befutó Hernád IC-ről. Egy órával hamarabb, este tíz helyett kilenckor indul Miskolcról Füzesabonyba az 5041-es járat.

A 78-as vonalon Aszód és Balassagyarmat között a vonatok hat perccel hamarabb fognak közlekedni mindkét irányban.

Az óránként közlekedő egri személyek számát is megfelezik hétvégén: reggel nyolctól este tízig a páros óra nyolc perckor Füzesabonyból Egerbe, a páratlan óra harmincegykor Egerből induló járatokat pedig csak hétköznap lehet majd igénybe venni, azaz hétvégén a személyekről csak a kör-intercitykhez lesz azonnal csatlakozás, a miskolciakhoz csak egy órával később.

Miskolc és Kazincbarcika között a 92-es vonalon egy reggeli kivételével a kétórás alapütemen felüli összes vonatot eltörölték.

A Szerencs–Hidasnémeti (98-as) vonal felső szakaszán április 2-ától október 30-áig hétvégén és ünnepnapokon egy plusz járatpárt indítanak a meglévő két pár mellé.

Plusz intercityt kap Záhony: az eddig Miskolcról induló reggeli Délibáb (582) és az este Borsodba visszatérő jelenlegi Takta (686) intercityk már a szabolcsi határállomást szolgálják majd ki, és utóbbi járat is felveszi a Délibáb elnevezést.

Négyről háromra csökken a Püspökladányon keresztül Romániába tartó intercityk száma: a Budapestet Kolozsvárral összekötő Bihar idősávjában a brassói Hargitát lehet majd látni, a Hargita jelenlegi menetvonala megüresedik.

A szabolcsi mellékvonalakat minimális mértékben érintik a vonatkilométer-korlátozások. Debrecen környékén jobban belejöttek a korlátozásba: számos munkanap délutáni járat csak a nyári időszakon kívül közlekedik. Ilyenek például a hajdúsági megyeszékhelyről 14 óra környékén Nyírábrányba (6816), Nyírbátorba (6334) és Hortobágyra (6616) és 16 órakor Balmazújvárosba (6636) induló vonatok, valamint ezek visszatérő párjai (6323, 6613, 6633).

Békéscsaba környékén szintén jelentős pályaépítés zajlik, zajlott az elmúlt években. A Traianus intercityvel egyesítve, felcserélt napszakban közlekedik majd az eddig Serdika néven futó szófiai Bonina nemzetközi gyors. A Budapestre tartó, jelenleg reggel még saját menetvonalat birtokló Serdika helyére gyorsvonat lép Lőkösházától. A Dacia nemzetközi gyors menetrendje is változik az 1-es vonal módosított nemzetközi üteméhez illeszkedés miatt.

Megszűnik a Szentesről a fővárosba közlekedő napi sebesvonatpár, szolnoki személyekké degradálódnak. Lemondják továbbá Kunszentmárton és Szentes között egy délutáni Kiskunfélegyháza–Szentes vonatpárt (37216–37213).

A Szeged és Békéscsaba közötti (135-ös vonal) délelőtti vonatok közül két pár (17702, 17707, 17717, 17712) csak hétvégén és ünnepnapokon, egy kora délutáni pár (7704-7705) pedig csak munkanapokon fog közlekedni.

A szegedi intercityk közül a Szegedre tartó utolsó Pusztaszer (IC728), valamint a fővárosba tartó utolsó Kárász (IC721) IC-k csak pénteken és vasárnap fognak közlekedni.

A Kiskunhalas–Kiskunfélegyháza vonalról eltűnő Avalát új, ütembe illeszkedő, Baja–Kecskemét viszonylatú személyvonat pótolja majd. Viszont az ütemen felüli, munkanapokon délután Kiskunfélegyházáról Bajára közlekedő 7813-as vonatot a nyári időszakra törlik.

Budapesti elővárosi vonalak

Az 1-es vonal elővárosi járatait tekintve a Komáromig közlekedő S10-es személyvonatok is már Győrig fognak járni, pótolva a megszűnő gyorsvonatokat. A railjetütem elcsúsztatása miatt Almásfüzitőn engedik majd maguk elé a nemzetközi járatokat.

A nemrégiben teljes hosszában visszaadott, többé-kevésbé felújított 2-es számú esztergomi vonalon a jelen állapothoz képest nem történik változás: hétköznap mindenhol megálló és gyorsított személyvonatok között választhatnak az utazók, hétvégén viszont csak az előbbiek közlekednek. A „bokorugró” vonatok a Nyugatitól Esztergomig nyolcvanhat, a főváros felé nyolcvannyolc perc alatt teszik meg az utat, a gyorsítottak menetideje kilenc és öt perccel kevesebb.

Az oroszlányi (12-es) vonalon az egyetlen változást az jelenti, hogy Tatabányáról három perccel hamarabb indulnak a szerelvények, így Oroszlányban már tíz perc fordulóidő áll rendelkezésre. A S12-es jelőlésű jelülésű járatok órás üteme azonban csak hétköznapokra lesz érvényes: a Tatabányáról páros óra 38-kor, Oroszlányból pedig páratlan óra 5 perckor startolók pihennek hétvégén.

A legelső S36-os Kőbánya-Kispest–Tárnok személyvonatpárt (3810-3819) törlik.

Vác és Diósjenő között öt perccel, Diósjenő és Balassagyarmat között pedig további öt perccel csökken a menetidő a drégelypalánki keresztezési idő rövidülésével. Visszafelé összesen nyolc perccel ér majd hamarabb Vácra a motorkocsi.

A ceglédi vonal kínálata elveszíti a közvetlen szentesi sebesvonatot a járat Szolnokig való visszavágásával, valamint szegényebb lesz a közvetlen bécsi és dunántúli kapcsolatot biztosító, ráadásul decembertől Nyíregyházáig meghosszabbított Hortobágy Eurocityvel is, amit az elővárosban a nagykátai vonalon (120a) kell majd keresni.

A 142-es számú, lajosmizsei elővárosi vonalba is belenyúltak fentről: hétvégén csak a Nyugati és Dabas között jár minden második S21-es személy.

 

Forrás: szeretlekmagyarorszag

Hasonló hírek

Nézd meg az új 50-est!

info

Itt megnézheti, bejelentette-e a NAV-nál a munkaadója

Géza

Szinte ingyen kapnak egy vidéki házat a nagycsaládosok a kormánytól

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------