Image default
Gazdaság

Kétmillió liter tengervizet cipelnek Budapestre

Már áll a városligeti biodóm két kupolája, jövőre megnyílhatnak a kapuk – a Kárpát-medence ősi élővilágával, így cápákkal is.

Jövőre kész az állatkert öthektáros parkja, benne a biodómmal – írja a Magyar Nemzet. Négy kupolájából kettőre már felhelyezték a speciális fényáteresztő ponyvákat, s hamarosan elkezdődnek a belsőépítészeti munkák, valamint a kifutók kialakítása is.

Az ütemterv szerint halad a majdani Pannontenger akvárium kialakítása is: ebben az akváriumban számos medence lesz, amelyek közül a legnagyobbnak – az óriás cápamedencének – nemrég került a helyére a 13 tonnás, gigantikus akril – vagyis plexiből készült, tökéletesen átlátszó – betekintőablaka. A cápamedence több mint kétmillió liter tengervizet fogad majd be, vagyis nagyobb lesz, mint az ország jelenlegi két legnagyobb tengervizes medencéje együttvéve.

A Kárpát-medence csaknem teljes, egykori élővilágát be kívánja majd mutatni a biodóm, ősi orrszarvúfélékkel, ormányosokkal, emberszabásúakkal, a vizekben pedig többek között ősi tengeri tehenekkel, cápákkal és más érdekes állatokkal.

A Pannon Parkból 1,7 hektárt tesz majd ki a belső tereket magában foglaló biodóm. Utóbbi belső terét alkotó kifutókat, sétányokat, valamint dús növényzetű parkrészeket gyakorlatilag egy hatalmas búra fedi be.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
infostart

Hasonló hírek

Folytatni kell a magyar gazdasági sikereket (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

Elképesztő újítás: már fotóval is beküldhetjük a villanyóra mérőállását

Géza

Három éven belül megduplázná termelését a magyar buszgyártás

Géza