Hirmagazin.eu
Főoldal » Kétéves kislány tanúvallomása alapján ítélték el a pedofilt
Külföld

Kétéves kislány tanúvallomása alapján ítélték el a pedofilt

Igazi fordulóponthoz érkezett az angol igazságszolgáltatás a múlt hónapban, egy kétéves áldozat tanúvallomása alapján küldtek börtönbe egy szexuális bűn elkövetőt. A bíróság szakértői különleges módszerekkel vették rá a beszélni még csak épphogy tudó kislányt, hogy mondja el, mi történt vele.

Sosem fordult még elő a modern kori brit igazságszolgáltatás történetében, hogy a bíróság egy ilyen fiatal kislány tanúvallomását perdöntőnek tekintse. A kétéves áldozat szavai és rajzai elegek voltak ahhoz, hogy több mint 10 év szigorított börtönbüntetésre ítéljenek egy visszaeső szexuálisbűn-elkövetőt! Persze hosszú és emberpróbáló folyamat volt, hogy egy ilyen fajsúlyos ügyben egy kisgyermek mondja ki az utolsó szót.

A nagyöreg bírák és ügyészek még mindig úgy gondolják, hogy egy 18 év alatti vallomását távolságtartóan kell kezelni, hát még, ha a tanú mindössze kétéves. Úgy hiszik, hogy ilyen fiatalon az ember nem képes hiteles és pontos leírást adni arról, hogy mi történt valójában. Ez a bírói gyakorlat viszont most megdőlni látszik, és a döntés miatt előreláthatóan hatalmas fordulatot vesz az egész brit igazságszolgáltatás – írja a Guardian.

A szexuálisbűn-elkövetők gyakran vesznek célba óvodásokat és kisiskolásokat, mivel abban a hitben ringatják magukat, hogy egy gyerek vallomása nem ér semmit a bíróságon. Reméljük, ezzel az esettel minden megváltozik, és a jövőben hatékonyabban védhetjük meg a társadalmunk legsebezhetőbb rétegét

– mondta a Jenny Hopkins, az esettel foglalkozó államügyész, aki egy pedagógusokból, kommunikációs szakemberekből, igazságügyi nyomozókból és független szakértőkből álló csapatot állított össze, hogy felvegyék a kétéves áldozat vallomását.

„Nem voltunk könnyű helyzetben, szegény kislány nagyon megijedt a sok embertől. Sok időbe telt, hogy elnyerjük a bizalmát. Amikor feloldódott, egyszerű kérdőszavakkal: ”ki?”, ”mi?”, ”hol?” kérdezgettük, amire a kislány már rövid válaszokat adott. Miután a kölcsönös bizalmat megteremtettük, pontosan körülírta a gyanúsítottat és két papírbábun megmutatta, az hol fogdosta őt.”

Kétéves kislány tanúvallomása alapján ítélték el a pedofilt 1

A speciális – bántalmazott gyermekekre és sérült emberekre szakosodott – igazságügyi szakértő csapat fontos feladata volt az is, hogy mintát tudjanak venni a kislány szájából a DNS-ek egyeztetéséhez. A kis áldozat először nagyon megrémült a gumikesztyűt viselő munkatárstól és elszaladt előle. Ekkor a csapat minden munkatársa gumikesztyűt húzott – mintha most ez lenne a “normális” viselet – és valamennyien azt imitálták, hogy a fogukat mossák. A kislány ekkor már szívesen csatlakozott a “fogmosós játékba” és gond nélkül engedte, hogy mintát vegyenek tőle.

A vallomásról készült jegyzőkönyv és videofelvétel, valamint az egyező DNS-minták pedig elegendőnek bizonyultak az ítélőtáblán, a bíró különösebb hezitálás nélkül hidegre küldte a többszörös visszaeső “szexuális ragadozót”.

Hopkins nagy sikernek értékeli az ügyben elért eredményeket. Szerinte nem szabad alábecsülni a fiatalkorúak jogi értelemben vett szavahihetőségét, mert a segítségükkel sokkal több, társadalomra kártékony bűnöző ítélhető el. Ezért kezdeményezte egy különleges testület felállítását, ami 18 év alattiak vallomástételét segítené, a speciális csapat létszámának növelésével és többek között azzal, hogy a bíróságokon ilyen esetekre rögtönzött játszóházakat alakítanának ki, mely a kiskorú áldozatok számára biztonságos környezetet jelent és könnyebben megnyílnak a bírósági szakembereknek.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Feladta magát az amerikai gyilkos, de hazaküldték, mert nem volt nála a személyi igazolványa

Géza

Várhatóan június 12-én megtartják az amerikai-koreai csúcsot

Géza

Újabb migránscsónak járt szerencsétlenül Líbiánál

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!