Főoldal » Kevésbé tűnnek sikeresnek azok, aki túl sok szelfit posztolnak
Életmód hírek

Kevésbé tűnnek sikeresnek azok, aki túl sok szelfit posztolnak

A Washingtoni Állami Egyetem kutatói több mint száz Instagram-felhasználó profilját elemezték, és azt az eredményt kapták, hogy a szelfik és az egyén kedvelhetősége között fordított arányosság áll fenn:

minél kevesebb önfotót osztott meg magáról valaki, annál pozitívabb megítélésben részesült.

Két hasonló tartalommal rendelkező profil esetében azok, akik rendszeresen tettek közzé szelfiket, negatívabb érzelmeket váltottak ki az olvasókból, mint akik hagyományos képeket posztoltak – mondta Chris Barry, a Washingtoni Állami Egyetem pszichológia professzora, aki a tanulmányt készítette.

A szelfikészítőket sokkal bizonytalanabbnak látták, és kevésbé nyitottnak

az új tapasztalatokra, mint akiket mások fényképeztek – olvasható a Daily Mail hírei közt.

„A kísérlet azt mutatja, hogy vannak bizonyos vizuális jelek, amelyek függetlenek a kép tartalmától, és negatív vagy pozitív reakciókat idéznek elő a közösségi médiában” – mondta a professzor.

A kísérletben, melyben a Dél-mississippi Egyetem diákjaival is együttműködtek, két különböző kontrollcsoport adatait vetették össze.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Az első csoport 30 hallgatóból állt, akiknek egy személyiséget elemző kérdőívet kellett kitölteniük a 30 legutolsó Instagram posztjuk alapján.

A posztokat az alapján kódolták, hogy szelfik vagy hagyományos képek, illetve figyelembe vették, hogy mit ábrázoltak, a fizikai megjelenést, egyedül vagy másokkal voltak a személyek a képen, az eseményt, a tevékenységet stb.

A másik csoportban 119 hallgató volt, akiknek értékelniük kellett az első csoport által összegyűjtött profilokat 13 tulajdonság alapján, mint például mennyire tűnik önimádónak az illető, mennyire lehet alacsony az önértékelése, mennyire nyitott és sikeres.

Daily Mail Online

@MailOnline

People who share lots of selfies are seen as ‘self-absorbed and less successful’, study finds https://trib.al/qUph2jb 

People who post selfies are viewed as ‘self-absorbed and unsuccessful’

Researchers from Washington State University analysed hundreds of Instagram accounts to determine snap judgements on a subject’s personality.

dailymail.co.uk

Barry csapata ezután azt vizsgálta meg, hogy melyek lehettek azok a vizuális jelek az első csoport képeinél, amelyek a második csoport személyiségértékelését előmozdították.

Az eredmény szerint akik hagyományosan pózoltak a képeken, azokat magabiztosabbnak, vakmerőbbnek, kevésbé magányosnak, nyitottabbnak, függetlenebbnek és sikeresebbnek vélték a hallgatók. Sőt, úgy látták,

ezekkel az egyénekkel könnyebb barátkozni, mint a szelfikészítőkkel.

Érdekesség, hogy a szelfik között főleg a tükör előtt pózolós képek kaptak negatív megítélést.

Szintén meglepő, hogy azok az egyének az első csoportból, akik önimádóbbnak tűntek, sokkal több követővel rendelkeztek, és ők is több személyt követtek az átlagnál.

A kísérletből az is kiviláglott, hogy minél idősebbek voltak a második csoport értékelői, annál alacsonyabb pontszámot adtak a siker, a nyitottság és a kedvelhetőség szempontjából.

A tanulmányt a Journal of Research in Personality tudományos lapban közölték.

hiradó

Hasonló hírek

60 éves lett Csiszár Jenő, az egykori médiásból lett diplomata

Géza

Ingyen nyaralás rászorulók részére

info

Névnapok március 21.

info