Főoldal » Kevesebb dühöngés, egyszerűbb ügyintézés
Belföldi hírek

Kevesebb dühöngés, egyszerűbb ügyintézés

A Miniszterelnökség közleménye szerint tovább egyszerűsödik több, az állampolgárokat és a vállalkozásokat érintő ügyintézés.

A kormány célja a kormányhivatali ügyintézések egyszerűsítése. A gyorsabb és hatékonyabb közigazgatást segíti a hétszáz eljárás egyszerűsítését lehetővé tévő, tavaly decemberben elfogadott törvénymódosítás, valamint a Kormányablak-mobilalkalmazás bevezetése is.

Az egyéni vállalkozói tevékenységet segíti, hogy 2020. január elsejétől nem szükséges a vállalkozói igazolvány kiváltása, július elsejétől továbbá az egyéni vállalkozói tevékenység egyetlen adóhatósági bejelentéssel megkezdhető. Köztük olyanok is, amelyek eddig engedélykötelesek voltak. 2020. március 1-jétől egységes építési hatósági rendszert hoznak létre, ami tovább gyorsítja az ügyintézést.

A nyugdíj előtt állóktól a jövőben csak a várható nyugdíjazást megelőző három, és nem öt-nyolc évben kérhetnek adatokat az illetékes hatóságok.

A közgyógyellátottaknak fele olyan gyakran kell igazolniuk jogosultságukat, a megváltozott munkaképességűek vagy a súlyosan beteg gyermekeket nevelők esetében pedig megszűnik az ötévenkénti kötelező felülvizsgálat, ha a betegségben nem várható javulás. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően lehetővé válik, hogy az embereknek kevesebbet kelljen hivatali ügyintézéssel foglalkozniuk.

Az ügyintézések gyorsítását segíti a Kormányablak-mobilalkalmazás, amely valós idejű információt nyújt az kormányablakokban jelentkező ügytípus szerinti várakozási időről. Az alkalmazást 2020-ban továbbfejlesztik, hogy a későbbiekben telefonon keresztüli sorszámhúzásra és ügyintézésre is lehetőséget biztosítson.

Forrás: Ripost.hu

 

Hasonló hírek

Életveszély Nyíregyházán: súlyos fertőzés támadta meg a gyerekeket

Mazsi

Az Emmi közleményben szólította fel Hadházy Ákost

info

A kormány nem akarja, hogy bárki trükközzön a közfoglalkoztatással

info