Főoldal » Két potenciálisan élhető bolygót is találtak egy közeli csillag körül
Csillagászat, űrkutatás

Két potenciálisan élhető bolygót is találtak egy közeli csillag körül

A keddi bejelentésen a csillagászok azt mondták, még vizsgálják, hogy a két Földhöz hasonló bolygó valóban lakható-e, és hogy megtalálható-e rajtuk az élet valamilyen formában.

A bejelentés szerint Teegarden csillaga körül, melyet 2003-ban észleltek először, két sziklás bolygó kering – olvasható a National Geographic cikkében.

A csillagot a NASA asztrofizikusa, Bonnard Teegarden fedezte föl, amikor olyan közeli vörös törpék után kutatott, amelyek eddig elkerülték a felderítést.

Teegarden csillaga egy M típusú vörös törpe,

amely valószínűleg legalább nyolcmilliárd éves, vagyis kétszer több, mint a Nap, tömege pedig a Nap tömegének kilenc százaléka.

Ez az ultra hűvös M színkép típusú vörös törpe energiája nagy részét az infravörös tartományban sugározza, csak úgy, mint a Trappist–1, amely körül hét földszerű exobolygó kering.

National Geographic

@NatGeo

A tiny, old star just 12 light-years away might host two temperate, rocky planets nearly identical to Earth in mass https://on.natgeo.com/31FryQm 

Two potentially life-friendly planets found orbiting a nearby star

“We will eventually see if they are actually habitable and, perhaps, even inhabited,” astronomers predict.

nationalgeographic.com

A Teegarden csillag távolsága azonban csak egyharmad a Trappist–1-hez képest,

mindössze 12 fényévre található a Naprendszertől.

A körülötte keringő két bolygó (Teegarden B és C) tömegében  és méretében hasonló a Földhöz, és mind a kettő olyan pályán kering, amely lehetővé teszi a folyékony halmazállapotú víz jelenlétét a felszínen.

A két bolygó és a csillag vélhetően hasonló korúak, ami elegendő időt jelent ahhoz, hogy az élet megjelenjen rajtuk.

Teegarden csillagát három éve vizsgálják, és több, mint kétszáz mérés igazolta a körülötte keringő két kisebb bolygó jelenlétét. A megfigyeléseket az is segíti, hogy a csillag jelenleg nyugodt állapotban van, és nem észlehetők a felszínén kitörések.

A Teegarden B keringési ideje 4,9 földi nap, míg a Teegarden C ideje 11,4 nap.

Ignasi Ribas, a Katalóniai Űrkutatási Intézet szakértője azt nyilatkozta az Astronomy & Astrophysics tudományos lapnak, hogy a Teegarden mindkét bolygója potenciálisan lakható, és meg fogják vizsgálni, hogy valóban alkalmasak-e életre, és vajon találhatók-e életre utaló jelek rajtuk.

A biztos kijelentésekhez azonban még további megfigyelésre van szükség. Lehetséges például, hogy a számítások ellenére a két bolygó keringési ideje gyorsabb, ami gátolhatja a lakhatóságot.

 

Hasonló hírek

Orosz műveltségi vetélkedő hazai és határon túli középiskolások számára

info

Rossz helyen van a greenwichi délkört jelző csík

info

Újraindították a világ legnagyobb részecskegyorsítóját

info