Belföldi hírek

Kétnapos megemlékezés-sorozat kezdődik a fővárosban

Egymást érik a hosszú hétvégén az ’56-os fővárosi emlékprogramok. Már vasárnap is tartanak megemlékezéseket – például a műegyetemi rakparton –, hétfőn reggel pedig felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth Lajos téren.

A programok már október 22-én, vasárnap 14 órakor megkezdődnek a műegyetemi megemlékezésekkel, koszorúzással. A koszorúzás résztvevői az emlékműtől közösen vonulnak be a Műegyetem aulájába, ahol 15 órától beszédet mond Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Halzl József ’56-os öregdiák és Simicskó István honvédelmi miniszter. Az emlékünnepséget követően megkoszorúzzák az egyetem emléktábláját.

Délután fél 5-kor erről a helyszínről indul a hagyományos fáklyás menet a Bem térre diákokkal, korhű ruhába öltözött fiatalokkal és Csepel teherautókkal. (Az útvonal: Műegyetem – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Várkert rakpart – Casino – Ybl Miklós tér – Clark Ádám tér – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart – Bem tér.)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett fáklyás felvonulás résztvevői a Fő utcában 2016. október 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Bem szobornál hagyományos koszorúzás kezdődik 18 órakor. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületére a vonuló diákok mozgóképei lesznek fény festve; beszédet mond Rétvári Bence államtitkár és Németh Zsolt, a Rákóczi Szövetség elnökségi tagja, fellép: ifj. Csoóri Sándor és zenekara.

Hétfőn reggel 8 órától a Parlament előtti Kossuth Lajos téren folytatódnak a programok, ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját, Áder János köztársasági elnök engedélymegadásával, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében.

nyitott parlamenti program keretében 10 órától ingyenesen megtekinthető lesz a főlépcső, a Kupolacsarnok, valamint a Szent Korona. Ehhez a programhoz előzetes regisztráció sem szükséges, ugyanakkor a biztonsági ellenőrzések és a nagy érdeklődés miatt hosszabb várakozásra kell számítani.

Nagyobb gyerekekkel moziba is lehet menni ezen a napon, október 23-án 1956-os játék- és dokumentumfilmeket vetítenek a Corvin, a Tabán, valamint a Kino Café Moziban, ezek a programok is ingyenesek.

Érdeklődők a Terror Háza Múzeum előtti szabadtéri kiállításon az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján, 2016. október 23-án. A nemzeti ünnep napján ingyenesen látogatható az intézmény. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az ünnep kiemelt rendezvényén, a Terror Háza Múzeumnál délután 3 órakor kezdődő ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Délután 5 órától a Millenáris park B csarnokban pedig a Szabadságkoncertre várják az ünneplőket. Itt fellép mások mellett a Margaret Island és az Irie Maffia is: a belépés ingyenes, de előzetes online regisztráció szükséges hozzá.

Október 22-e és november 4-e között a 4-es, 6-os, 47-es és 49-es villamosvonal egy-egy ikonikus forradalmi helyszínén – a Móricz Zsigmond körtérnél, a Szent Gellért térnél, a Kálvin térnél, a Széna térnél, a Jászai Mari térnél, a Nyugati térnél, a Blaha Lujza térnél és a Corvin negyednél – korhű ruhába öltözött rikkancsok osztogatnak majd korabeli hírekből összeállított újságot. A 6-os és a 49-es villamosvonalon nosztalgia villamosjáratok is közlekednek majd.

Történelmi utazásra invitálják a fiatalokat

1956 hősei és a pesti srácok előtt tisztelegve címmel általános és középiskolai diákok számára interaktív versenyt hirdet az állami ünnepség lebonyolításáért felelős Hungarofest. Közleményük szerint a diákok mobiltelefonjuk és az Időkapuk applikáció segítségével „történelmi utazásra indulva” járhatják be az 1956-os forradalom és szabadságharc szimbolikus helyszíneit október 23-tól Budapesten.

A játékra adataik megadásával és egy 1956-ról szóló kvíz kitöltésével 12 és 18 év közötti diákok jelentkezhetnek 3-6 fős csapatokban a www.idokapuk.hu oldalon. A játék Időkapuk mobilapplikációja ugyaninnen lesz letölthető szombattól.

A második fordulóban a jelentkezők az applikáció segítségével járhatnak be hat történelmi helyszínt Budapesten, ahol különböző kreatív feladatokat kell megoldaniuk október 23. és november 4. között. A győztes csapatok értékes fesztiválbérleteket nyernek.

közmédia is ünnepi műsorral készül A szabadság napjára, minderről részletesen ebben a cikkünkben olvashat. 

Esernyős ünnepre készüljünk

A várható időjárás a szabadtéri rendezvények szempontjából nem mondható kedvezőnek: borús lesz az ég, helyenként erős, a Dunántúlon viharos széllökésekre is számítani kell. Emellett több helyen folyamatos, tartós eső is várható. Október 23-án a maximumhőmérséklet is már csak 10 Celsius-fok körül alakul.

A részletes programok megtalálhatók a http://oktober23.kormany.hu/ oldalon.

Forrás: hirado.hu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Vannak devizahitelesek, akiknek egy fillér sem jár

info

Elkészült a történelemérettségi-feladatok megoldása – Tekintse meg az M1 videóját!

info

Olyan munkanélküli fiatalok kapnak levelet, akikhez eddig senki nem szólt

info