Hirmagazin.eu
Főoldal » Kétezer forintos visszamenőleges nyugdíjemelést és húszezer forintos kompenzációt kaphat egy átlagnyugdíjas a novemberi nyugdíja mellé…
Családi kassza

Kétezer forintos visszamenőleges nyugdíjemelést és húszezer forintos kompenzációt kaphat egy átlagnyugdíjas a novemberi nyugdíja mellé…

A pontos számok majd szeptemberben derülnek ki, de az biztosnak tűnik, hogy az idei pénzromlás mértéke jelentősen meghaladja a 2,8 százalékos év eleji nyugdíjemelést.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint júliusban 3,8 százalékos volt az éves infláció, a nyugdíjaskosár pedig 4,3 százalékkal emelkedett, és mivel a nyugdíjemelésnél az utóbbit kell nézni, így

ha augusztusban nem változik a helyzet, akkor másfél százalékos nyugdíj-kiegészítéssel számolhatnak a nyugdíjasok.

A nyugdíjasszervezetek szerint nem túl fair utólag kompenzálni a nyugdíjasokat a magasabb infláció miatt.

– Amikor a nyugdíjasok szembesülnek a piacokon az őrületesen elszállt árakkal, akkor nem mondhatják, hogy majd később, a nyugdíj-kiegészítés után fizetek – mondta a Blikknek Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke, aki szerint a nyugdíjasok ezzel az államnak hiteleznek.

Teri (70) a szerencsésebbek közé sorolja magát, de szerinte ez a korrekció nem lesz elég.– Bele se merek gondolni, hogy mit jelent ez az összeg annak, aki 100 ezret se kap. Meglátásom szerint nem ezzel a pár ezer forinttal kellene levenni a nyugdíjasokat a lábukról, hanem normális kifizetésekkel. Az árak a boltokban csak kúsznak felfelé, jobb nyugdíjjal is már szinte luxusterméknek számít egy-egy gyümölcs vagy hús – fakadt ki a 13 éve nyugdíjas asszony /Fotó: Varga ImreTeri (70) a szerencsésebbek közé sorolja magát, de szerinte ez a korrekció nem lesz elég.– Bele se merek gondolni, hogy mit jelent ez az összeg annak, aki 100 ezret se kap. Meglátásom szerint nem ezzel a pár ezer forinttal kellene levenni a nyugdíjasokat a lábukról, hanem normális kifizetésekkel. Az árak a boltokban csak kúsznak felfelé, jobb nyugdíjjal is már szinte luxusterméknek számít egy-egy gyümölcs vagy hús – fakadt ki a 13 éve nyugdíjas asszony /Fotó: Varga Imre

Ráadásul nagyon sokan meg se érik a kompenzációt.

– A KSH adatai szerint hetente átlagosan 2500 65 éven felüli hal meg Magyarországon, vagyis mire kifizetnék az utólagos nyugdíjemelést, több mint százezer érintett már nem érheti meg. Ez méltánytalan és igazságtalan – hívta fel a figyelmet Karácsony Mihály, aki szerint igazságosabb lenne negyedévente összevetni az inflációs adatokat és az alapján fizetni.

A nyugdíjszakértő szerint úgy emelkednek az árak, hogy azokat a kompenzációkkal sem tudják követni.

 – A nyugdíjemelést rendszeresen alultervezik a költségvetés elkészítésekor, ráadásul idén az élelmiszerárak kilőttek a magasba, így egyre több nyugdíjasnak okoz gondot a napi bevásárlás – mondta Gergely József (73)– A nyugdíjemelést rendszeresen alultervezik a költségvetés elkészítésekor, ráadásul idén az élelmiszerárak kilőttek a magasba, így egyre több nyugdíjasnak okoz gondot a napi bevásárlás – mondta Gergely József (73)

– Lemegy a nyugdíjas a boltba, és azt látja, hogy egyre kevesebb dolgot tud venni a nyugdíjából, úgy felmentek az árak.

A KSH a nyugdíjasinfláció számításánál a két évvel korábbi fogyasztási szerkezetet használja, vagyis az sem naprakész. Ezzel szemben azt tudjuk, hogy az élelmiszerek 9,8 százalékkal drágultak, amire a nyugdíj jelentős része megy – magyarázta Farkas András, a Nyugdijguru.hu alapítója.

A 13. havi nyugdíj fokozatos visszavezetésével javul a nyugdíjasok helyzete.

Jövőre, amikor egy plusz heti nyugdíjat kapnak az érintettek, ez plusz kétszázalékos emelésnek számít, négy év múlva, amikor már egy teljes havi plusznyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, az már plusz nyolc százalékot jelent – hívta fel a figyelmet Farkas András.

Csak jövőre lesz prémium

Bár az év elején még azzal kalkulált a kormány, hogy 20 ezer forint körüli nyugdíjprémiumot fizethet a nyugdíjasoknak az év végén, a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság elvitte ezt a lehetőséget. Jövőre viszont, ha a gazdasági fellendülés visszatér, és a kormány ezzel számol, akkor újból jöhet a nyugdíjprémium.

Ennyi kiegészítést kaphatnak majd az idősek*

Nyugdíj Nyugdíjemelés Kompenzáció (egyszeri összeg)

80 ezer +1200 forint + 12 ezer forint kompenzáció

100 ezer +1500 forint + 15 ezer forint kompenzáció

135 ezer +2000 forint + 20 ezer forint kompenzáció

200 ezer +3000 forint + 30 ezer forint kompenzáció

*4,3 százalékos nyugdíjas-infláció esetén

blikk, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A kormány célja, hogy mindenben támogassa a gyermekeket nevelő családokat

Géza

A magyarok többsége megy nyaralni az idén is – most kiderült, mennyit költünk átlagosan a vakációra

Géza

Családi pótlék összege, igénylése és utalása 2019-ben – Kovács Karolina cikke

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------