Hirmagazin.eu
Főoldal » Ketyeg az óra: ezt a kötelezettségüket már csak egy hétig teljesíthetik a gazdák
Gazdaság

Ketyeg az óra: ezt a kötelezettségüket már csak egy hétig teljesíthetik a gazdák

Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet (a továbbiakban: Zöldítés rendelet) 1. § 20. pontja alapján az ökológiai jelentőségű másodvetést tárgyév október 1. napjáig kell elvetni.

Az október 1-jét követően elvetett ökológiai másodvetés bejelentésére nincs lehetőség.

Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 22/2016. (IV.5.) FM rendelet 20. §-a alapján a másodvetések tényleges vetését a tényleges vetés megtörténtét követő 15 napon belül kell bejelenteni az egységes kérelemben, mely a másodvetés elfogadhatóságának feltétele. Amennyiben tehát a tényleges vetés dátuma és a tényleges vetés dátumának bejelentésének napja között több mint 15 nap telik el, az ökológiai másodvetés elutasításra kerül, olvasható a Magyar Államkincstár oldalán.

A Kincstár arra is felhívta a figyelmet, hogy a Zöldítés rendelet 22. § 3. pontja alapján az ökológiai másodvetésnek a tényleges vetéstől számított legalább 60 napig a mezőgazdasági termelő földterületén kell lenni, mely időszak alatt tilos növényvédő szert használni, beleértve a csávázott vetőmag használatát.

Amennyiben az ökológiai másodvetés a vetést követő 60 napon belül beforgatásra vagy betakarításra kerül, abban az esetben az EFA másodvetés elfogadására nincs lehetőség.

Amennyiben az ökológiai másodvetés vetésekor bejelentett növények keveréke a tervezetthez képest eltér, de a Zöldítés rendelet 3. mellékletében meghatározott EFA másodvetésként figyelembe vehető növények keverékét vetette, abban az esetben az egységes kérelemben a tényleges vetés bejelentésekor a valóságnak megfelelően az elvetett növényeket jelentse be (az egységes kérelemben nincs lehetőség olyan kultúra megjelölésére, ami nem felel meg az EFA másodvetés követelményeinek). A mezőgazdasági termelő a megfelelő vetőmag elvetését gazdálkodási naplóval tudja igazolni.

Előfordulhat továbbá olyan eset, amikor az ökológiai másodvetést nem a tervezett helyen valósítják meg.

Ebben az esetben az egységes kérelem beadó felületén törölni kell az érintett tervezett másodvetést és pontosításként kell felvenni a megvalósítás helyén azt.

Ebben a 2020. évi egységes kérelem adatváltozás felhasználói kézikönyvének 2.3.2.10.3. pontja nyújt segítséget mindenkinek, amely az alábbi linken található meg.

Címlapkép: Getty Images

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ki újítsa fel? – olvasóink szavaztak a Lánchídról

Géza

Elkezdődött az élelmiszerek ellenőrzése

Géza

Bitay: a családi gazdaságokat úgy lehet megerősíteni, ha földtulajdonhoz juttatják

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!